Hoppning
Publicerad: 2018-01-08
Rolf-Göran Bengtsson om dotterns ridning: ”Hon är flitig som bara den”
Trettondagen blev en härlig hästdag i Umeå, med deltagare från stora delar av Norrland. Hippologums läktare fylldes under den efterlängtade clinicen ”Nå nya höjder med Rolf-Göran Bengtsson” arrangerad av URF, Stall Bengtsson och Speiser Equestrian. Och innan eventet bjöds det på pratstund med RGB om nya livet på familjegården – och om hoppsportens utveckling.
Text & foto: Karin Engman
Rolf-Göran Bengtsson besökte Umeå ryttarförening för två år sedan och var under lördagen alltså tillbaka på Hippologum.
– Anläggningen är fin för det här. Det blir lätt att man hamnar i södra Sverige, jag kommer ju därifrån, men vi vill också besöka landets övriga delar och hjälpa ridsporten på det viset. Det är kul om man kan bidra med någonting för de aktiva och för föreningen här. Vi berättar lite om hur jag gör det, och kan kanske ge några tips, säger han inför clinicen.
Camilla Granberg är verksamhetschef för Umeå ryttarförening.
– Jag tror att det är otroligt inspirerande för ryttare häruppe i norr att få se dels när du rider själv, dels att vi får ta del av det du har att förmedla. Det kommer folk från hela Norrland hit, säger hon.
Enligt Camilla ger en sådan här clinic den yngre generationen en inblick i hur mycket jobb som krävs för att bli tävlingsryttare.
– Även om vi är på olika nivåer så förbereder vi oss på samma sätt, vare sig vi bor långt söderöver eller långt upp i norr. Det är samma system som ger framgång i det långa loppet, framhåller Rolf-Göran.
Det gäller att vara noggrann, arbetsam, flitig och lite envis. Med det kommer man långt.
– Man kan göra mycket utan att det måste kosta en massa, massa pengar. Du kan göra så rätt som möjligt med de resurser du har själv.
Dagens moderator Augusta Speiser, Rolf-Göran Bengtsson och Umeå ryttarförenings verksamhetschef Camilla Granberg.
Driver verksamhet med hustrun
Under 15 års tid har Rolf-Göran och Bo Kristoffersen drivit Stall Bengtsson & Kristoffersen i Breitenburg, men nu har Rolf-Göran flyttat sin verksamhet till hustrun Evi Bengtssons stall i Itzehoe utanför Hamburg. Vid årsskiftet avslutade Rolf samarbetet med Bo, och makarna ska tillsammans driva Stall Bengtsson.
– Nu ska stället anpassas till vår verksamhet, det tar både tid och energi. När man har varit någonstans i 15 år och kan alla rutiner är det bara att gå till jobbet om morgonen och göra arbetsuppgifterna. Det här är lite extra jobb, men det är också spännande.
Evis och Rolf-Görans dotter Pamina Caroline Bengtsson har hunnit bli tre och ett halvt år, och har självklart börjat rida.
– Hon är flitig som bara den och vill gärna gå ner till stallet varenda dag. Vi har lånat en shetlandsponny av en god vän, berättar pappa Rolf, och ansiktet spricker upp i ett stort och varmt leende.
Rolf-Göran trivs bra i Tyskland.
– För oss är det klart lättare att bo i centrala Europa där det händer lite mer. Men även i Hamburg bor jag nästan lite för långt norrut. Själva ”happeningen” har dragit sig ner runt omkring Belgien, som ligger fantastiskt långt framme. Där bygger de typ sådana här anläggningar, den ena efter den andra, säger han och fortsätter:
– De som bor därnere har det fantastiskt. Kör de en och en halv timme tycker de att de kör jättelångt. De tävlar ofta och kan producera unghästar på ett helt annat sätt. Runt Hamburg är det tyvärr ett mindre utbud, där finns inte riktigt samma anläggningar vilket vi egentligen hade behövt.
Nya hästar ska visa framhovarna
Tävlandet tar mycket tid och det finns inte utrymme för att föda upp hästar i den egna verksamheten. Förutom några få.
– Vi har lite grann, men inte mycket. Jag tar i stället hästar i ridning från olika hästägare, och vi tar emot en del elever i mån av tid och plats. De kommer och tränar inför en tävling eller så kommer de kanske ner från Sverige för en kortare träningssession.
I stallet står en ny generation hästar på tillväxt.
– Jag har på kort tid förlorat tre säkra hästar. Att Casall skulle pensioneras visste jag, det var planerat så. Det var en fantastisk tid men nu måste vi gå vidare.
När samarbetet med den tidigare sponsorn Stutteri Ask avslutades förlorade Rolf-Göran Unita som fick flytta hem till Danmark.
– Efter det gick tyvärr Clarimo och gjorde sig illa i Rotterdam och det ser inte ut som att han kommer tillbaka. Så tre sådana hästar, det märks! Nu är jag plötsligt ett stort steg tillbaka med Crunch som precis har blivit tio år. Oak Grove’s Carlyle, efter Casall, har också börjat komma upp i de större klasserna. Och sen har jag ett sto från Schweiz, Spring Dark. Hon har börjat gå större klasser och gör det hyggligt bra, kan vi säga.
Augusta Spesier och Rolf-Göran Bengtsson inledde clinicen med ett samtal om dagens ämne, management kring tävlingssatsningen.
Letar efter ny huvudsponsor
I stallet står också ett par intressanta unga hingstar från Holsteinerförbundet.
– De har precis blivit sju. Den ena heter Quivery, efter Quintero som jag hade tidigare. Så lite nytt finns, men givetvis hade det varit tacksamt med en stor sponsor som kunde backa upp mig lite grann. Där är vi fortfarande ute och söker.
– Hur gör man för att hitta de här guldkornshästarna, frågar föreningens ordförande Åsa Hagner.
– Ja, det är inte lätt! Det finns många hästar, men kanske färre utbildade nu. Betäckningssiffrorna har gått tillbaka drastiskt de sista sju till åtta åren. Folk har inte lyckats sälja hästarna och har slutat att betäcka sina ston. Men jag tror att det har varit nere och vänt och är på väg tillbaka, det finns fler hästar igen. Allt fler rider och vill tävla, säger Rolf-Göran.
Det gör samtidigt konkurrensen om hästarna allt större.
– Vi har fått stor konkurrens från östsidan med Qatar och Saudiarabien och framöver kanske Kina. Där behöver de utbildade hästar. De har inte samma hästkunnande som finns i Europa och de behöver hela paketet – häst, tränare och management.
Tacksam för långsiktigheten
Att lära sig rida tar tid och vanligen krävs flera hästar på vägen.
– Visst är det bra för Europa att vi kan producera här, med det kunnande vi har, men å andra sidan är det svårt att hålla kvar de bättre hästarna. Det finns inte så många riktigt bra hästar och när man väl har hittat en kan det vara svårt att behålla den. En duktig häst gör att anbuden haglar in.
Rolf-Göran är tacksam för att han har fått behålla sina topphästar under lång tid.
– Holsteinerförbundet och Stutteri Ask var inte ute efter att göra handel med hästarna på samma sätt, utan ville behålla dem för avel. Casall kunde stanna många år hos mig och det var min lycka.
Bengtsson åker till Basel och tävlar på onsdag och vill hem så snabbt som möjligt för att förbereda hästarna.
– Kommer jag dåligt förberedd så vet jag precis hur det går, skrattar Rolf.
Det gäller att hålla sig till ABC med RGB. Han lever som han lär, temat för lördagens clinic är rätt management kring en satsning. Missa inte del 2 från Rolf-Göran Bengtssons dag i Umeå – som publiceras inom kort här på Hippson.se.
Under clinicen red Rolf-Göran Bengtsson Emelie Stenmans häst Anton 737. Håll utkik efter vårt referat som kommer inom kort!
Rolf-Göran möter sina glada fans, och får skriva en stor hög autografer.
Liknande webbartiklar
- Rolf-Göran Bengtsson: ”Bygg upp din häst med hjälp av en väl fungerande plan”
- Rolf-Göran Bengtsson håller clinics i Linköping och Umeå
- Therese Nilshagen till Umeå i oktober
- Casall i Global Champions "Hall of Fame"
- Grattis på födelsedagen Casall – se nostalgiklipp från Hamburg
- Bildspel: Casall bjöd på födelsedagskalas
- Grattis på födelsedagen – 20-åriga Casall!
- Tack för allt, kung Casall: Här är 18-åriga stjärnhästens karriär i bilder
- Rolf-Göran flyttar hem hästarna
- Rolf-Göran: ”Ett skadat nagelband gör ont”
relaterade artiklar

Havsnära hästgård med eget gårdsmejeri
Utanför Karlskrona finns en hästgård med ett bostadshus från 1850-talet, stall, ridhus, ridbana och en sommarstuga nära havet.

Känslorna svallar när Henke närmar sig guld
Wincent är kanske en av de yngsta i von Eckermanns hejarklack. Han följde VM från soffan och när guldet är nära är det supersvårt att sitta still.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

En hyllning till Jens Fredricson
Hoppryttaren Daniéla Almqvist upplever att tiden står stilla när Jens pratar om hästar. Han har alltid inspirerat henne och här förklarar hon varför.
"Undrar inte längre varför du är så inspirerande, du har visat mig"

Se Henriks och King Edwards guldrunda
Har ni hunnit smälta att Sverige tagit två VM-guld? Se Henriks makalösa guldritt – en runda värd att se hur många gånger som helst.

Forssells hästar rymde ut på motorvägen
Vännerna kom körandes på motorvägen mitt i natten efter en festkväll. Då fick de plötsligt syn på tre lösa hästar som galopperade på vägen.

Veterinären: "Får följa atleter på hög nivå"
Teamet bakom ryttarna är avgörande för framgången. Rasmus Westgren är landslagsveterinär till flera av de svenska hästarna.
Berättar om sitt jobb vid mästerskap: "Hjälper till där det behövs"

Från uthållighetsprov till bruksprov
Slätlopp och ett tufft terrängprov. När hingstarna skulle godkännas på 1970-talet var det inte mycket som liknade dagens bruksprov.
Det första testet för de 3,5-åriga hingstarna var på galoppbanan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

"Halva" snett igenom ger kontroll
Här är en enkel ridövning går att variera samt ger ett kvitto på om hästen svarar för ytterhjälperna. En perfekt övning för ryttare på alla nivåer!

VM-medaljörer fick förstklassig flygeskort
Mästerskapsmedaljer ska givetvis firas! När tre av guldhjältarna landade på Arlanda eskorterades de av Flygvapnet med två Jas-plan.

Dela erfarenheter om sporthästars välfärd
FEI önskar öka allmänhetens acceptans för ridsporten. Just nu kan hästnäringen svara på en enkätundersökning för att bidra till arbetet.

Bildbomb: Häng med till VM-medaljfesten
VM i Herning är över – och vilket mästerskap Sverige sätter punkt för. Henrik von Eckermann med King Edward satte minst sagt kronan på verket.
Återupplev eftermiddagen genom Hippsons guldglansiga bildspel!

Mötte dubbla världsmästaren på Arlanda
Genom att korka upp champagneflaskan Henrik von Eckermann vann i Scandinavium 2017 – så firade Hans von Eckermann sonens dubbla medaljer.

Niklas plan gav honom ett tredje SM-guld
Inför avgörandet låg Niklas Arvidsson med Komeet vd Bisschop i topp, men startade finalen med sin andrahäst Hotmail. Det höll hela vägen.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Bra VM-avslutning för Lena Malmström
Lena Malmström var ensamma bland svenskarna att ta sig vidare till paradressyrens kürfinal. Under söndagen red de hem en sjätteplats i Grade V.

Stark utvecklingsambition för Lars och Julle
Lars Fogelberg, 73 år, är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att hitta en ny passion i livet. Som 62-åring gav han ridsporten en chans.

Hur hittar proffsen framtidens stjärnor?
Många ryttare finner sin nya häst via en annons på nätet. Men elitryttare gör på ett annat sätt. Jens Fredricson berättar hur de går tillväga.

En ny världsmästare har korats
Henrik von Eckermann tog sig igenom hela VM utan att riva en bom. I fredags tog han lagguld och på söndagen stod han överst på pallen igen.
Läs intervjuer med Henrik och hans team: "De skapade magi i dag"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!