Hoppning
Publicerad: 2016-01-28
Pether Markne: ”Det är grunden som är grejen för att lyckas”
Ödmjukhet inför hästen och uppgiften. Ha inte bråttom. Jobba i korta sekvenser. Gå ur komfortzonen ibland och se vad som händer. Man kan alltid backa tillbaka. Det var huvudbudskapen från Pether Markne när han i söndags höll clinic på Billdals ridklubb.
Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Lotta Karlsson
Pether Markne är hoppryttaren som sadlade om till dressyr och tog sig hela vägen till OS. I dag är han huvudsakligen verksam som tränare, med en tränarfilosofi sprungen ur både dressyren och hoppningen.
Söndagens clinic innehöll båda disciplinerna, i detta referat koncentrerar vi oss på hoppryttarna (ett dressyrreferat kommer inom kort). Där fick vi inledningsvis möta Wilma Hellström på sin Con Taggio, en sjuårig valack e. Contiagio ue. Golliath Life, och Hedda Wallin på Bienvenue T – ett tioårigt sto e. Heartbreaker ue. Manhattan. Både Wilma och Hedda är elever i Markne Academy, Pethers och maken Per Sandgaards satsning på unga och talangfulla ryttare.
– Bienvenue T är lite spänd även om hon är förvånansvärt cool för dagen. Det är en väldigt ambitiös häst, men hon måste lära sig att slappna av och behålla lugnet, berättar Hedda.
Valacken Con Taggio har varit hos Wilma i drygt ett halvår och ekipaget håller fortfarande på att lära känna varandra. Wilma berättar att det är en känslig häst med stor rörlighet och en hel del power i bakkärran.
– Vi jobbar mycket med att få honom att jobba över ryggen och att bära sig själv i balans.
Nyttiga övergångar
Efter en ordentlig uppvärmning, som innehåller mycket trav och galopp i stora språng, får Hedda och Wilma göra övergångar från trav och ner till nästan skritt. För att sedan rida fram igen.
– Övergångar behöver inte alltid vara från gångart till gångart. Rid framåt och prova sedan att släcka ner energin. Analysera vad som händer. Om hästen tappar kontakten går du in i en svag öppna så att din häst drivs in i en ny kontakt, innan du gör nästa övergång. Räta på dig i övergångarna. Tänk att du ska göra dig längre på framsidan och att du ska ha hästens bakben under dig, instruerar Pether.
Hedda och Wilma växlar mellan trav och galopp. I stället för att öka på långsidorna och minska på kortsidorna ber tränaren dem att göra tvärtom.
– Välj en hörnpassering där du formar lite extra runt skänkeln och samlar ut ur hörnet. Sista steget i samlingen ska bli det första i ökningen framåt. Blir hästen frustrerad? Ta ledarskapet och säg vad du vill, lugnt men tydligt. Man kan alltid välja att gå ner i skritt för att hjälpa hästen förstå att den ska vänta på dig.
Övningarna inleds med en kavalettibock på båge, som har en bom före och en efter med ett galoppsprång emellan. Bienvenue T har lite bråttom över och Hedda får lägga in volter, för att få tillbaka kontrollen.
Håll inte i förebyggande syfte
– Med en pigg häst är det lätt att man sitter och håller i förebyggande syfte. Lägg en volt i stället. Eller rid lite sluta för att få tag på bakdelen ordentligt. Det ska vara jämn energi och ett jämnt driv, säger Pether.
Bienvenue T fortsätter att ha bråttom även vid övningen med tre kavaletti på medellinjen, med tre eller fyra galoppsprång emellan. Det blir svårt att hålla linjen och det blir vingligt. Ekipaget bryter av och får komma på linjen flera gånger innan Bienvenue lugnar ner sig och Markne är nöjd.
I övningen med fyra bommar på marken, med ett första avstånd på 7 meter och det andra på 5 meter (ett galoppsprång mellan varje), är Bienvenue betydligt lugnare och flyter fint genom linjen.
– På Heddas häst är det just nu viktigast att den är lugn och avspänd. Vi bråkar därför inte så mycket med andra saker som rakriktning, rätt galopp och så vidare, konstaterar Pether.
Han tipsar om att om du har en häst som far i väg, se till att ha gott om plats efter sista bommen eller hindret.
– Då får du plats att lugnt gå ner i skritt. Tvärstanna inte.
Viktigt att hålla linjen
Nästa övning ligger på böjt spår, på en ungefärlig tjugometersvolt, det är en oxer med en bom före och en efter med ett galoppsprång emellan. Här är det viktigt att hålla den tänkta, böjda linjen.
– Om hästen kan detta och böjer sig fint runt skänkeln i båda varven optimerar vi möjligheten för den att sedan välva sig över hindren, med sträckt hals och fin teknik, säger Pether.
Som avslutning får Wilma och Hedda komma på långsidan mot en oxer, en kavalettibock och därefter ett räcke med 12,5 meter (tre galoppsprång) emellan. Liksom övriga övningar hoppas linjen från båda håll. Kavalettin ska få hästarna att vänta och lyssna mot räcket. Och det ska bli jämna, hela språng även mot det sista hindret. Markne tipsar:
– Vi vill ha mer plats när vi ska hoppa ett räcke. Om du tar av lite tidigare på hindret innan får du per automatik mer plats till koppelräcket. Tänk skänkeln om och kontroll.
Bom, oxer, bom på böjt spår.
Serie på rakt spår.
Ska inte ligga tungt i handen
Nästa ekipage in på banan är förra årets vinnare av GP-Ponnyn, tolvåriga Ebba Kewenter med sin tyska ridponny Dusty e. Dressman I. Dusty har fin galopp men ligger på lite.
– Ge efter på en tygel i taget och ta tillbaka. Då checkar du av så att du inte har hästen i handen. Om det inte fungerar går du ner i skritt och börjar om, säger Pether.
Ebba får träna på att göra övergångar på långsidan och på att korta upp Dusty mellan kavalettibockar på medellinjen. Hon får rådet att be honom vänta lite innan det sista språnget.
– Du ska när som helst kunna be om några kortare galoppsprång, för att sedan kunna rida framåt igen.
Ebba och Dusty över kavalettibockarna.
Hoppa från skänkeln
Ebba styr nu på kombinationen med plank, ett räcke och en oxer. Dusty har lite bråttom, går i botten på oxern och springer i väg. Pether liknar det vid att hästen springer på handen och drar Ebba över hindret, han tydliggör att ”hästen ska hoppa från skänkeln”. Att det blir springigt över och efter sista hindret är inte ovanligt:
– Om du har tre hinder direkt efter varandra, i en kombination till exempel, kommer problemen oftast på nummer tre. Det är alltså på mittenhindret du har möjlighet att få ordning på det sista. Tänk alltid som om det står ett hinder till efter det sista hindret. Sluta inte rid!
Ebba och Dusty gör om och den här gången blir det perfekt.
– Grymt Ebba, där var ni ett. Kände du det!?
Efter Ebba är det dags för Victoria Wallenstam och Emma Emanuelsson att bli drillade av Pether. Victorias häst är godkända hingsten Capitano Paul Z, född 2005 e. Caritano Z. Capitano har varit hos Victoria sedan 2012 och de har bland annat vunnit SM för unga ryttare tillsammans.
Emma sitter på åttaåriga Care for me, ”Calle” e. Careful ue. Maloubet de Pleville, som har gått 1,40.
– Under tävlingssäsongen kan man inte träna på allt. Man fokuserar på det som inte fungerade så bra på senaste tävlingen, säger Pether.
Detta medan Victoria och Emma börjar med samma övningar som de andra ekipagen har gjort, det vill säga övergångar och att checka av snabbheten i reaktionerna.
– Hästarna ska inte sluta driva och ”logga ut”. Det ska vara okomplicerat men inte passivt.
Victoria över bommar på marken.
Rid på framåt i början
I den värmande galoppen är Pether också noga med att hästarna länger på sprången direkt och att detta inledningsvis ska ske helt kravlöst, även om de fortfarande ska gå framåt med kontakt.
– Ofta börjar man galoppera för kort och samlat, men det är viktigt att hästen först kan driva enkelt utan att behöva bli påmind av skänkeln hela tiden. När du sedan börjar samla är det fortfarande hästen som ska bjuda och galoppera; inte ryttaren. Sitt inte och kläm med skänkeln, du ska inte vara helt slut efter ett ridpass.
I första övningen, som går över kavalettin på medellinjen, gör Capitano små jämfotahopp. Han går på tvären och skjuter ut baken.
– Att rakrikta en häst är ett evighetsgöra. Bli inte frustrerad utan fråga i stället dig själv vad som blev fel, nyansera och gör om. Ett knep för att få kontroll på bakdelen kan vara att lägga kavaletti i zickzack, säger Pether.
Du bestämmer
Nästa övning är långsidans räcke, kavaletti och oxer med tre galoppsprång emellan. Här ska linjen hållas och rätt väg, och därmed galopp, väljas efteråt. Emmas Calle ramlar fram på bogarna och Pether vill ha honom mer på bakbenen.
– Öka trycket och checka av. Växla upp och ner så att du har honom ”sharp”. Din häst behöver mer växlar, säger Pether.
Emma håller med och tar linjen en gång till. Nu blir utväxlingen i språnget mycket bättre.
Hindren höjs allteftersom. Victorias Capitano jobbar fint och backar av bra, men Pether vill ha mer noggrannhet när det gäller vem som bestämmer när språnget ska komma.
– Man måste vara sanningsenlig mot sig själv även hemma och på lägre hinder. Annars fungerar det inte när det blir större och högre och det är tävling.
Dagens hoppning avslutas med en bana på 17 språng, plus bommar och kavaletti. Uppgiften för Emma och Victoria är att kunna växla om mellan hindren – och att ha en jämn, stor och rund galopp hela vägen.
– Om det behövs lägger ni in några större volter för att få i gång galoppen ordentligt, instruerar Markne.
Båda ekipagen löser uppgiften utmärkt, Emma väljer dock att göra om ett par linjer för att få den rätta känslan innan hon avslutar.
– Det är bra, säger Pether. Är man inte nöjd gör man om.
Emma lägger in en lydnadshalt.
FOTNOT: Ett referat från clinicens dressyrdel kommer inom kort.
taggar
Liknande webbartiklar
- Tränarlotteriet gav närmare 30 000 kronor
- Ankarcrona säljer sin anläggning: "Planen är att ha något mindre"
- Entreprenören Pether Markne: ”Drivkraften finns i rädslan att stagnera”
- Markne och Sandgaard säljer Arphus
- Cornelia och Final Cut SM-klara
- Cornelia nyper sig själv i armen: ”Det har inte helt landat att det är sant”
- Markne: "Hästen ska svara lätt och snabbt"
- Sverige går ut först i Nations Cup!
- Kungen kom till Billdal: ”Hästarna går bättre om de är pigga och glada”
- Kyras sitsrecept: "Händerna är en korridor – och i höften har du ett gångjärn"
relaterade artiklar

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!