Hoppning
Publicerad: 2020-11-10
Wilma Marklund satsar vidare efter senior-medaljen: ”Inte vad jag förväntade mig”
I seniorernas SM-final var det de unga tjejerna som dominerade – tre ryttare under 25 år stod på podiet. En av dem var 21åriga Wilma Marklund som kammade hem sin första medalj som senior. Här berättar hon mer om tiden framöver.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Haide Westring
Wilma Marklund har tre SM-guld som junior sedan tidigare, varav två samma år – både inomhus och utomhus. I år startade hon för första gången i seniorernas startfält vid det svenska mästerskapet. Trots att pandemin skapat en annorlunda tävlingssäsong kände hon att både hon och hästen var redo för uppgiften. I somras startade hon i utomhus-SM som young rider i Falsterbo, där det också blev en bronsmedalj.
– Jag har tävlat en del i Belgien men det har ju inte blivit lika mycket tävling i år. Men jag har ju tränat mycket och kände att vi var i bra form, säger hon.
Med flera rutinerade proffsryttare i startlistan kände hon att chansen att ta medalj inte alls var självklar.
– Nej det var inte vad jag förväntade mig. Jag ville egentligen bara visa framfötterna på den här höjden, jag är ju egentligen senior först nästa år, säger hon.
Banan vid inomhus-SM visade sig vara bra men utmanande för flera ekipage.
– Hindren kom väldigt snabbt och det ställdes olika frågor hela tiden. Det gällde verkligen att hålla sin plan från start till mål.
Jobbet hos Henk Noreen har gett mycket
Efter framgångarna som ung ryttare blev Wilma förra året upptäckt av Young Riders Academy, som väljer ut unga talanger runtom i Europa. Tack vare projektet fick hon ett halvårs träning hos Henk Noreen i Belgien, där hon sedan stannade kvar ytterligare ett halvår.
– Det har betytt jättemycket, jag tror att det var en stor del i varför det gick bra på SM i helgen. Bara att få vara en del av ett så proffsigt team, att få rida och träna med dem till vardags har gett mig väldigt mycket, säger hon.
Carlogero (val, f. 2004 e. Colander u. Linda-Dolores ue. Domino, uppf. Manuela Rippe) har varit med henne i Belgien. Hästen har hon tagit över från sin mamma som tidigare har tävlat den 16åriga valacken upp till 1,50-hoppning. Med honom tog Wilma två av de tidigare guldmedaljerna och han blev även medaljhästen i seniorernas final.
– ”Calle” har varit i familjen i åtta år. Han är en väldigt modig häst som är vaken och med på allting. Han kämpar verkligen för mig och försöker sitt allra bästa. Han är hela familjens älskling.
Vill utomlands i framtiden
Nu är Wilma på väg hem till Piteå igen.
– I och med pandemin kändes det som att det är lika bra att låta hästen få en lugnare period nu. Han ska få ta det lugnt, och sedan vet jag inte riktigt hur vi ska göra. Jag vill gärna åka ut någonstans i Europa igen, men eftersom läget ser ut som det gör så har vi ingen plan som det ser ut just nu, säger hon och fortsätter:
– I framtiden skulle jag vilja hålla på med hästar på heltid. Tack vare vistelsen hos Henk har jag skaffat många bra kontakter, så framtiden ser ganska ljus ut.
Att det blev just tre unga tjejer på seniorernas SM-podium tyckte hon kändes häftigt.
– Det var lite kaxigt och jättekul. Ibland brukar man fråga sig var alla unga tjejer är i sporten, att de inte syns lika mycket. Men här är vi.
Guldmedaljören Sissela Smith lät champagnen flöda fritt under prisutdelningen. Till vänster silvermedaljör Andrea Persson och till höger bronsmedaljör Wilma Marklund.
Tidigare på Hippson.se:
Tre U25-ryttare i topp vid senior-SM
21-åriga Wilma satsar mot toppen med ett öga
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Utrustning" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du hjälp kan du kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Bildbomb: Häng med bakom kulisserna på SM
- Bildextra: Medaljyra från SM i hoppning
- ”Roligt om Peder vinner men också roligt om någon slår honom”
- Jennifer i topp vid seniorernas SM – Peder hack i häl
- Melody var felfri genom hela mästerskapet
- Åskådare på Grevagårdens läktare under finalerna
- Nya restriktioner mitt under mästerskapet
- SM får genomföras som planerat – nästan
- André Brandt rider 14 hästar i Falsterbo – är svensk YR-mästare
- Svenska hoppryttare uttagna till Young Rider Academy

Fälttävlanshäst dog av hjärtattack
Det blev en sorglig säsongsstart för brittiska fälttävlansryttaren William Fox-Pitt då hans häst Oratorio dog av en hjärtattack i terrängen.
"Mot det sista hindret kollapsade han och dog av en hjärtattack"

Ryttare allvarligt skadad vid besiktning
En brittisk dressyrryttare skadades allvarligt i samband med veterinärbesiktningen vid en tävling i Storbritannien.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Ridklubb begärd i konkurs
Norrtälje tingsrätt har mottagit en begäran om konkurs gällande Rimbo ryttare. Föreningen har under en längre tid haft ekonomiska problem.

Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
Louise Etzner Jakobsson satte i helgen nytt personligt kürrekord med Goldstrike B.J. vid tävlingar i Danmark. Ett av flera fina svenska resultat.
Louise till Svenska ridsportförbundet: "Jag är otroligt nöjd"

När högivan är lite extra "grisig"
Vi kör helt enkelt vidare på temat – vad är det som gömmer sig i höt? Den här gången något gräsligt … förlåt grisigt.

Kan AI bedöma hältor bättre än människan?
Ny teknik gör det möjligt att mäta hästens rörelsestörningar med en mobiltelefon. Blir då veterinärer onödiga när det kommer till hältbedömningar?
Forskaren: "Tekniken ger oss information som kompletterar ögats bedömning"

Söndagsmysteriet – var är fölet
Kurragömma är ju en kul lek tycker många. Men hur bra fungerar det att leka det i en box? Svaret är – hur bra som helst.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Hästägare måste göra hagen mindre
Grannarna klagade på att hästhagen var för nära deras tomt. Det gjorde att de stördes av flugor och lukt. Nu får de rätt i domstol.

J-O Olsson: "Bättre exteriör underlättar."
Domaren Jan-Ove Olsson har sett hästarna förändrats de senaste decennierna till en exteriör som underlättar för dem att utvecklas i sporten.
"När proportionerna stämmer överens finns en naturlig balans i hästen"

Seger för Selma och André i Paris
Ungdomsryttarna André Brandt och Selma Hammarström vann lagtävlingen vid de prestigefulla femstjärniga tävlingarna i Paris.

"Hästarna gav mig livet tillbaka"
När Paulina var 22 år träffade hon en man som utsatte henne för grova övergrepp. I dag hjälper hon andra, med hästarna som kollegor.

Topplacering för Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann tar ännu en topplacering vid de femstjärniga tävlingarna i Paris. I lördagskvällens 1,50-klass blev han trea.

Så anlägger du en ridbana
Hur går man till väga för att anlägga en ridbana och vad kostar det? Johan Spetz vägleder oss genom en djungel av stenkross, markmattor, fibersand och harvar.
"Mängden fukt i sanden avgör hur mycket svikt det är i underlaget"

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

Dags för basketmatch med bästa kompisen
En helt vanlig dag med bästa kompisen, bara ta det lugnt och träna lite basket – en perfekt helg enligt de här två ponnyerna.

Ingen smitta på tävlingsplats i Oliva
De sista isolerade hästarna i spanska Oliva får nu återvända hem. Det finns därmed ingen smitta kvar på tävlingsplatsen enligt arrangören.

Framgångar för svensk paradressyr
Flera svenska pararyttare har startat tävlingssäsongen i Danmark. På fredagen var det Lena Malmström som tog hem segern.

Överraskningsfölet överlevde mot alla odds
Helene Mutze visste inte att B-ponnyn som de nyss köpt var dräktig. När det kom ett föl, flera veckor för tidigt, kunde det ha slutat illa.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!