Hoppning
Publicerad: 2013-02-04

Tävlingsplanering med Amanda Ericsson
Under den sista helgen i januari höll Amanda Ericsson hoppkurs på Halmstads Fältrittklubb - Hippson passade på att få en pratstund med henne om tränings- och tävlingsupplägg. Amanda är c-tränare i hoppning, diplomerad unghästutbildare och försteryttare på Stuteri Arch.
Text & foto: Cajsa Ekström
Amanda Ericsson har utbildat en mängd hästar och har själv resultat till och med 1,50-klasser. Nu senast vann hon sjuårschampionatet på Tornesch-sonen Crimson och i dagsläget håller hon på med förberedelserna och planeringen inför en lång resa. Hon ska nämligen åka med nio hästar till Spanien och tävla på Sunshine Tour. Då Amanda har en enorm tävlingsrutin, under en tävlingshelg gör hon upp emot 30 starter, ville vi ta reda på hur hon tänker gällande tränings- och tävlingsupplägg.
Förberedelserna är A och O
För det första säger Amanda att "den förberedelse man gör är den förberedelse man får" och förklarar vidare att det inte finns någon vits med att åka och tävla om man inte har kunnat förbereda sig ordentligt. En viktig del inom banhoppningen är att kunna känna när man har rätt rytm, och en stor del av Amandas träningar går ut på att ryttaren ska lära sig att behålla den jämna rytmen genom en hel övning eller bana.
- Det är viktigt att ryttaren samarbetar med hindret och fokuserar på att hålla rätt rytm. Många fokuserar alltför mycket på att hitta rätt avsprångspunkt och gör det oftast alldeles för svårt för sig själva. Lär man känna hästens rytm och lär sig att påverka i rytmen kommer avstånden av sig själva, menar hon.
Amanda betonar även vikten av att åka iväg och hoppa banor som andra har byggt.
- Bygger man upp en egen bana gör man ju den så som man själv vill ha den. Eventuellt undviker du kanske att bygga vissa hindetyper eller att ta fram vissa ifyllnader, säger hon.
Inte tävla till varje pris
Amanda anser inte heller att man behöver tävla till varje pris. Vet du om att underlaget är dåligt på en tävlingsplats behöver du inte åka dit, utan kan se till att förbereda dig inför nästa tävling i stället.
Det är också viktigt att behålla känslan att det är roligt att tävla, att det inte är på blodigt allvar. För att avdramatisera tävlandet tycker Amanda att man ska se på tävlingen som en träning.
- Att tävla behöver inte betyda rosett utan kan ibland vara att man bara ska åka och hoppa en bana, säger hon, och fortsätter:
- Man måste träna på att tävla för att kunna plocka hem rosetterna i framtiden.
Väl på tävling finns det ett antal moment som kan sabba uppladdningen, enligt Amanda är det viktigt att ha en rutin du kan lita på.
- Ofta är framridningen en plats där ryttare blir stressade, då gäller det att ha ett tydligt upplägg. Rid fram på samma sätt som du rider fram hemma, gör ingen stor grej av det.
Många åker själva på tävling och har ingen som kan hjälpa till på framhoppningen. Amandas tips är då att kolla i startlistan vem som är före eller efter dig och ta rygg på den personen. Hon betonar också vikten av att ha en plan för hur mycket och hur högt du vill hoppa på framhoppningen.
- Många ryttare behöver bara få lite självförtroende på framhoppningen och måste inte hoppa så högt, medan andra vill hoppa på maxhöjd. Ha din plan klar för just dig, så att du behåller ditt självförtroende hela vägen in på banan, säger Amanda.
Hon tycker också att det är viktigt att ha prestationsmål och inte bara resultatmål.
- Ibland är jag mer nöjd när jag kommer ut från banan med fyra fel och vet att jag har presterat en riktigt bra runda än när jag kommer ut och är placerad, säger hon.
Om du vet att du blir stressad tipsar Amanda om att ha med en trygg person till tävlingen, såsom en bra kompis eller liknande.
Pressa inte hästen
Det är även viktigt att inse sin hästs begränsningar. Vissa hästar vill inte hoppa högre klasser utan trivs bäst på lägre nivå - och då är det ryttarens ansvar att se till att hästen inte behöver prestera över sin kapacitet.
- Om man har en häst som inte har kapacitet att tävla så höga klasser som ryttaren vill kan det vara idé att gå vidare på två olika håll, säger Amanda.
Hon tycker också att man bör vandra lite upp och ner i klasserna.
- Bara för att din häst har startat 1,30 några gånger behöver det inte betyda att den måste starta 1,30 på varje tävling. En bra ryttare vandrar upp och ner i klasserna för att behålla känslan av lätthet, även för hästen.
Enligt Amanda är det inte att ta ett steg bakåt bara för att du går ner och rider en 1,10-klass, även om hästen går 1,30. Hon betonar återigen känslan av att ha roligt tillsammans med sin häst.
- Glöm prestigen och ha kul!
Ha en tydlig plan
En annan viktig del som lätt kan förstöra tävlingen är tidsplaneringen. Är du en ryttare som vill ha god tid på dig eller tycker du om när det blir lite stressigt?
- Det är oerhört viktigt att du har en tydlig plan när du kommer till tävlingsplatsen och vet under vilka förutsättningar du presterar bäst. Vissa vill ha jättegod tid på sig medan andra vill ha det lite stressigt, säger Amanda.
Ha en plan för när du ska ta ut hästen, hur många språng du ska ta på framhoppningen och framför allt - se till att du är i tid till när du ska in på själva banan.
- Många ryttare stannar på framhoppningen alltför länge och kommer med andan i halsen in på banan. Oftast presterar ekipaget bättre om häst och ryttare får trava omkring och hitta lugnet där inne.
1. Kom i god tid till tävlingsplatsen.
2. Var väl förberedd prestationsmässigt och ha en tydlig plan för framridningen.
3. Välj ut tre tävlingar under en säsong där du verkligen tävlar "för att vinna". Se de andra tävlingarna som träning och sätt då upp tydliga prestationsmål.
4. Fokusera på rytmen och låt hindret komma till dig. Attackera inte, men undvik samtidigt att bli passiv som ryttare. Träna på att inverka i rytmen.
5. Våga vandra upp och ner i klasserna. Behåll glädjen - det är roligt att tävla!
Liknande webbartiklar
- Amanda Ericsson lämnar Sverige: ”Vill lära mig och utvecklas mer”
- Amanda Ericsson: ”Viktigt lyssna på vad hästen vill göra”
- Bildspel + intervju: På Stall Lagerfelt fostras hästar och ryttare mot eliten
- SM-segraren Amanda Ericsson siktar ännu högre
- Guld-Amanda: "Sylve sa att jag inte hade något att be om ursäkt för"
- Tävlingsplanering
- Meetingbäst i Gagnef!
- Återhämtat mig från klippning och nedkylning!
- Tävlingsplanering!
- Tävlingsterminen!

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!