Hoppning
Publicerad: 2013-02-04

Tävlingsplanering med Amanda Ericsson
Under den sista helgen i januari höll Amanda Ericsson hoppkurs på Halmstads Fältrittklubb - Hippson passade på att få en pratstund med henne om tränings- och tävlingsupplägg. Amanda är c-tränare i hoppning, diplomerad unghästutbildare och försteryttare på Stuteri Arch.
Text & foto: Cajsa Ekström
Amanda Ericsson har utbildat en mängd hästar och har själv resultat till och med 1,50-klasser. Nu senast vann hon sjuårschampionatet på Tornesch-sonen Crimson och i dagsläget håller hon på med förberedelserna och planeringen inför en lång resa. Hon ska nämligen åka med nio hästar till Spanien och tävla på Sunshine Tour. Då Amanda har en enorm tävlingsrutin, under en tävlingshelg gör hon upp emot 30 starter, ville vi ta reda på hur hon tänker gällande tränings- och tävlingsupplägg.
Förberedelserna är A och O
För det första säger Amanda att "den förberedelse man gör är den förberedelse man får" och förklarar vidare att det inte finns någon vits med att åka och tävla om man inte har kunnat förbereda sig ordentligt. En viktig del inom banhoppningen är att kunna känna när man har rätt rytm, och en stor del av Amandas träningar går ut på att ryttaren ska lära sig att behålla den jämna rytmen genom en hel övning eller bana.
- Det är viktigt att ryttaren samarbetar med hindret och fokuserar på att hålla rätt rytm. Många fokuserar alltför mycket på att hitta rätt avsprångspunkt och gör det oftast alldeles för svårt för sig själva. Lär man känna hästens rytm och lär sig att påverka i rytmen kommer avstånden av sig själva, menar hon.
Amanda betonar även vikten av att åka iväg och hoppa banor som andra har byggt.
- Bygger man upp en egen bana gör man ju den så som man själv vill ha den. Eventuellt undviker du kanske att bygga vissa hindetyper eller att ta fram vissa ifyllnader, säger hon.
Inte tävla till varje pris
Amanda anser inte heller att man behöver tävla till varje pris. Vet du om att underlaget är dåligt på en tävlingsplats behöver du inte åka dit, utan kan se till att förbereda dig inför nästa tävling i stället.
Det är också viktigt att behålla känslan att det är roligt att tävla, att det inte är på blodigt allvar. För att avdramatisera tävlandet tycker Amanda att man ska se på tävlingen som en träning.
- Att tävla behöver inte betyda rosett utan kan ibland vara att man bara ska åka och hoppa en bana, säger hon, och fortsätter:
- Man måste träna på att tävla för att kunna plocka hem rosetterna i framtiden.
Väl på tävling finns det ett antal moment som kan sabba uppladdningen, enligt Amanda är det viktigt att ha en rutin du kan lita på.
- Ofta är framridningen en plats där ryttare blir stressade, då gäller det att ha ett tydligt upplägg. Rid fram på samma sätt som du rider fram hemma, gör ingen stor grej av det.
Många åker själva på tävling och har ingen som kan hjälpa till på framhoppningen. Amandas tips är då att kolla i startlistan vem som är före eller efter dig och ta rygg på den personen. Hon betonar också vikten av att ha en plan för hur mycket och hur högt du vill hoppa på framhoppningen.
- Många ryttare behöver bara få lite självförtroende på framhoppningen och måste inte hoppa så högt, medan andra vill hoppa på maxhöjd. Ha din plan klar för just dig, så att du behåller ditt självförtroende hela vägen in på banan, säger Amanda.
Hon tycker också att det är viktigt att ha prestationsmål och inte bara resultatmål.
- Ibland är jag mer nöjd när jag kommer ut från banan med fyra fel och vet att jag har presterat en riktigt bra runda än när jag kommer ut och är placerad, säger hon.
Om du vet att du blir stressad tipsar Amanda om att ha med en trygg person till tävlingen, såsom en bra kompis eller liknande.
Pressa inte hästen
Det är även viktigt att inse sin hästs begränsningar. Vissa hästar vill inte hoppa högre klasser utan trivs bäst på lägre nivå - och då är det ryttarens ansvar att se till att hästen inte behöver prestera över sin kapacitet.
- Om man har en häst som inte har kapacitet att tävla så höga klasser som ryttaren vill kan det vara idé att gå vidare på två olika håll, säger Amanda.
Hon tycker också att man bör vandra lite upp och ner i klasserna.
- Bara för att din häst har startat 1,30 några gånger behöver det inte betyda att den måste starta 1,30 på varje tävling. En bra ryttare vandrar upp och ner i klasserna för att behålla känslan av lätthet, även för hästen.
Enligt Amanda är det inte att ta ett steg bakåt bara för att du går ner och rider en 1,10-klass, även om hästen går 1,30. Hon betonar återigen känslan av att ha roligt tillsammans med sin häst.
- Glöm prestigen och ha kul!
Ha en tydlig plan
En annan viktig del som lätt kan förstöra tävlingen är tidsplaneringen. Är du en ryttare som vill ha god tid på dig eller tycker du om när det blir lite stressigt?
- Det är oerhört viktigt att du har en tydlig plan när du kommer till tävlingsplatsen och vet under vilka förutsättningar du presterar bäst. Vissa vill ha jättegod tid på sig medan andra vill ha det lite stressigt, säger Amanda.
Ha en plan för när du ska ta ut hästen, hur många språng du ska ta på framhoppningen och framför allt - se till att du är i tid till när du ska in på själva banan.
- Många ryttare stannar på framhoppningen alltför länge och kommer med andan i halsen in på banan. Oftast presterar ekipaget bättre om häst och ryttare får trava omkring och hitta lugnet där inne.
1. Kom i god tid till tävlingsplatsen.
2. Var väl förberedd prestationsmässigt och ha en tydlig plan för framridningen.
3. Välj ut tre tävlingar under en säsong där du verkligen tävlar "för att vinna". Se de andra tävlingarna som träning och sätt då upp tydliga prestationsmål.
4. Fokusera på rytmen och låt hindret komma till dig. Attackera inte, men undvik samtidigt att bli passiv som ryttare. Träna på att inverka i rytmen.
5. Våga vandra upp och ner i klasserna. Behåll glädjen - det är roligt att tävla!
Liknande webbartiklar
- Amanda Ericsson lämnar Sverige: ”Vill lära mig och utvecklas mer”
- Amanda Ericsson: ”Viktigt lyssna på vad hästen vill göra”
- Bildspel + intervju: På Stall Lagerfelt fostras hästar och ryttare mot eliten
- SM-segraren Amanda Ericsson siktar ännu högre
- Guld-Amanda: "Sylve sa att jag inte hade något att be om ursäkt för"
- Tävlingsplanering
- Meetingbäst i Gagnef!
- Återhämtat mig från klippning och nedkylning!
- Tävlingsplanering!
- Tävlingsterminen!

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Vad händer med din häst när du dör?
Advokat Eva Johansson har skrivit en text om hur du bör förbereda för vem som tar hand om din häst om du dör. Ett svårt, men ack så viktigt ämne.

Två stjärnor hemma igen efter tävling
Både H&M All In och H&M Indiana visade formen under GCT-meetinget i St Tropez, men nu njuter de båda på respektive hemmaplan igen.

Startklart för Nation Cup i Storbritannien
Fälttävlansryttarna fick en stark start i Nation Cup när de tog en tredjeplats. Fyra svenskar baserade i Storbritannien är redo för omgång två.
Förbundskaptenen: "Alla sitter på bra och rutinerade terränghästar"

Räddningstjänsten lyfte häst ur dike
En häst behövde under torsdagen från ett lyftas ur ett dike i Kareby. Räddningstjänsten var på plats med tre enheter, rapporterar Kungälvs-Posten.

Malin summerar storsegern i Frankrike
Ekipaget levererade nolla efter nolla under GCT-tävlingarna i franska St Tropez. Det hela avslutades som bekant med en seger i Grand Prix.
Ryttaren berättar om tävlingshelgen med H&M Indiana för SVT Sport
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna. Hon är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär.
Ryttaren om vägen tillbaka: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!