Trettondagen blev en härlig hästdag i Umeå, med deltagare från stora delar av Norrland. Hippologums läktare fylldes under den efterlängtade clinicen ”Nå nya höjder med Rolf-Göran Bengtsson” arrangerad av URF, Stall Bengtsson och Speiser Equestrian. Och innan eventet bjöds det på pratstund med RGB om nya livet på familjegården – och om hoppsportens utveckling.
Text & foto: Karin Engman
Rolf-Göran Bengtsson besökte Umeå ryttarförening för två år sedan och var under lördagen alltså tillbaka på Hippologum.
– Anläggningen är fin för det här. Det blir lätt att man hamnar i södra Sverige, jag kommer ju därifrån, men vi vill också besöka landets övriga delar och hjälpa ridsporten på det viset. Det är kul om man kan bidra med någonting för de aktiva och för föreningen här. Vi berättar lite om hur jag gör det, och kan kanske ge några tips, säger han inför clinicen.
Camilla Granberg är verksamhetschef för Umeå ryttarförening.
– Jag tror att det är otroligt inspirerande för ryttare häruppe i norr att få se dels när du rider själv, dels att vi får ta del av det du har att förmedla. Det kommer folk från hela Norrland hit, säger hon.
Enligt Camilla ger en sådan här clinic den yngre generationen en inblick i hur mycket jobb som krävs för att bli tävlingsryttare.
– Även om vi är på olika nivåer så förbereder vi oss på samma sätt, vare sig vi bor långt söderöver eller långt upp i norr. Det är samma system som ger framgång i det långa loppet, framhåller Rolf-Göran.
Det gäller att vara noggrann, arbetsam, flitig och lite envis. Med det kommer man långt.
– Man kan göra mycket utan att det måste kosta en massa, massa pengar. Du kan göra så rätt som möjligt med de resurser du har själv.
Dagens moderator Augusta Speiser, Rolf-Göran Bengtsson och Umeå ryttarförenings verksamhetschef Camilla Granberg.
Driver verksamhet med hustrun
Under 15 års tid har Rolf-Göran och Bo Kristoffersen drivit Stall Bengtsson & Kristoffersen i Breitenburg, men nu har Rolf-Göran flyttat sin verksamhet till hustrun Evi Bengtssons stall i Itzehoe utanför Hamburg. Vid årsskiftet avslutade Rolf samarbetet med Bo, och makarna ska tillsammans driva Stall Bengtsson.
– Nu ska stället anpassas till vår verksamhet, det tar både tid och energi. När man har varit någonstans i 15 år och kan alla rutiner är det bara att gå till jobbet om morgonen och göra arbetsuppgifterna. Det här är lite extra jobb, men det är också spännande.
Evis och Rolf-Görans dotter Pamina Caroline Bengtsson har hunnit bli tre och ett halvt år, och har självklart börjat rida.
– Hon är flitig som bara den och vill gärna gå ner till stallet varenda dag. Vi har lånat en shetlandsponny av en god vän, berättar pappa Rolf, och ansiktet spricker upp i ett stort och varmt leende.
Rolf-Göran trivs bra i Tyskland.
– För oss är det klart lättare att bo i centrala Europa där det händer lite mer. Men även i Hamburg bor jag nästan lite för långt norrut. Själva ”happeningen” har dragit sig ner runt omkring Belgien, som ligger fantastiskt långt framme. Där bygger de typ sådana här anläggningar, den ena efter den andra, säger han och fortsätter:
– De som bor därnere har det fantastiskt. Kör de en och en halv timme tycker de att de kör jättelångt. De tävlar ofta och kan producera unghästar på ett helt annat sätt. Runt Hamburg är det tyvärr ett mindre utbud, där finns inte riktigt samma anläggningar vilket vi egentligen hade behövt.
Nya hästar ska visa framhovarna
Tävlandet tar mycket tid och det finns inte utrymme för att föda upp hästar i den egna verksamheten. Förutom några få.
– Vi har lite grann, men inte mycket. Jag tar i stället hästar i ridning från olika hästägare, och vi tar emot en del elever i mån av tid och plats. De kommer och tränar inför en tävling eller så kommer de kanske ner från Sverige för en kortare träningssession.
I stallet står en ny generation hästar på tillväxt.
– Jag har på kort tid förlorat tre säkra hästar. Att Casall skulle pensioneras visste jag, det var planerat så. Det var en fantastisk tid men nu måste vi gå vidare.
När samarbetet med den tidigare sponsorn Stutteri Ask avslutades förlorade Rolf-Göran Unita som fick flytta hem till Danmark.
– Efter det gick tyvärr Clarimo och gjorde sig illa i Rotterdam och det ser inte ut som att han kommer tillbaka. Så tre sådana hästar, det märks! Nu är jag plötsligt ett stort steg tillbaka med Crunch som precis har blivit tio år. Oak Grove’s Carlyle, efter Casall, har också börjat komma upp i de större klasserna. Och sen har jag ett sto från Schweiz, Spring Dark. Hon har börjat gå större klasser och gör det hyggligt bra, kan vi säga.
Augusta Spesier och Rolf-Göran Bengtsson inledde clinicen med ett samtal om dagens ämne, management kring tävlingssatsningen.
Letar efter ny huvudsponsor
I stallet står också ett par intressanta unga hingstar från Holsteinerförbundet.
– De har precis blivit sju. Den ena heter Quivery, efter Quintero som jag hade tidigare. Så lite nytt finns, men givetvis hade det varit tacksamt med en stor sponsor som kunde backa upp mig lite grann. Där är vi fortfarande ute och söker.
– Hur gör man för att hitta de här guldkornshästarna, frågar föreningens ordförande Åsa Hagner.
– Ja, det är inte lätt! Det finns många hästar, men kanske färre utbildade nu. Betäckningssiffrorna har gått tillbaka drastiskt de sista sju till åtta åren. Folk har inte lyckats sälja hästarna och har slutat att betäcka sina ston. Men jag tror att det har varit nere och vänt och är på väg tillbaka, det finns fler hästar igen. Allt fler rider och vill tävla, säger Rolf-Göran.
Det gör samtidigt konkurrensen om hästarna allt större.
– Vi har fått stor konkurrens från östsidan med Qatar och Saudiarabien och framöver kanske Kina. Där behöver de utbildade hästar. De har inte samma hästkunnande som finns i Europa och de behöver hela paketet – häst, tränare och management.
Tacksam för långsiktigheten
Att lära sig rida tar tid och vanligen krävs flera hästar på vägen.
– Visst är det bra för Europa att vi kan producera här, med det kunnande vi har, men å andra sidan är det svårt att hålla kvar de bättre hästarna. Det finns inte så många riktigt bra hästar och när man väl har hittat en kan det vara svårt att behålla den. En duktig häst gör att anbuden haglar in.
Rolf-Göran är tacksam för att han har fått behålla sina topphästar under lång tid.
– Holsteinerförbundet och Stutteri Ask var inte ute efter att göra handel med hästarna på samma sätt, utan ville behålla dem för avel. Casall kunde stanna många år hos mig och det var min lycka.
Bengtsson åker till Basel och tävlar på onsdag och vill hem så snabbt som möjligt för att förbereda hästarna.
– Kommer jag dåligt förberedd så vet jag precis hur det går, skrattar Rolf.
Det gäller att hålla sig till ABC med RGB. Han lever som han lär, temat för lördagens clinic är rätt management kring en satsning. Missa inte del 2 från Rolf-Göran Bengtssons dag i Umeå – som publiceras inom kort här på Hippson.se.
Under clinicen red Rolf-Göran Bengtsson Emelie Stenmans häst Anton 737. Håll utkik efter vårt referat som kommer inom kort!
Rolf-Göran möter sina glada fans, och får skriva en stor hög autografer.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!