Hoppning
Publicerad: 2017-02-15
Foto: Tomas Holcbecher (Rolf-Göran och hästaskötaren Celia) samt Annika Grundberg (samtal)
Rolf-Göran om att hitta rätt häst: "Balans mellan mod och försiktighet"
Nyligen besökte Rolf-Göran Bengtsson Torslanda, för ett avsuttet event arrangerat av Marstall och Speiser Equestrian. Man hade byggt upp en scen likt ett vardagsrum och där hölls ett avslappnat och öppenhjärtigt samtal inför publik – mellan Rolf-Göran Bengtsson och moderatorn Augusta Speiser.
Text: Annika Grundberg
Det är inte ofta vår mesta hoppryttare Rolf-Göran Bengtsson kommer till Sverige, de 200 biljetterna till arrangemanget i västsvenska Torslanda sålde slut på två dagar. Teman för kvällen var hästletande och hästhållning. Hur fungerar det egentligen hos Rolf-Göran Bengtsson och Bo Kristoffersen på deras anläggning i tyska Breitenburg?
Ridbar och med bra galopp
Första frågan från moderatorn Augusta Speiser var hur Rolf-Göran Bengtsson väljer hästar. Och det är mycket att ta hänsyn till.
– De ska vara byggda korrekt, får inte vara framtunga och inte för långa. Ridbarheten är viktig och den hänger samman med hur hästen är byggd, säger han och fortsätter:
– Galoppen är avgörande för vår gren utförs ju i galopp. Gångarten ska vara i god balans och reglerbar, och hästen ska bära sig själv på bakbenen.
Inställningen hos hästen är förstås också jätteviktig.
– Den är något man märker över tid, men redan vid det första mötet kan du känna om hästen vill arbeta och göra sitt bästa. Sedan gäller det att hitta hästar där det är en balans mellan mod och försiktighet.
Har härstamningen betydelse?
– Det är klart att man tittar på den. Det är kul att ha en häst med bra stam och det är stosidan som är viktigast. Men du kan ha en häst med hur bra härstamning som helst utan att nå framgång, i slutändan är det individen som hoppar.
Tre hästar med fantastisk inställning
På skärmen bakom scenen kommer det upp bilder på tre hästar – det är Ninja La Silla, McKinley och Casall Ask. Alla stjärnor som Rolf-Göran har presterat på allra högsta nivå tillsammans med. Först får han försöka finna någon svaghet hos varje individ.
– Ninja kanske var en aning för explosiv. Råkade man gå på honom lite för mycket hoppade han för långt och flackt. Om jag ska hitta något negativt med Casall får jag verkligen anstränga mig, men det kan vara att han är på gränsen till för försiktig. Rider man på för fort i en omhoppning kan han backa av och då förlorar man tid. McKinley var en lite tyngre modell av häst. Han behövde hela tiden motiveras för att arbeta och krävde mycket ridning, minns Rolf-Göran.
När han ska nämna styrkor blir det lättare.
– De har och hade en fantastisk inställning alla tre. De var alltid där för mig och kämpade in i det sista.
Bara att leda hästen ger information
När Rolf-Göran ska prova en ny häst är det mycket han lägger märke till.
– Allra först tittar jag på hur den ser ut om fötterna, i hullet och i pälsen. Jag försöker skapa mig ett allmänt intryck innan jag sitter upp. Bara genom att leda hästen i stallgången märker man om den är lyhörd eller om den drar i väg.
När han sedan sitter upp kontrollerar han att gas, broms och styrning fungerar.
– Redan där har du checkat av ett stort område. Hästarna ska vara följsamma och känsliga. Jag testar om de flyttar sig för skänkeln eller bara fortsätter rakt fram.
Är inte mycket hemma
Moderatorn Augusta Speiser vill veta hur en vecka hemma kan se ut vad gäller ridningen av hästarna. Rolf-Göran har dock få veckor då han är hemma, ofta är han bara på gården någon dag mellan tävlingarna.
– Men om jag var hemma skulle det med de äldre hästarna, de yngre är det annorlunda med, kunna se ut så här. På måndag dressyr för att sätta disciplin och skapa samarbete. Det gäller att få dem lätta i handen och med tyngdpunkten långt bak. På tisdag blir det ännu ett dressyrpass för att få sakerna att fungera ännu bättre. Jag kanske tar hjälp av bommar och kavaletti.
För Rolf-Göran är bommar ett hjälpmedel för ryttaren, som måste skärpa sig och ha koll på galoppen. Det får inte bara rinna i väg runt fyrkansspåret. På onsdagen fortsätter han med lite gymnastiserande hoppning. Sedan blir det uteritt på torsdagen, dressyr på fredagen och kanske lite hoppning på lördagen. Men, som sagt, det är få veckor som ser ut så för vår främsta hoppryttare.
Återhämtning för den unga hästen
De yngre hästarna i Stall Bengtsson & Kristoffersen får mycket tid till återhämtning. När och hur beror så klart på vilka mål man har.
– Är det en häst som till exempel ska till Falsterbo får den inte vila helt. Men alla hästar går i skrittmaskin i stort sett varje dag och de får komma ut i hage varje dag, berättar Rolf-Göran.
– Årgångschampionaten är inte viktiga till vilket pris som helst. Man får acceptera om hästen inte är klar för uppgiften. För mig är det viktigare att den är bra när den är tio-tolv år än att den är på höjden av sin karriär som sexåring.
Celia Rijntjes har varit Rolf-Görans hästskötare i hela 18 år och är oerhört viktig för teamet. Foto: Tomas Holcbecher
Litar på sin duktiga personal
Med ett så tajt tävlingsschema som Rolf-Göran Bengtsson har, och på den nivå han är, gäller det att allt fungerar.
– Vi måste ha bra personal. Jag är hemma måndag till onsdag som mest och då jobbar personalen bredvid mig. De växer in i teamet och ska rida så likt mig som möjligt så att ridningen fungerar när jag kommer hem och sitter upp. Det får ta max fem minuter innan hästen är med mig. Så vi är ett sammansvetsat team.
En av de allra viktigaste personerna i teamet är hästskötaren Celia Rijntjes.
– Vi har jobbat ihop i 18 år. Celia lever för det här och hästarna kommer alltid i första hand. Hon märker saker med hästarna före alla andra, för hon är med dem hela tiden. Hon är väldigt viktig för oss.
Bo Kristoffersen berättar om sin roll i Team Bengtsson & Kristoffersen. Foto: Annika Grundberg
Kristoffersen sköter "allt det andra"
Rolf-Görans huvudsyssla är att tävla. Allt annat sköter hans kompanjon Bo Kristoffersen.
– Jag håller ryggen fri för Rolf. Han har inte tid med praktiska ting, han ska rida! förklarar Bo och fortsätter:
– Allt som är utanför Rolfs tävlande sköter jag.
Och så finns det en viktig person till, hustrun Helle Kristoffersen.
– Hon håller ryggen fri för mig, skrattar Bo och förtydligar:
– Helle sköter logistiken, jag tror kanske inte att folk förstår vilken stor apparat det är runt en ryttare på Rolfs nivå. Han ska bara göra det han är världsbäst på och det är att tävla.
taggar
Liknande webbartiklar
- Rolf-Göran flyttar hem hästarna
- Tack för allt, kung Casall: Här är 18-åriga stjärnhästens karriär i bilder
- Prisregn för Casall Ask och RGB – är "bäst i världen"
- Rolf-Göran kan ta hem GCT
- Femteplats för Rolf-Göran i GCT
- Ryttaren som föll i huntingen vårdas fortfarande på sjukhus
- Vill lyfta den svenskfödda hästen
- Våren 2014
- Martinsen och Kristoffersen: Rätt team och tydligt fokus ger framgång i sadeln
- Karin Martinsen och Bo Kristoffersen gästar Onsala
relaterade artiklar

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!