Ödmjukhet inför hästen och uppgiften. Ha inte bråttom. Jobba i korta sekvenser. Gå ur komfortzonen ibland och se vad som händer. Man kan alltid backa tillbaka. Det var huvudbudskapen från Pether Markne när han i söndags höll clinic på Billdals ridklubb.
Text: Anna Carlsson-Käck
Foto: Lotta Karlsson
Pether Markne är hoppryttaren som sadlade om till dressyr och tog sig hela vägen till OS. I dag är han huvudsakligen verksam som tränare, med en tränarfilosofi sprungen ur både dressyren och hoppningen.
Söndagens clinic innehöll båda disciplinerna, i detta referat koncentrerar vi oss på hoppryttarna (ett dressyrreferat kommer inom kort). Där fick vi inledningsvis möta Wilma Hellström på sin Con Taggio, en sjuårig valack e. Contiagio ue. Golliath Life, och Hedda Wallin på Bienvenue T – ett tioårigt sto e. Heartbreaker ue. Manhattan. Både Wilma och Hedda är elever i Markne Academy, Pethers och maken Per Sandgaards satsning på unga och talangfulla ryttare.
– Bienvenue T är lite spänd även om hon är förvånansvärt cool för dagen. Det är en väldigt ambitiös häst, men hon måste lära sig att slappna av och behålla lugnet, berättar Hedda.
Valacken Con Taggio har varit hos Wilma i drygt ett halvår och ekipaget håller fortfarande på att lära känna varandra. Wilma berättar att det är en känslig häst med stor rörlighet och en hel del power i bakkärran.
– Vi jobbar mycket med att få honom att jobba över ryggen och att bära sig själv i balans.
Nyttiga övergångar
Efter en ordentlig uppvärmning, som innehåller mycket trav och galopp i stora språng, får Hedda och Wilma göra övergångar från trav och ner till nästan skritt. För att sedan rida fram igen.
– Övergångar behöver inte alltid vara från gångart till gångart. Rid framåt och prova sedan att släcka ner energin. Analysera vad som händer. Om hästen tappar kontakten går du in i en svag öppna så att din häst drivs in i en ny kontakt, innan du gör nästa övergång. Räta på dig i övergångarna. Tänk att du ska göra dig längre på framsidan och att du ska ha hästens bakben under dig, instruerar Pether.
Hedda och Wilma växlar mellan trav och galopp. I stället för att öka på långsidorna och minska på kortsidorna ber tränaren dem att göra tvärtom.
– Välj en hörnpassering där du formar lite extra runt skänkeln och samlar ut ur hörnet. Sista steget i samlingen ska bli det första i ökningen framåt. Blir hästen frustrerad? Ta ledarskapet och säg vad du vill, lugnt men tydligt. Man kan alltid välja att gå ner i skritt för att hjälpa hästen förstå att den ska vänta på dig.
Övningarna inleds med en kavalettibock på båge, som har en bom före och en efter med ett galoppsprång emellan. Bienvenue T har lite bråttom över och Hedda får lägga in volter, för att få tillbaka kontrollen.
Håll inte i förebyggande syfte
– Med en pigg häst är det lätt att man sitter och håller i förebyggande syfte. Lägg en volt i stället. Eller rid lite sluta för att få tag på bakdelen ordentligt. Det ska vara jämn energi och ett jämnt driv, säger Pether.
Bienvenue T fortsätter att ha bråttom även vid övningen med tre kavaletti på medellinjen, med tre eller fyra galoppsprång emellan. Det blir svårt att hålla linjen och det blir vingligt. Ekipaget bryter av och får komma på linjen flera gånger innan Bienvenue lugnar ner sig och Markne är nöjd.
I övningen med fyra bommar på marken, med ett första avstånd på 7 meter och det andra på 5 meter (ett galoppsprång mellan varje), är Bienvenue betydligt lugnare och flyter fint genom linjen.
– På Heddas häst är det just nu viktigast att den är lugn och avspänd. Vi bråkar därför inte så mycket med andra saker som rakriktning, rätt galopp och så vidare, konstaterar Pether.
Han tipsar om att om du har en häst som far i väg, se till att ha gott om plats efter sista bommen eller hindret.
– Då får du plats att lugnt gå ner i skritt. Tvärstanna inte.
Viktigt att hålla linjen
Nästa övning ligger på böjt spår, på en ungefärlig tjugometersvolt, det är en oxer med en bom före och en efter med ett galoppsprång emellan. Här är det viktigt att hålla den tänkta, böjda linjen.
– Om hästen kan detta och böjer sig fint runt skänkeln i båda varven optimerar vi möjligheten för den att sedan välva sig över hindren, med sträckt hals och fin teknik, säger Pether.
Som avslutning får Wilma och Hedda komma på långsidan mot en oxer, en kavalettibock och därefter ett räcke med 12,5 meter (tre galoppsprång) emellan. Liksom övriga övningar hoppas linjen från båda håll. Kavalettin ska få hästarna att vänta och lyssna mot räcket. Och det ska bli jämna, hela språng även mot det sista hindret. Markne tipsar:
– Vi vill ha mer plats när vi ska hoppa ett räcke. Om du tar av lite tidigare på hindret innan får du per automatik mer plats till koppelräcket. Tänk skänkeln om och kontroll.
Bom, oxer, bom på böjt spår.
Serie på rakt spår.
Ska inte ligga tungt i handen
Nästa ekipage in på banan är förra årets vinnare av GP-Ponnyn, tolvåriga Ebba Kewenter med sin tyska ridponny Dusty e. Dressman I. Dusty har fin galopp men ligger på lite.
– Ge efter på en tygel i taget och ta tillbaka. Då checkar du av så att du inte har hästen i handen. Om det inte fungerar går du ner i skritt och börjar om, säger Pether.
Ebba får träna på att göra övergångar på långsidan och på att korta upp Dusty mellan kavalettibockar på medellinjen. Hon får rådet att be honom vänta lite innan det sista språnget.
– Du ska när som helst kunna be om några kortare galoppsprång, för att sedan kunna rida framåt igen.
Ebba och Dusty över kavalettibockarna.
Hoppa från skänkeln
Ebba styr nu på kombinationen med plank, ett räcke och en oxer. Dusty har lite bråttom, går i botten på oxern och springer i väg. Pether liknar det vid att hästen springer på handen och drar Ebba över hindret, han tydliggör att ”hästen ska hoppa från skänkeln”. Att det blir springigt över och efter sista hindret är inte ovanligt:
– Om du har tre hinder direkt efter varandra, i en kombination till exempel, kommer problemen oftast på nummer tre. Det är alltså på mittenhindret du har möjlighet att få ordning på det sista. Tänk alltid som om det står ett hinder till efter det sista hindret. Sluta inte rid!
Ebba och Dusty gör om och den här gången blir det perfekt.
– Grymt Ebba, där var ni ett. Kände du det!?
Efter Ebba är det dags för Victoria Wallenstam och Emma Emanuelsson att bli drillade av Pether. Victorias häst är godkända hingsten Capitano Paul Z, född 2005 e. Caritano Z. Capitano har varit hos Victoria sedan 2012 och de har bland annat vunnit SM för unga ryttare tillsammans.
Emma sitter på åttaåriga Care for me, ”Calle” e. Careful ue. Maloubet de Pleville, som har gått 1,40.
– Under tävlingssäsongen kan man inte träna på allt. Man fokuserar på det som inte fungerade så bra på senaste tävlingen, säger Pether.
Detta medan Victoria och Emma börjar med samma övningar som de andra ekipagen har gjort, det vill säga övergångar och att checka av snabbheten i reaktionerna.
– Hästarna ska inte sluta driva och ”logga ut”. Det ska vara okomplicerat men inte passivt.
Victoria över bommar på marken.
Rid på framåt i början
I den värmande galoppen är Pether också noga med att hästarna länger på sprången direkt och att detta inledningsvis ska ske helt kravlöst, även om de fortfarande ska gå framåt med kontakt.
– Ofta börjar man galoppera för kort och samlat, men det är viktigt att hästen först kan driva enkelt utan att behöva bli påmind av skänkeln hela tiden. När du sedan börjar samla är det fortfarande hästen som ska bjuda och galoppera; inte ryttaren. Sitt inte och kläm med skänkeln, du ska inte vara helt slut efter ett ridpass.
I första övningen, som går över kavalettin på medellinjen, gör Capitano små jämfotahopp. Han går på tvären och skjuter ut baken.
– Att rakrikta en häst är ett evighetsgöra. Bli inte frustrerad utan fråga i stället dig själv vad som blev fel, nyansera och gör om. Ett knep för att få kontroll på bakdelen kan vara att lägga kavaletti i zickzack, säger Pether.
Du bestämmer
Nästa övning är långsidans räcke, kavaletti och oxer med tre galoppsprång emellan. Här ska linjen hållas och rätt väg, och därmed galopp, väljas efteråt. Emmas Calle ramlar fram på bogarna och Pether vill ha honom mer på bakbenen.
– Öka trycket och checka av. Växla upp och ner så att du har honom ”sharp”. Din häst behöver mer växlar, säger Pether.
Emma håller med och tar linjen en gång till. Nu blir utväxlingen i språnget mycket bättre.
Hindren höjs allteftersom. Victorias Capitano jobbar fint och backar av bra, men Pether vill ha mer noggrannhet när det gäller vem som bestämmer när språnget ska komma.
– Man måste vara sanningsenlig mot sig själv även hemma och på lägre hinder. Annars fungerar det inte när det blir större och högre och det är tävling.
Dagens hoppning avslutas med en bana på 17 språng, plus bommar och kavaletti. Uppgiften för Emma och Victoria är att kunna växla om mellan hindren – och att ha en jämn, stor och rund galopp hela vägen.
– Om det behövs lägger ni in några större volter för att få i gång galoppen ordentligt, instruerar Markne.
Båda ekipagen löser uppgiften utmärkt, Emma väljer dock att göra om ett par linjer för att få den rätta känslan innan hon avslutar.
– Det är bra, säger Pether. Är man inte nöjd gör man om.
Emma lägger in en lydnadshalt.
FOTNOT: Ett referat från clinicens dressyrdel kommer inom kort.
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!