Hoppning
Publicerad: 2019-11-01
Peder delade med sig av sitt system: "Allt du gör med hästen formar den"
När Peder Fredricson under torsdagskvällen höll en clinic var det med halvhalten i fokus. Inför fullsatta läktare på Elmia förklarade han sitt system, ett system han byggt upp under många år och med erfarenheter han fått genom att se och lära av de bästa.
Text och foto: Annika Grundberg
– Alla har olika system, mitt fungerar bra för mig. Jag har lärt mig av många under åren.
Peder berättar att han från arbete hos Mark Todd tog med sig att det ska vara enkelt och hästvänligt. Hos Franke Sloothak var det mer komplicerat. Med en uppväxt på Flyinge kunde han se och lära av de som jobbade där, det var Kyra Kyrklund, Peter Eriksson och Jan Jönsson bland andra.
– Utifrån mina erfarenheter har jag hittat mitt eget sätt. Systemet ändras med tiden men kanske inte så mycket längre och jag släpper aldrig mitt grundsystem.
Lär känna hästen
Först in i arenan är hingsten Crusader Ice (född 2011, e. Cabachon u. Tarusa ue. Corland, uppf. Thina Stigsson, ISG AB). Han kommer in i en repgrimma och longeringslina.
– Jag anpassar mitt system utifrån att alla hästar är olika. Man måste lära känna hästen för att förstå vad den behöver för att prestera.
Att lära känna hästen på marken och inte bara uppsuttet är viktigt.
– Allt man gör med hästen formar den, bara man går in till den i stallet formar man den.
Peder leder runt Crusader Ice och när han inte är lyhörd på Peders kommando gör han halt och backar.
– Jag vill att hästen är avspänd med fokus på mig. Ge hästen beröm, det är mycket effektivare med beröm än bestraffning.
Peder vill också att hans hästar ska känna att de lyckas.
– Försök att känna av vad hästen vill förmedla och få den att känna sig så bra som möjligt. Det får den att växa. En häst som misslyckas hela tiden den krymper. Men lär man den att gilla beröm kommer den att jobba för att få det.
Longerar alla hästar varje vecka
Därefter visar Peder hur han longerar sina hästar. Han gör det minst en gång i veckan men bara under en kort stund.
– Det handlar dels om kommunikationen mellan mig och hästen. Dels för att se hur de rör sig. Lär man känna hästarnas rörelsemönster ser man också tidigt om det är någon avvikelse. Jag longerar aldrig för motionens skull. Max 15 minuter, det sliter på dem att springa runt på en volt.
Peder vill att hästen ska börja i skritt, inte fara i väg i trav eller galopp. Han använder pisken för att markera var hästen ska gå, inte för att driva på.
– Det är nästan lika svårt att longera på ett bra sätt som att rida.
Peder longerar alltid i repgrimma.
Halvhalten är grunden till allt
Crusader Ice lämnar arenan för en stund och in kommer sjuåriga Top Notch (e. Chin Top u. Sensation ue. Navarone, uppf. Krister Svedberg och Tobias Larsson) och det är dags för Peder att sitta upp. Han säger att ridningen hemma handlar om att få hästarna i balans för att klara uppgiften inne på tävlingsbanan.
– När man kommer ut ur en trekombination så kommer hästarna ut med fart, de är på bogarna och vill framåt för att hitta sin balans. Då gäller det att de är starka och att jag som ryttare kan ta tillbaka dem utan att de tappar balansen. Att de när jag rätar på mig och kramar tygeln kommer tillbaka och upp på bakbenen och drar upp sina magmuskler. Där är halvhalten så viktig så det är där träningen börjar.
För Top Notch, som är ung och inte så erfaren än, är halvhalten lite av en utmaning. Att göra bra halvhalter kan vara nog så svårt förklarar Peder.
– Jag vill att hästen när jag stänger fingrarna att den jobbar med bakbenen och inte vill ta tag i bettet. När handen mjuknar ska den söka sig framåt neråt.
Allt markarbete som Peder gör med hästarna hemma är för att bygga hästen för utmaningarna på tävlingsbanan.
– Hästen måste kunna bruka sin kropp på rätt sätt.
Peder börjar med att skritta över en bom. Han vill redan här att hästen rör sig såsom han vill att den ska ta sig an ett hinder. Han gör halvhalt innan bommen, vill att Top Notch söker sig framåt nedåt över bommen och sedan ger han en eftergift efter bommen utan att hästen far i väg. Han demonstrerar sedan även över ett lågt hinder.
– Kan man inte göra det i skritt går det inte i trav och galopp heller.
En häst i balans kan hoppa med spänst och kraft förklarar han.
Ha koll på detaljerna
Det är dags för Crusader Ice att komma in igen. Nu med sadel på. Peder kontrollerar längden på stiglädren innan storebror Jens kastar upp honom.
– Byt sida på stiglädren ibland, särskilt om du sitter upp själv. Man tänjer lädret extra på den sidan där man sitter upp så då kan det vara bra att byta ibland.
Peder berättar att detaljerna är jätteviktiga. Kontrollera att hästens bett passar, det är inte alltid som hästens mun hänger ihop med hästens storlek. En stor häst kan ha en liten mun och vice versa. Jens får komma fram och reglera nosgrimman.
– Ha gärna olika träns till hästen och variera. Då trycker inte nosgrimman på exakt samma ställe hela tiden.
Peder berättar att han också rider med olika paddar under sadeln just för att fördela trycket så att det inte alltid hamnar på samma ställe.
Rider bara 15–20 minuter effektivt markarbete
Peder berättar att när han rider markarbete hemma är det aktiv träning i kanske en kvart. Före passet och efter rider han ut eller tar ett varv på naturbanan. Han visar med Crusader Ice hur ett pass kan se ut.
– Jag kräver inget inledningsvis utan travar på med halvlång tygel. Här vill jag att hästen går avspänt.
När han joggat runt i trav låter han hästen galoppera.
– Jag låter den galoppera på för att stretcha ut men utan att hänga i bettet.
För att den inte ska bli hård och stark i handen jobbar han hela tiden med halvhalter för att hästen ska hitta sin balans och bära sig själv.
– Jag försöker inte hålla ner hästens huvud men jag vill att den efter att jag tagit halvhalten och när handen mjuknar ska ta bettet framåt nedåt.
När hästen inte tar halvhalten gör Peder halt och ryggar. Men han bestraffar aldrig.
– Om en häst går emot handen är lösningen aldrig att dra tillbaka. Sätt den i arbete.När halvhalterna fungerar gör han lite skolor och skänkelvikning.
– Skolor och skänkelvikning har man egentligen ingen nytta av inne på banan. Men jag tycker att det är bra för kommunikationen och för att känna om hästen har svårare för rörelsen i den ena sidan jämfört med den andra. Jag tvingar aldrig hästen att göra något den inte vill. Vill den inte kanske det är något som är fel och det är därför den inte kan.
Peder påminner också om att ridningen måste få ta tid. Funkar inte en sak sitt inte och nöt tills det går.
– Ha inte bråttom, det finns alltid en dag i morgon.
Tränar sällan på att vara snabb
Hemma hoppar Peder sällan tävlingshästarna och om han gör det så är det låga hinder. Något annat man sällan tränar hemma är att rida snabbt. Men han visar med Crusader Ice hur det kan se ut. Hingsten får galoppera på runt arenan och variera det med att gå in på en mindre volt runt hindret.
– Det här gör jag kanske två–tre minuter någon gång i veckan hemma. Det är något som måste sitta om man ska kunna vinna Grand Prix.
Crusader Ice får hoppa några språng. Bland annat ur sväng och Peder ligger på en volt och hoppar.
– Allt hänger ihop, har man en bra anridning blir det ett bra språng och man landar i balans, förklarar han och när det görs av en av världens bästa ryttare ser det svåra så lekande lätt ut.
Liknande webbartiklar
- Seger för Jönsson och Cold Play: "Det här var kul"
- Äntligen Janelles tur att vinna i Jönköping
- Efter gymnasiet blir det hästar på heltid för Linus Herzig
- 35 hästar under klubban – dyrast blev SWB-hästen Kanndoit
- Thomas Ryan vann sexårsfinalen med Idool: "Antagligen den klokaste häst jag ridit"
- Astoria vinner igen: "Det är nästan overkligt, man kan inte riktigt fatta det"
- Carl Hedin glad och förvånad över hoppframgången: "Det är helt otroligt"
- Lisen Bratt Fredricson: "Crusader är den idealiska tävlingshästen"
- Crusader Ice såld till USA
- Crusader Ice bär pannband broderat av en massajkvinna i Kenya

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!