Hoppning
Publicerad: 2016-09-06
Sofia Westborg tog chansen och flyttade utomlands när möjligheten kom.
Sofia Westborg om utlandsflytten: "Allt är så mycket enklare här"
Efter flera år som egenföretagare i Sverige tog hoppryttaren Sofia Westborg klivet ut i Europa. Nu har hon sin bas på en gigantisk anläggning i Belgien.
– Hemma körde jag fast. Allt är så mycket enklare här, säger hon om sin satsning.
Text: Ida Röök
Foto: Sentower Park/Privat
Hoppryttaren och tränaren Sofia Westborg har alltid haft målet att driva en professionell hästverksamhet och att tävla framgångsrikt internationellt. Hon började med att jobba fyra år hos Svante Johansson i Varberg, vilket gav henne en fantastisk grund att stå på. År 2008 startade hon eget, tillsammans med vännen Evelina Bromér, och tanken var att ta fram hästar från unghästar till svår klass.
– Verksamheten snurrade på och efter några år hade jag flera hästar som gick 1,40-1,50-klasser. Men steget vidare därifrån blev för stort och jag kände själv att jag körde fast, säger hon.
Hästhandlare erbjöd jobb
Hon menar att det är sportsligt stor skillnad på att tävla i Sverige och att komma ut internationellt.
– Jag saknade stödet det ger när man arbetar för någon som redan har erfarenhet från internationell toppsport. Det är så mycket som krävs kring management av hästarna och tränings- och tävlingsupplägg på högre nivå. Så jag började helt enkelt fundera på att hitta en bas i Holland eller Belgien i stället, säger Sofia.
Möjligheten fick hon när Neil Jones, en hästhandlare som då hade sin verksamhet både i Belgien och i Wellington, kom till Varberg för att titta på hästar. Han frågade om Sofia var intresserad av att komma till Belgien och rida åt honom.
– Tajmingen var bra och jag valde att ta chansen, jag tackade ja. Jag sålde några av mina hästar, de jag hade i stallet åt hästägare placerades om till andra ryttare och så tog jag med mig fyra hästar och flyttade ner.
Anställningen hos Neil Jones var som ryttare. Sofia hade mellan sju och tolv ”egna” hästar i åldrarna fem till tolv år, och en hästskötare till hjälp. Tidigt fick hon chansen att tävla, både unghästklasser och upp till trestjärniga Grand Prix-klasser. Hästarna visades också för kunder och så förberedde Sofia några av dem inför den kända auktionen ”Dutch Sport Horse Sales”.
När hon hade jobbat hos Neil i åtta månader skulle han flytta sin bas till Wellington. Sofia hade möjlighet att flytta med, men beslöt sig för att stanna i Belgien och flytta till den gigantiska anläggningen Sentower Park, som drivs av hennes pojkvän – hoppryttaren Laurens Meynaerts – med familj, samt vännen Ken Ruysen.
Sentowerpark byggdes 2013.
Håller till på gigantisk anläggning
Anläggningen byggdes 2013 och tanken är att den ska bli en internationell femstjärnig arena för hästsport, men även för andra evenemang.
Hjärtat i anläggningen består av en enda byggnad på totalt 10 000 kvadratmeter under ett och samma tak. Där finns tre inomhusarenor, läktare, en ridsportbutik, kontor, ett gym, flera restauranger, lägenheter och barer. Utomhus finns fyra banor, två större för tävlingar och två mindre för framridning. Tillsammans bildar allt detta nästan ett litet minisamhälle där så gott som allt kretsar kring hästar.
– Det ordnas träningshoppning här varje vecka och då kommer många av världens främsta ryttare hit för att träna. Även på de minsta träningstävlingarna rider man nästan alltid med flera ryttare från topp 100-listan, det gör att man själv höjer sin nivå. Det är bara att hålla ögonen öppna och se hur andra gör, vilket ger jättemycket i min egen utveckling, säger Sofia.
Hon vill gärna lyfta fram att anläggningen har allt, och att vem som helst kan boka in sig på ett par träningsveckor där.
– Jag kan tävla internationellt nästan varje vecka utan att köra längre än en timme. Allt är väldigt nära här och det känns verkligen att allt sköts väldigt professionellt.
Inte helt fel utsikt från "kontoret".
Bättre möjligheter för tävlingsryttaren
Sofia menar också att det är så mycket enklare att tävla ute i Europa än på hemmaplan. Det är enklare att få plats på tävlingarna via kontakter, och det finns två- eller trestjärniga tävlingar nästan varje vardag.
– Hemifrån kan det vara svårt att komma in på tävlingar eftersom förbundet har ett begränsat antal platser.
Dessutom är det enklare att "producera" hästar på en sådan anläggning som Sentower Park och på de tävlingar som finns i området däromkring.
– Underlagen är generellt sett bra, hindermaterialen har mycket karaktär, banorna består nästan alltid av 12 till 14 hinder med två- och trekombinationer även i lägre klasser. Det finns bra tävlingar varje vecka. Unghästarna får hoppa vattengrav redan som fyraåringar, och banorna är mer tekniskt byggda än hemma i Sverige. I gengäld är det nästan alltid lägre höjder i unghästklasserna, femåringarna hoppar ofta 1,10 till 1,15 och sexåringarna 1,20 till 1,25. Jag tycker att det är bättre så.
Nu rider Sofia ungefär nio hästar per dag, på onsdagarna har hon nästan alltid några hästar på träningstävling och på helgerna är det ”vanlig” tävling.
– I övrigt handlar det om administration, tävlingsplanering och att prova hästar, precis som hemma. Skillnaden är att det händer så mycket runt omkring här hela tiden. Jag letar för fullt efter fina unghästar, marknaden här är ”busy”, alla de stora stallen letar efter nästa superstar. Vilket är en fördel om man ska sälja hästar, men gör det svårt när man vill köpa, säger hon.
Saknar inte Sverige
Sofia tyckte inte att det var jobbigt att lämna Sverige. Alla hennes vänner var väldigt stöttande och även hennes familj bor utomlands, så de fick närmare till varandra. Dessutom hängde hennes kompis Evelina Bromér med ner till Belgien, vilket i sig är en trygghet.
– Jag saknar faktiskt nästan ingenting med tävlingarna i Sverige. Det är så uppstyrt med regler som gör det svårare för ryttarna. Här anmäler man nationellt samma vecka som tävlingen är, ofta fram till ett dygn före tävlingen, vilket gör det lättare att planera. Det finns oftast en fast starttid för varje klass under dagen. Många av tävlingarna är inofficiella och då krävs inga licenser. Det finns självklart baksidor med detta också, till exempel att det är svårare att hitta tävlingsresultat om man vill köpa en häst. Och säkerheten är betydligt lägre än i Sverige. Men i stället är de flesta professionella, så jag tror inte att olycksnivån är högre och jag uppskattar enkelheten.
Vad vill du säga till den som funderar på att åka utomlands och jobba med hästar?
– Ta chansen! Jag är så glad att jag tog steget, Sverige finns kvar hemma och vill jag flytta hem om några månader eller år kan jag göra det, med betydligt större erfarenhet än innan.
Liknande webbartiklar
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Fortsatt varmt varmt varmt...
- Helena Persson om sin 18-åriga stjärnhäst Bonzai H: "Han har en väldigt svankig rygg…"
- Peder Fredricson i lång intervju med GCT: ”Nu har vi tid att jobba på nya saker”
- Helena och Bonzai mot 16:e året tillsammans: ”Ska få vara tävlingshäst i år också”
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning
- Lias, 15 år, har nått sina mål med råge: "Jag vill kunna leva på ridsporten"
- Omhoppning med Stephanie Holmén: "Innebär inte att öka farten"
- Nellie Berntssons bästa tips: ”Viktigt att ha en kärlek till sporten”
- Peders hemlighet för framgång: " Jag tycker om mina hästar väldigt mycket"
relaterade artiklar

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Den svåra konsten att fånga en häst på bild
Visst har det hänt oss alla? När hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort.

Slipp dragkampen mot grässtråna
Brukar din häst kasta sig efter varje munsbit den ser? Lär hästen beta på kommando istället, med hjälp av etologen Emelie Deboussard och stoet Barta.

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!