Hoppning
Publicerad: 2016-05-12
Sylve Söderstrand: ”Rio, here we come!"
Onsdag kom nyheten att Sylve Söderstrand, efter en stormig och oviss tid, kliver in som olympisk headcoach för hopplandslaget. Nu vill både han och ryttarna lägga konflikten med Svenska Ridsportförbundet bakom sig och fokusera framåt.
Text: Annelie Lundkvist
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Uppdraget som olympisk headcoach börjar med omedelbar verkan och tjänsten avslutas efter OS i Rio de Janeiro. Redan i början på året klargjorde Sylve Söderstrand att han ville lämna sin roll som förbundskapten efter OS, nu gör han det tidigare, men stannar alltså kvar och stöttar landslaget i satsningen. Ragnar Bengtsson kliver in som ny förbundskapten för hoppningen, han har länge arbetat tillsammans med Sylve och Annika Ersgård.
Hur känns det att ha rollen som olympisk headcoach?
– Det är en cool titel, men innebär egentligen ingen större skillnad mot tidigare. Jag jobbar med samma folk, men är anställd genom SOK:s organisation. Annars är jobbet likadant.
Blir det något samarbete med Svenska Ridsportförbundet?
– Absolut, eftersom jag är ansvarig för alla förberedelser mot OS går det hand i hand med förbundet. Bland annat är lagtävlingarna Nations Cup något som ligger under förbundets ansvar och det klassas in som våra förberedande tävlingar.
Vad blir fokus nu?
– Nu sätter vi i gång säsongen på riktigt, det kommer att gå i ett fram till Falsterbo. Vi inleder med nationshoppning i Rom om två veckor, därefter är det S:t Gallen, Sopot och en vecka ledigt innan vi åker till Rotterdam följt av ytterligare en vecka ledigt – för att sedan satsa allt i Falsterbo. Efter det tas laget ut.
Det låter onekligen som ett späckat schema, vilka åker till Rom?
– Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Charlotte Mordasini och Malin Baryard Johnsson är uttagna. På måndag tar vi beslut om femte ryttaren, då det baseras på helgens resultat för Angelie von Essen, Douglas Lindelöw och Helena Persson.
Har du känt ryttarnas stöd den senaste tiden?
– Verkligen, det har gjort mig väldigt glad att känna att jag har ett sådant stöd. Vi har ju jobbat tight under många år, så det har betytt mycket. De har stärkt och gett energi, nu ska vi fokusera framåt – Rio here we come.
Ryttarna satsar framåt
Vi ringer även upp Henrik von Eckermann, som blev väldigt upprörd när han fick veta att landslagets förbundskapten inte längre skulle vara en viktig pusselbit i teamet mot OS.
– Det känns väldigt positivt att det blev ordning på det. Nu lägger vi detta bakom oss och det är färdigdiskuterat, fokus går över mot OS igen. Nu kan vi ryttare återigen fullt koncentrera oss på våra satsningar.
Om två veckor är det Nations Cup, känner du att allt är som vanligt?
– Absolut, vi kör på och det ska bli väldigt roligt. Framför allt för mig med Yajamila, det är första gången hon går nationshoppning med mig, hon har gjort allt väldigt bra under vår tid tillsammans. När vi har fått missar så är det rena ryttarfel, jag har klantat till det ibland med någon rivning och tidsfel.
taggar
Liknande webbartiklar
- Ankarcrona blir ny förbundskapten
- Sylve Söderstrand är inte uppsagd
- Förbundet ger inte efter för ryttarnas påtryckningar
- Sylve Söderstrand tillbaka – åker till OS
- Locket på efter SvRF:s möte med SOK
- SOK stänger inte dörren för Sylve Söderstrand som förbundskapten
- EXTRA: Sylve Söderstrand slutar som förbundskapten – med omedelbar verkan
- Sylve Söderstrand stannar kvar – med nya villkor
- Sylve Söderstrands kontrakt omförhandlas
- Sylve Söderstrand förblir kapten
relaterade artiklar

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!