Hoppning
Publicerad: 2021-08-06
Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson visade alla att de är sugna på ett guld. Som ensamt land satte Sverige tre felfria rundor i lagkvalet.
Text: Jennie Börs
Foto: Tomas Holcbecher
Svenskarna visade onekligen att de var i storform redan under den individuella hoppningen. Där levererade alla som bekant en varsin dubbelnolla, men inför lagkvalet började alla om från noll. Sverige hade tilldelats startnummer tolv.
Henrik von Eckermann med King Edward var märkbart besviken efter att ha slutat precis utanför medaljplats på onsdagen. I lagkvalet gick han först ut för Sverige och levererade en säker, felfri ritt. Det blev också klassens första nollrunda, tidigare hade ett par ryttare varit felfria på hinder men ådragit sig fel för tiden.
– Det var en perfekt runda. Det var viktigt för mig. Jag hade en dag som jag fick svälja litegrann. Men att få ta sig samman nu och rida det här, efter besvikelsen i det individuella, det känns väldigt bra, säger Henrik till Svenska ridsportförbundet och fortsätter:
– Jag är så glad för känslan var som att hoppa uppvärmningshoppningen med honom. Han visste exakt vad han skulle göra, allting stämde som jag ville. Det var en fantastisk känsla inne på banan. Då njuter man av det.
Henrik von Eckermann med King Edward.
Banan till Sveriges fördel
På tårna som alltid kom Malin Baryard Johnsson med Indiana in på banan som andra svenska ekipage. Även de tog sig an hindren utan fel i protokollet.
– Jag vet aldrig hur hon ska vara, det är det svåra med henne. Normalt sett brukar hon bli rörigare av att gå så fort som hon gjorde häromdagen, men hon var helt perfekt idag. Helt avspänt och väldigt bra, säger Malin till SvRF och fortsätter:
– Jag märker inte hur hon är förrän jag hoppat några hinder. Hon är alltid lite svår att styra på det första hindret. Men efter ett par hinder så känner jag hur hon är.
Banbyggare under OS är Santiago Varela. Lagkvalets bana bestod av 14 hinder och 17 språng, med en hinderhöjd upp till 1,60. Malin menar att dagens bana var byggd till svenskarna fördel.
– Jag tror att det är lite fördel för våra hästar att det är snällare byggt i dag än i finalen. Finalen var ju enorm. Det är fortfarande en väldigt stor bana, det ser man på de blandade resultaten. Men för våra hästar som gick finalen så är det lite snällare idag, vilket gör att de fick lov att andas lite. Det kan vara en fördel inför morgondagen, säger hon.
Malin Baryard Johnsson med Indiana.
Nollställs inför medaljutdelning
Peder Fredricson med All In knöt ihop säcken för det svenska laget – och det höll hela vägen. Bommarna låg kvar, ekipaget var inom tiden och Sverige blev ensamma om att prestera tre helt felfria rundor i lagkvalet.
– Han hoppade bra tycker jag och alla hästarna såg ut att vara i bra form. Det handlar ju mycket om det, hästarna ska vara i form. Är hästarna i bra form så är vi tre bra ryttare, då kan vi också göra bra ifrån oss, säger Peder till SvRF.
I morgon lördag, klockan 12 svensk tid, är det dags att rida om medaljer. Lagen startar i omvänd startordning och genom att toppa kvalet går Sverige sist ut. Alla resultat nollställs vilket innebär att det kan bli stora omkastningar i slutresultatet.
– Vi har tre ryttare som verkligen kan rida och som är världsklassryttare, de andra två i alla fall, säger Pedre med ett skratt och fortsätter:
– Och vi har tre riktigt bra hästar. Det ger en enorm styrka i ett sånt här format, när varje runda räknas. Men nu har vi gjort så himla många nollrundor, i morgon är det en ny dag. Vi kan bara hoppas att formen håller i såg. Så får man se var det landar.
Lag vidare till final + dagens resultat
Sverige – 0 fel
Belgien – 4 fel
Tyskland – 4 fel
Schweiz – 10 fel
USA – 13 fel
Frankrike – 15 fel
Storbritannien – 20 fel
Brasilien – 25 fel
Nederländerna – 26 fel
Argentina – 27 fel
Resultat
Läs mer hos Svenska ridsportförbundet
Tidigare på Hippson.se
Så hanteras hästarna i värmen – landslagsveterinären berättar
Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: "Väldigt nära mitt hjärta"
Svenska hästarna redo för lagtävlingen
Bildspel + intervjuer: Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
taggar
Liknande webbartiklar
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
- Svenska hästarna redo för lagtävlingen
- Henrik och "Kungen" vann LGCT Super Grand Prix: "Han hoppade för livet"
- Individuella hopp-medaljer delades ut
- Onsdag: Guld, silver eller brons – ska svenskarna ta medalj?
- Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo!
- Henrik von Eckermann: "Om vi inte fått det nu så vet jag inte …"
- King Edward rankad som nummer ett
- Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: ”Väldigt nära mitt hjärta”

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!