Hoppning
Publicerad: 2016-09-25
Roberto ger goda råd till Linda Nilsson som red sin Elvis, en sjuårig valack efter Casantos – Cordano Z.
Roberto Cristofoletti: ”Gör du rätt så gör hästen rätt”
Sitsen, distanserna och att göra allt i rätt hastighet. Det var tre saker som hoppryttaren Roberto Cristofoletti tog upp när han höll clinic i Skara, under Hästivalen tidigare i september.
Text & foto: Anna Nyberg
Hoppryttaren Roberto Cristofoletti är född och uppvuxen i Italien i en riktig hästfamilj, men bor numera i Sverige. Här är han kanske mest känd som Helena Lundbäcks sambo. Roberto tävlar svår hoppning både nationellt och internationellt och för ett par år sedan var han på väg mot en plats i det italienska hopplandslaget, just nu har han dock ingen häst på toppnivå.
Håll ridningen enkel
Under clinicen i Skara coachade han två grupper av elever. Först handlade det om ryttare som läser ridsportinriktningen på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara, därefter var det lite äldre ryttare som tävlar 1,30-hoppning och uppåt.
– Vi vill alla ha genvägar för att komma framåt, en enkel lösning på våra problem. Men det kommer jag inte att kunna ge er, inleder Roberto, som blandar engelska och svenska under sin clinic.
– Riding is simple, but it’s not easy to keep it simple.
I översättning menar han att ridning visserligen borde vara enkelt, men det är inte enkelt att bevara den på det viset.
– Hur länge måste en rodeoryttare hålla sig kvar på hästen för att få poäng? frågar han eleverna, men ingen vet svaret.
– Mellan sex och åtta sekunder. Längre sitter du inte kvar om hästen inte tycker att det är okej, och sitter du kvar längre har din häst accepterat dig.
Italienaren Roberto Cristofoletti använde både svenska och engelska, liksom mycket gester, när han höll clinic på Axevalla utanför Skara.
Gäller att inte störa hästen
Det största felet ryttare gör är att störa hästen, menar italienaren.
– Minska störningsmomenten och de påtryckningar på hästen som inte tillför något.
Roberto påminner om att både den nyblivna OS-guldmedaljören Nick Skelton och silvermedaljören Peder Fredricson var mycket medvetna om detta inför spelen i Rio.
– Nick Skelton sade att han visste att han och hästen kunde vinna, bara han som ryttare inte gjorde några misstag. Peder sade samma sak, att om han själv bara gjorde rätt så blev det rätt.
Roberto fortsätter:
– Sedan har vi en ryttare som Roger-Yves Bost, fransmannen som har en ridstil som är helt annorlunda jämfört med Nick och Peder. Ändå är han lika bra. Hur är det möjligt? Jag ser det som att de pratar olika språk, men alla har gemensamt att de kommunicerar med hästarna.
Roberto poängterar vikten av att förklara för hästen vad du vill att den ska göra och fördelen med att jobba med mer och mindre tryck mot hästen, alltså med tryck och eftergift.
– När du ökar trycket betyder det att det inte var så bra. När du lättar på trycket betyder det bra.
”Här är avsprångspunkten.” Roberto lyfte plankan till 1,60 och ritade en linje för att visa hur avsprånget förändras när hindret blir större.
Hitta en jämn rytm
Eleverna får börja med att hitta framåtbjudningen i sina hästar, utan att bromsa upp dem samtidigt.
– Ni ska inte skicka olika budskap till hästen och ändra er mellan fort och långsamt, fort och långsamt, säger Roberto.
Han ser gärna att hästarna får längre tyglar och mer rörelsefrihet i uppvärmningen.
Cristofoletti är mycket uttrycksfull under clinicen. På en blandning av engelska och svenska, och med god hjälp av kroppsspråk, förmedlar han hur ryttarna ska arbeta med sina hästar. Bland annat jobbar han med deras lodräta sits under uppvärmningen.
– Axlarna ska vara bakom höfterna, säger Roberto och visar. Det ska inte kännas alltför bekvämt, om det känns alldeles för komfortabelt är det fel.
Med stor noggrannhet lotsar han sedan eleverna genom övningarna, som inleds med galopp över kavalettibommar. Där går han i detalj in på vilket tempo eleverna ska rida i, och påpekar direkt när de ändrar fart under övningen.
– Ändra inte takten under en övning utan hitta rytmen, förklarar han.
Ge hästen en chans att förstå
När det blir dags att börja hoppa små kryss stoppar Roberto den första ryttaren direkt, för att hon kommer för snabbt mot hindret.
– Ju snabbare du gör något, desto svårare blir det. Du har en stor häst som ska hoppa ett litet hinder, då krävs det ingen fart, säger han och kommer in på när och varför distanser är viktiga:
– Ska du hoppa ett 1,60-hinder är det oerhört viktigt att distansen är rätt för att komma över. Det är inte lika viktigt när du hoppar ett litet kryss, men balansen hos ekipaget är lika avgörande i båda fallen.
Han uppmanar också ryttarna att inte hamna i bråk med sina hästar.
– Don’t fight. Förklara för hästen vad du vill. Det blir kanske inte alltid som du har tänkt, men hästen försöker alltid förstå vad du vill.
Avslutningsvis påpekar Roberto:
– När vi kommunicerar med hästen använder vi rösten, vikten och balansen. Det handlar om att inte tänka för mycket på en gång och vilja många olika saker samtidigt, utan att ha en plan som hästen kan förstå och följa.

Råd från Roberto Cristofoletti
- Gör det så enkelt som möjligt – begär inte för många saker av hästen på en gång.
- Minska störningsmomenten i din ridning, drar du i tygeln för att hålla balansen påverkar det hästen.
- Bestäm ett tempo och håll det.
- Var noga med distanserna när du hoppar, ju högre hinder desto viktigare är det att komma rätt.
- Ta inte strid med hästen utan förklara vad du vill.
Liknande webbartiklar
- Per Waaler höll clinic: ”Du ska belöna hästen så mycket att du skäms”
- Svenska GP-placeringar i Italien och Frankrike
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Bildspel: Helena Lundbäck förr och nu
- Sverige 6:a - Rolf-Göran och Malin i semifinal
- Just nu: Malin & Rolf nollade - Peder ett ner
- Hålltider, tisdag
- "Roffe" inledde bäst - men ingen fullträff för Sverige
- Hålltider, måndag
- André Thieme vann Falsterbo Derby: "Känns som han gjort det en miljon gånger tidigare"
relaterade artiklar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!