Hoppning
Publicerad: 2018-07-15
Peder Fredricson och H&M Christian K dubbelnollade, precis som Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana.
Svenska laget om Nations Cup: ”Vi vill vinna, vi vill inte vara trea”
Sverige låg jämnt med Irland, Italien och Nederländerna i Nations Cup i Falsterbo. Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou tog hand om omhoppningen och så här säger förbundskapten Henrik Ankarcrona om valet:
– Han var rätt för jobbet.
Henrik och Mary Lou klarade omhoppningen felfritt, men fick se sig tidsmässigt slagna av Nederländerna och Irland.
Text: Annika Grundberg och Frida Bank
Foto: Frida Bank
För Nederländerna var det Johnny Pals som tog hand om omhoppningen med Chatt Botte du Ruisseau Z. Och han var nöjd efteråt.
– Jag är vanligtvis inte en så snabb ryttare, men jag red så fort jag kunde och det gick vägen i dag. Det är fantastiskt att hoppa dubbelt felfritt i Falsterbo och min häst hoppade fantastiskt.
Nederländernas Michel Hendrix häst Baileys fick problem i trekombinationen, vägrade och satte sig sedan ner. Michel berättar att hästen verkar må bra.
– Det ser ut som att hästen mår bra och det är viktigast. Jag hade en bra känsla på framridningen. Men så tappade han självförtroendet i början på banan och i trekombinationen gick det inte vägen.
Det segrande laget.
Var säkerheten själv
Peder Fredricson och H&M Christian K såg ut som säkerheten själva när de tog sig an de två rundorna felfritt. Och Peder var nöjd efteråt.
– Jag är jättenöjd med min häst, dubbelt felfritt. Det är klart vi ville ha vunnit. Men ibland är det så i omhoppningar, jag hade nog inte kunnat göra det bättre själv. I dag var Holland värdiga vinnare.
Även Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var felfria i båda omgångarna, Malin är också nöjd.
– Hon gör sin andra nationshoppning i rad och är dubbelnolla. Jag sitter på en helt makalöst fin häst och vi är ett bra team. Sen att man får göra det på hemmaplan är fantastiskt roligt. Det ser väldigt ljust ut. Just nu njuter jag av det här, men vi har ett fantastiskt "record" och hon går från klarhet till klarhet, det är jätteroligt.
Peder och Christian K.
Malin och Indiana.
En rivning i första rundan
Douglas Lindelöw och Zacramento fick en rivning i första rundan, medan andra rundan såg riktigt bra ut och alla bommar låg på plats.
– Om man summerar laget gör vi en bra insats. Två jättefina dubbelnollor med Peder och Malin. Jag och Henrik är väl inte helt nöjda med våra prestationer, men vi fick i alla fall avsluta med varsin felfri runda och det tar vi med oss. Jag tycker vi är värda en bättre placering än trea ändå. Det är inte så mycket att göra åt det. De var snabbare i dag.
Douglas och Zacramento.
Henrik och Mary Lou.
Ett nedslag för mycket i varje runda
För Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou blev det ett nedslag i varje runda, medan omhoppningen gick felfritt. Henrik är självkritisk.
– Det var ett nedslag för mycket i båda rundorna. Hon hoppade bra i omhoppningen, synd att det inte ledde till seger. Hon kändes i alla fall väldigt bra måste jag säga. Vi är på rätt väg.
Hur har Falsterbo varit annars för dig?
– Inte så jättebra. Jag hade bara med mig två hästar, jag ska rida Aachen nästa vecka. Mary Lou koncentrerade jag mig mest på, det gick inte helt som jag hade tänkt mig och jag hade större förhoppningar. Men som sagt, hon hoppar bättre och bättre.
Och lagets insats?
– De gjorde det väldigt bra allihopa och kämpade på. Jag var den svaga länken. Hade jag nollat i första rundan så hade vi inte behövt någon omhoppning.
Är du inte lite hård mot dig själv, du gjorde ju omhoppningen felfritt?
– Jo, men ändå. Trea… Vi är i Sverige, vi har ett lag på pappret som egentligen ska vinna. Det måste man krasst säga. Sen är det små marginaler, men vi alla är här för att vinna. Det är också det som gör vårt lag starkt, att vi är kritiska och att vi vill bättre och bättre.
– Det är som jag känner nu, jag kan säga vad andra vill höra, att det känns jättebra… Men vi vill vinna, vi vill inte vara trea. Man får ta med sig bra saker och andra saker som inte var så bra, och göra det bättre till nästa gång. Man ska inte förlita sig på andras ritter, vi ska vara bäst.
Henrik och Mary Lou.
Känns tomt när allt är över
Förbundskapten Henrik Ankarcrona var nöjd men lite tom efteråt.
– Det känns jättebra. Sedan känns det alltid lite tomt efter så här mycket anspänning, men det känns väldigt bra. Vi har haft fyra hästar som har hoppat åtta, till och med nio, bra rundor. Det är klart att vi ville gå ut som vinnare. En stor eloge till Henrik som gjorde en fantastiskt fin omhoppning. Det är alltid tufft när man har några efter sig, att veta var man ska lägga ribban.
Hur gick tankarna när du skulle välja ryttare till omhoppning?
– Han var rätt för jobbet.
Malin och Indiana.
Liknande webbartiklar
- Norges ridsportförbund: "Hästarnas välfärd är alltid det viktigaste"
- Uppsluppen stämning när laget mötte pressen
- De internationella ryttarna har känt på gräsbanan: ”Äntligen är vi i gång!”
- SVT sänder från Nations Cup-finalen
- Nederländerna tar hem segern i Nations Cup
- Nations Cup-finalen i Barcelona närmar sig: ”Alla är supertaggade”
- Sverige femma i Nations Cup – Douglas dubbelnollade
- Sverige tvåa i Nations Cup i Aachen
- Henrik Ankarcrona om Nations Cup-finalen: ”Laget kämpade jättebra”
- Superrevansch för Sverige i Nations Cup

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!