Hoppning
Publicerad: 2021-06-20
Foto: Jennie Börs
Peder Fredricson avslutar helgen på topp: "Nu vill han inte riva och då gör han inte det"
Tre svenskar tog sig till omhoppning efter fina ritter i söndagens Grand Prix på Stockholm stadion. Peder Fredricson var först ut – och hans snabba tid höll sig hela vägen.
Text och foto: Jennie Börs och Linnea Lindahl
Söndagens huvudklass var en internationell 1,55-hoppning i två faser. Peder Fredricson och Catch Me Not S gick in och satte klassens första nolla i grundomgången och tog sig vidare till omhoppning. Därefter kom Henrik von Eckermann in på banan med Glamour Girl och satte en säker nolla. Även Douglas Lindelöw levererade en felfri runda med Cheldon.
Av de 30 startande gick sex ryttare vidare till vidare till en spännande omhoppning. Där gick Peder Fredricson ut först och satte pressen på de andra ryttarna, klockan stannade på 31,98 sekunder. Något som gjorde honom till vinnare i klassen.
– När man är först ut är det alltid lite svårt att veta hur många galoppsprång det ska vara mellan hindren. Jag gick banan och hade en plan för ett visst antal språng, men ibland visar det sig under klassens gång att det går att gå på färre. Den här gången stämde det och det var skönt, säger Peder efter prisutdelningen.
Peder och Catch Me Not S över sista hindre i omhoppningen. Foto: Jennie Börs
All In behöver mer styrka
Han ger Catch Me Not S stort beröm för helgens insats.
– Han har gått jättefint här. I går gick han väldigt fort, i dag kunde han ändå hitta sin hoppning och hålla koncentrationen uppe två rundor. Han är en fantastisk häst, jättekul!
Helgen i stort summerar Peder vidare som fantastisk. Gårdagens Grand Prix med H&M All in beskriver han så här:
– Vi hade två ner på sista hindren, men han är heller inte i där i kondition. Han behöver någon tävling till för att komma igång, så det var en bra klass för honom som behöver gå för att bli stark.
Vid sin sida under helgen har Peder sin hästskötare Alva Svensson. Han poängterar dess viktiga roll i teamet.
– Jag har två helt fantastiska nya hästskötare. Jag blir så imponerad av allt jobb alla hästskötare gör, de ska ha all uppskattning. Men det är klart: de är som oss, tävlingsmänniskor som vill ha framgång, de tycker om sina hästar och de gör något de har en passion för. Då jobbar man hårt.
Glad hästägare på stadion
På plats i Stockholm för att följa sin Catch Me Not S är också hästägare Ebba Berglöf. Hon menar på att valacken är i storform.
– För varje felfri runda är man närmre att det faller en bom. Jag trodde faktiskt att den skulle komma i dag, men just nu vill han inte riva och då gör han inte det, säger Ebba och fortsätter:
– Han ser också ut att vara väldigt fin och mjuk i kroppen. Han trivs med sin tillvaro och då vinner dem, tydligen.
Dagens bana menar hon passar valacken bra.
– Stora ytor gagnar honom, hans galopp är gigantisk. Han har gått 40 meter på sju galoppsprång, något som exceptionellt eftersom han ändå kan komma upp i luften.
En kram från hästägaren Ebba. Foto: Linnea Lindahl
Fin avslutning för Douglas
Douglas Lindelöw gick också in och satte en fin, felfri omhoppning. Tiden blev 33,64 och gav en tredjeplats efter tvåan Marlon Modolo Zanotelli.
– Det kändes fortsatt jättebra, jag är nöjd med utvecklingen av hästen och jag tycker han håller en jättehög lägstanivå. Nu börjar jag kunna rida lite mer som jag vill, men han är ändå en speciell häst och han hatar prisutdelningar, säger Douglas som smet ut från arenan innan ärevarvet.
Även Douglas summerar en bra helg i bagaget. Det enda han är lite missnöjd med är gårdagens Grand Prix med Casquo Blue som slutade på 12 fel.
– Jag tycker ändå att det har varit en bra helg och det var skönt med den här avslutningen. I går kväll fick jag något tidigt nedslag när jag skulle spara lite till och sedan kom ett par till, säger han och fortsätter:
– Man vill alltid rida lite extra bra på hemmaplan. Det är en fint stadion här och det är extra arnrikt att rida här. Publikstämningen är också bra med tanke på att det är max 500 personer.
Henrik von Eckermann slutade på fyra nedslag i omhoppningen. Malin Baryard Johnsson och El Barone fick fyra fel i grundomgången och hamnade på plats 15. För Evelina Tovek med Dalila de la Pomme blev det två nedslag. Rolf-Göran Bengtsson med Cassilano Jmen slutade på 12 fel.
Henrik och Glamour Girl. Foto: Jennie Börs
Douglas och Cheldon. Foto: Jennie Börs
Alva klappar om Catch Me Not S efter avslutad omhoppning. Foto: Linnea Lindahl
Och Sheldon får klapp på halsen av Douglas efter felfri omhoppning. Foto: Jennie Börs
Den svenska nationalsången prydde Stockholm stadion. Foto: Jennie Börs
Liknande webbartiklar
- Ännu en topplacering för Peder: "Jättekul att ha en sån häst som kommer underifrån"
- Upplev magin på Stockholm Stadion från tv-soffan
- Peder gör det igen – nu tillsammans med Christian K
- GCT kommer tillbaka till Stockholm i sommar
- Fin avslutning för Andrea Persson på Stockholm stadion: "Det kändes fantastiskt"
- Henrik von Eckermann startade dagen med en vinst: "Det är en snabb häst"
- Publikens röster från stadion: "Det är fantastiskt, äntligen!"
- Stark inledning av Angelica Augustsson Zanotelli: "Känns som jag är på rätt väg"
- Tävlingarna på Stockholm stadion är igång
- Unga talanger i fokus på Stockholms Stadion

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!