Hoppning
Publicerad: 2014-03-29
Meredith Michaels Beerbaum, Rodrigo Pessoa och Eric Lamaze har tillbringat vintern i Florida.
Tre världsryttare om WEF i Florida
Tolv veckors exklusiv hästfest är över. Winter Equestrian Festival i Wellington, Florida, går mot sitt slut och på lördagen rids ”la grande finale”. Hippson fick chansen att delta i en telefonkonferens med tre av världens bästa ryttare, arrangerad av Rolex, om säsongen under Floridasolen – och om deras tankar inför VM senare i år.
Text: Ida Röök
Foto: Tomas Holcbecher
Meredith Michaels Beerbaum, Eric Lamaze och Rodrigo Pessoa, som alla sponsras av klocktillverkaren Rolex, har tillbringat de senaste tre månaderna i Wellington, Florida. Liksom våra svenska ryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och bröderna Zetterman är det värmen och möjligheten att tävla utomhus om lockar.
– Florida är fantastiskt. Vi har alla våra hem här under hela tiden och behöver inte resa och flytta allt mellan olika platser. Hela tävlingsplatsen är i toppklass och konkurrenskraften är stor, säger Kanadas Eric Lamaze.
Efter superhästen Hicksteads tragiska bortgång under en världscuptävling i Verona 2011, har vi här i Sverige inte hört så mycket om honom. Han har haft tävlingsuppehåll, men är nu tillbaka.
– Jag har nu två hästar som är på väg till toppnivå. Här i Florida är det främst tioårige Tigali som har fått gå. Min andra Grand Prix-häst Powerplay anpassade sig inte så bra, så han har inte gått så mycket här, säger Eric.
Checkmate tävlar än
Tyska Meredith Michaels Beerbaum kom till Florida med en minimerad skara hästar. Topphästen Bella Donna är som bekant såld och hennes efterträdare, Malou, har varit skadad.
– I stället har 19-årige Checkmate fått gå här och han har visat sig konkurrenskraftig i flera klasser. Precis som nioåriga Atlanta – ett sto efter For Pleasure – som jag tror mycket på. Tack vare dem har jag kunnat kvala till den sista GP-klassen den här helgen. Atlanta har verkligen utvecklats under den här tiden och det har varit nyttigt för henne att komma hit. Tävlingarna här har utvecklats till att bli riktigt bra, särskilt sedan Rolex gick in som sponsor har prispengarna blivit högre, säger hon.
Det är inte bara tävling som lockar för ryttarna som är på plats i Florida. Flera av dem tar sig också an elever som tränar för dem under hela perioden.
– Audrey Coulter står för den största prestationen under den här tiden. Hon är vår elev och bara 21 år gammal, hon rider inte på heltid men lyckades ändå vinna en GP-klass över både världsettan och världstvåan. Det var hennes största ögonblick någonsin och bara helt fantastiskt, säger Meredith.
Tävlar onsdag till lördag
Tävlingsveckan i Florida börjar på onsdagarna, lördagskvällarna är höjdpunkten då det hålls Grand Prix-hoppning i strålkastarljus på den internationella arenan.
Brasiliens Rodrigo Pessoa har något fler hästar på gång, som har fått visa vad de går för i de stora klasserna i Wellington. Han tar exempelvis med sig en vinst i en GP-klass, från en av ”Saturday night lights”-kvällarna.
– Det är väldigt hög standard på tävlingarna här och om du säger till någon att du har vunnit en GP-klass i Wellington vet de att du har fått ge maximalt. Det har varit tufft motstånd, säger han.
För Eric Lamaze har höjdpunkterna varit omhoppningarna som avrundat lördagskvällarnas GP-klasser.
– De har visat att man har varit tvungen att rida så snabbt det bara går. Det har varit tuffa prestationer där ekipage efter ekipage bara har gått snabbare och snabbare. Fantastiskt!, säger han.
Krävs mycket för att göra resan
Fler och fler ryttare från Europa har insett fördelarna med att fly vintern och tävla i Florida. Frågan är om den västeuropeiska världscupen till och med är i fara, med tanke på att så många tävlar på andra sidan Atlanten i stället för på hemmaplan.
– Det är många eruopéer som väljer att tävla här och sedan återkommer. Har man varit här en gång återkommer man gärna, säger Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa tror dock inte att oron om att världscupen i Europa blir ”avfolkad” är befogad.
– Det krävs mycket för att komma hit. Du måste kunna stänga ditt stall i Europa, hyra stall och hus här. Dessutom kostar det mycket att tävla här, avgifterna är mycket, mycket dyrare. Det är en handfull ryttare som har möjligheten att komma hit och därför är majoriteten av toppryttarna kvar i Europa över vintern för att tävla där, säger han.
Planerar olika inför VM
I september är det dags för världsmästerskap i franska Normandie. Meredtih Michaels Beerbaum har tyvärr fått inse att hon inte kommer att rida där.
– Det stod klart efter försäljningen av Bella Donna. I stället siktar jag på att rida några mindre Nations Cup-hoppningar och på att utbilda de yngre hästarna vidare, säger hon.
Både Rodrigo och Eric har däremot siktet inställt mot mästerskapet.
– Det är väldigt tidigt att säga vilken häst som kommer att gå där, men planen är att det blir Powerplay för min del, säger Eric.
– Jag har turen att ha två hästar att välja mellan, Cadjanine Z och Status. I slutet på juni ska jag bestämma mig för vem som ska gå VM och då förbereda den hästen på bästa sätt, säger Rodrigo.
Har alla ridit VM-final
Mästerskapet avrundas med publikfriande ”Top Four Final”. Där byter de fyra bästa ryttarna på VM hästar med varandra.
– Det finns både positiva och negativa aspekter med den formen av avslut. Jag har varit där själv, och alla minns nog hur Shutterfly blev väldigt stressad och nervös av situationen. Det är inte varje dag man byter sadel och ryttare inför en stor publik i en stor arena precis. Det var inte hans grej, säger Meredith och fortsätter:
– Men hade det varit Checkmate som gått där hade han bara älskat det. Så det beror mycket på hur hästen är. Sedan tycker jag att det är ett spännande inslag för publiken och det är ett bra sätt att få veta vilken ryttare som är skickligast.
Eric Lamaze håller med, men menar att alla fyra ryttare borde få medalj.
– Har man väl kommit dit borde alla få medalj. Sedan spelar ju även lottningen in, alltså i vilken ordning man rider hästarna. Det kan få stor betydelse, säger han.
Även Rodrigo gillar tanken med ”Top Four Final”.
– Men jag hade gärna sett att man tog bort en av rundorna under mästerskapet. Det blir mycket hoppning för hästarna och det hade underlättat om man tog bort en av omgångarna, säger han.
FTI Consulting Winter Equestrian Festival (WEF) är världens största och längsta hästtävling. Det tolv veckor långa evenemanget, som pågår från 9 januari till 31 mars, har prispengar på omkring åtta miljoner dollar och ungefär 2000 hästar deltar varje vecka. Ungefär 5000 hästar och 2800 ryttare från 50 stater och 31 länder kommer totalt.
Under lördagskvällen är det dags för den sista ”Saturday nights lights”-showen, med FTI Consulting Finale presented by Rolex – en klass med 500 000 dollar i prispotten.
Liknande webbartiklar
- Ingen ”Anton” i helgens världscup
- Viktig världscupseger för Tinne och ”Anton” i Florida
- Vädret stoppade Tinne och ”Anton”
- WEF: Häst kollapsade och dog inne på tävlingsbanan
- Bildspel: Här möter världseliten USA:s jetset
- Hon är Glory Days nya ägare
- Topphästen Fibonacci pensioneras: "Väldigt känslig och udda häst"
- "Super awesome" att trimma dotterns ponny
- Smakprov på Keenan och Fibonacci tillsammans
- Meredith Michaels Beerbaum säljer svenskfödda Fibonacci

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!