Rolf-Göran Bengtsson visar C-Future för testryttarna.
Rolf-Göran Bengtsson och hustrun Evi är på det svenska Bruksprovet för att visa parets egen hingst C-Future 1370. Hippson får en pratstund med Rolf-Göran innan det är dags för testryttarna att säga sitt om hingstarna.
– Det har gått bra så här långt och vi är nöjda med honom.
Text och foto: Annika Grundberg
Rolf-Göran och Evi tittar på när testryttarna rider C-Future.
Om allt går som de önskar kommer C-Future att godkännas för avel även i Sverige. Och livet som avelshingst kombineras med en tävlingskarriär.
– Vi kommer att tävla honom hemma i Tyskland. Vi hoppas givetvis att han går igenom här och blir godkänd. Då får vi skicka färsk semin till Sverige, så är tanken.
Rolf-Göran och hustrun Evi kommer att turas om att tävla hingsten i framtiden. Bengtssons hoppades att testryttarna skulle gilla C-Future – och det gjorde de.
– Vad kan man önska mer av en femåring? Han var verkligen ett rent nöje att rida, säger Jennifer Fogh Pedersen.
Rolf-Göran och Evi Bengtssons hingst C-Future rids av Jennifer Fogh Pedersen.
Tidigt i Rolf-Görans karriär red han många hingstar på det svenska Bruksprovet innan han begav sig utomlands. Då red han främst på Flyinge där Bruksprovet har hållits under, nästan, alla år. Men i år har det alltså flyttat till Grevagården utanför Skövde.
– Jag har alltid gjort Bruksprovet på Flyinge i stort sett, någon gång i Helsingborg. Men det är bra här. Det är mindre som händer så allt är lugnare för hästarna och det är lugnt för dem i stallarna, säger han och fortsätter:
– Bruksprovet var en av mina största arbetsuppgifter tidigare. På den tiden var det inga testryttare. I dag är proven till och med lite längre. De kollar mer i stallet, det gjorde de inte innan. Allt utvecklas ju och i dag kollar man upp mer och mer, för att utesluta olika defekter som en häst kan ha.
Svenska publiken bäst i hela världen
Rolf-Göran kommer direkt från Gothenburg Horse Show där han fick ett snöpligt tidsfel i Gothenburg Trophy och där det blev en femteplats i söndagens världscup.
– Det var kul givetvis att det funkade så bra som det gjorde och att hästarna hoppade så fint. Att jag fick ett tidsfel i Grand Prix var mitt eget fel. Men sen att det var en felfri runda i världscupen, och så få som var felfria, det var ju bra.
Världscupplaceringen tog han med skimmeln Cassilano Jmen, en relativt ny bekantskap som har börjat visa vad han går för.
– Det är en fantastisk häst, men han har inte så mycket rutin inomhus. Tanken är att han ska vara kvar hos mig, ägarna är jätteglada att han gått upp i klasserna och har börjat plocka placeringar.
När Rolf-Göran rider in i Scandinavium jublar publiken, han är en riktig favorit och det är ömsesidigt.
– Det är den bästa publiken i världen med alla mått mätt. Ingen kommer ens nära att vara tvåa. Och de hejar på alla, det är det som är så fint, att de inte bara hejar på de svenska ekipagen utan är entusiastiska vad gäller alla ryttare.
Så här glad var Erik efter segern i Scandinavium. Foto: Frida Bank
Betesputsen är på plats
När gudsonen Erik Nordström vann Young Rider Cup i Scandinavium, med Mprez, var Rolf-Göran på plats och följde ritten. När det stod klart att Erik vann föll en tår.
– Det var så kul att det gick så bra när hans bästa häst inte kunde starta på grund av en hovböld. Och att jag kunde hämta med mig den andra hästen och att allt klaffade så bra. Erik hade inga större förväntningar, för det är ju hans andrahäst. Där ser man hur bra det kan bli, hur det kan slumpa sig ibland. Han red jättefint och hästen hoppade bra, så det var välförtjänt.
På presskonferensen efter Eriks seger kom det fram att, förutom att ge plats för Eriks häst, behövde Rolf-Göran plats för en betesputs som hade ropats in på auktion. Det fick den samlade pressen att dra på smilbanden och vi måste ju få veta hur det har gått.
– Betesputsaren är redan hemma. Den hade vi med i ett släp, säger Rolf-Göran och skrattar.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!