Hoppning
Publicerad: 2022-08-14
Sveriges första världsmästare i hoppning har korats: "De skapade magi i dag"
Henrik von Eckermann tog sig igenom hela VM utan att riva en enda bom. Han är rankad etta i världen, i fredags tog han lagguld och på söndagen stod han överst på pallen igen. Sverige har nu tagit två historiska guld i hoppning. Läs vad världsmästaren, hans fästmö och förbundskaptenen säger om VM-festen.
Text: Frida Bank och Linnea Lindahl
Foto: Tomas Holcbecher
När Henrik och King Edward kom in på banan i Herning jublade publiken. Sedan blev det tyst. Henrik och "kungen" tog sig över hinder efter hinder, publiken höll andan och pustade ut efter varje språng. De höll ihop det hela vägen och när de red över mållinjen exploderade arenan. Veckans andra guldmedalj hade bärgats och en ny världsmästare korats.
– Det är obeskrivligt. Just nu är jag lite tom, man trycker undan alla känslor för att inte bli uppspelt så att man kan fokusera på det man gör. Nu är det lite som att dra proppen ur. Det är bara glädje. En dag att minnas, säger han efteråt.
King Edward har på ett år tagit sig igenom ett OS och ett VM utan att riva en enda bom.
– Det är helt otroligt. Det är ju världens bästa häst, inget snack om saken. Men det är ändå så små marginaler, hindren är så stora och det är så många språng. Det spelar ingen roll vilken häst man sitter på då, man måste rida riktigt korrekt.
– Jag fick en väldigt bra känsla efter första rundan. Hästen var fräsch, det kändes som första dagen ända till sista rundan. Det gav mig mycket självförtroende, säger han.
Henrik låg i ledning redan innan söndagens två avgörande rundor. Allt som krävdes för att kamma hem guldet var ytterligare två felfria ritter. I den första rundan startade 21 ekipage. 14 av dem red felfritt och förbundskapten Ankarcrona kallade det en bana som var "hoppbar för de flesta" av dem som startade. Efter en timmes paus hade svårighetsgraden höjts. De tolv bästa ekipagen gjorde upp om medaljerna och det var bara fyra som klarade det felfritt. Henrik startade sist av alla men det visade sig att han hade nerverna i styr även denna gång.
– Jag brukar bli väldigt nervös ungefär två timmar innan. Om jag försöker äta då så bara växer det i munnen. Men så fort jag kommer upp på hästen så får jag ett lugn på något sätt. Jag har hela tiden tänkt att jag bara ska jobba på. Det hjälper inte att tänka på saker man inte kan påverka utan man måste sträva framåt istället, säger han och fortsätter:
– Jag tänkte att hur det än går i dag så kan jag bearbeta det om jag har ridit bra, då kan jag leva med det. Men jag kände att om jag rider dåligt och får ett nedslag på grund av det så kommer jag ha väldigt svårt att bearbeta det. Därför försökte jag bara vara fokuserad på min ridning och hålla planen jag hade och det är jag jädrigt glad över, säger Henrik.
Två historiska VM-guld
En lycklig förbundskapten försöker beskriva sina känslor efter prisutdelningen. Han åkte till Herning med vetskapen om att Sverige aldrig någonsin tagit ett VM-guld – men nu har Sverige två.
– Jag är bara så otroligt glad. Alla ryttarna förtjänar det här, alla jobbar jättehårt för det. Men Henrik har byggt upp något speciellt de senaste åren. Jag har ju sett honom på nära håll med det han har kämpat för att bygga upp. Jag är otroligt glad för Henrik och hela hans team. Jag vet hur de jobbar och Henrik är en perfektionist ut i fingerspetsarna och ger sig aldrig. Det finns ingenting som är omöjligt, säger Ankarcrona och fortsätter:
– Den här hästen är också en av de bästa hopphästarna genom tiderna, den förtjänar att få stå här och bli inskriven i historieböckerna så bra som han är nu. Det är en häst som är ”one of a kind”.
Belgiens Jérôme Guery och Quel Homme de Hus tog hand om silvret och Maikel van der Vleuten med Beauville Z N.O.P., Nederländerna, tog brons.
– King Edward är en häst som man inte kan slå just nu, han är på en annan nivå. All cred till Henrik också såklart som ser till att det blir så, säger Maikel van der Vleuten.
Fredricson slutade tia
Jens Fredricson låg på silverplats inför den sista rundan. Där fick han dock kämpa mot klockan, det föll tre bommar och han blev utan individuell medalj. Han slutade på tiondeplats men åker så klart också hem med lagguldet runt halsen.
– Jag är inte nöjd med resultatet i dag men otroligt nöjd med hästen, han har hoppat fantastisk, säger Jens.
Förbundskaptenen hyllar Jens insats under mästerskapet.
– Jag är jättestolt över Jens, hur han har kommit in här och levererat runda på runda. Det här är det första stora mästerskapet som hästen gör och de behöver göra det några gånger till för att verkligen kunna hålla ihop den sista kraften. Men det har varit fantastiskt, hur Jens kommit tillbaka in i landslaget och tagit ett VM-guld i lag, säger Henrik Ankarcrona.
Tårögd Janika hyllar Henrik
Janika Sprunger har tårar i ögonen när hon pratar om sin fästman Henrik och King Edward – hästen som hon själv ridit innan Henrik tog över tyglarna.
– Jag är helt överväldigad, de är helt otroliga. Jag är så glad att det gick vägen, det var målet. Vi ville komma hit och vinna, men att faktiskt göra det på riktigt är något helt annat. Hästar och ryttare måste leverera flera dagar i rad, det är tufft. Men de har gjort det precis som förra året, hela mästerskapet utan att riva en enda bom. Det är fantastiskt och så välförtjänt för både Henrik, hela teamet och det är så många människor som har gjort det här möjligt. De skapade magi i dag, säger hon.
Nu är frågan hur man firar dubbla VM-guld?
– Så långt har jag inte tänkt. Men jag kommer lägga mig i sängen ikväll och tänka att ”fan vad bra vi var”. Jag ska vara med familjen, säger världsmästaren.
Foto: Linnea Lindahl
King Edward med hästskötare Louise Barraud. Foto: Linnea Lindahl
GULD: Henrik von Eckermann/King Edward, Sverige
SILVER: Jérôme Guery/Quel Homme de Hus, Belgien
BRONS: Maikel van der Vleuten/Beauville Z N.O.P., Nederländerna
Start- och resultatlistor
Så går det till – hoppning
Tidigare på Hippson.se:
Jens missade medaljen men hyllar sin häst: "Det fick bära eller brista"
Felfritt av Henrik och Jens i första rundan
Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Hästskötaren om King Edward: "Gillar att få uppmärksamhet"
Jens: 80 procent kvar inför söndagens final
Henrik om King Edward: "Han litar på mig och det är en härlig känsla"
Lena Malmström vidare till paraküren
Upplev guldyran igen och igen och igen
Bildbomb: Historiskt VM-guld till Sverige
VM-guld till Sverige: "Mycket blod, svett och tårar bakom"
VM-guld till Sverige!
Fyra fel för Malin och Indiana: "Hon gör verkligen allt"
Felfritt av von Eckermann
Sverige behåller ledningen – Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Jens Fredricson: "Det var kalkylerat"
Sista bommen föll för Malin och Indiana
"Det var perfekt – tio av tio"
Se klippet: Charlotte Fry tog hand om guldet
Bildbomb: Återupplev magin från kürfinalen
Charlotte Fry är världsmästare - fick över 90 procent
Svenska dressyrryttarna: "Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
Sverige i ledning efter första hopprundan
Felfritt för världsettan Henrik von Eckermann
Malin besviken efter VM-starten
Jens fixade felfri VM-start för Sverige
Etzner Jakobsson har gjort dagens VM-start
Svenska hoppryttarna redo för tävling
Alla parahästar redo för tävling
Jessica Springsteen borta från VM
Känslosamt vid Cassidys avtackning
Tre svenskar vidare till kür-final
Charlotte Fry vinner guld i GPS
Therese Nilshagen: "Fick en annan känsla på honom i dag"
Storbritanniens Gareth Hughes får fortsätta tävla
Trots konstaterad covid – Gareth Hughes tävlar vidare
Ella Filippa Velander om voltigesatsningen: "Rätt tyngdpunkt och total balans"
Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
VM-guld till Danmark – Sverige fyra
Lagdressyren pågår – Therese Nilshagen om ritten
Sverige med i medaljkampen – fyra efter första dagen
Lagdressyren är i gång – dyra missar för Jeanna Högberg
Jeanna Högberg om Astoria: "Det här är bara början"
Svenska hästarna godkända vid besiktningen
VM-hästarna får eget spa i Herning
Dressyrekipagen laddade inför VM - Bo Jenå: "De ser laddade ut"
Så sänder SVT från VM i Herning
Här är det svenska dressyrlaget till VM i Herning
VM-laget i hoppning är klart
Här är ryttarna till VM i paradressyr
Så ser arenorna under VM i Herning ut
Liknande webbartiklar
- Felfritt av Jens och Henrik i första rundan: "Iskallt!"
- Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
- Återupplev guldyran i Herning om och om igen
- VM-guld till Sverige: "Mycket blod, svett och tårar bakom"
- VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
- Nu ska VM-medaljerna fördelas
- Guld till Henrik von Eckermann
- Svenska hoppryttarna redo för tävling
- Guldryttarna redo för söndagens final: "Har säkert ett par ess kvar i rockärmen"
- EM i hoppning: Det händer i dag – lördag

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!