Krönikor
Publicerad: 2017-10-06
Foto (Helena): Tomas Holcbecher
Helena Persson: ”Om Lasse varit mattelärare hade alla förstått”
I augusti gick Lars ”Lasse” Parmler bort och i nummer 5 av kunskapsmagasinet Hippson minns Helena Persson mentorn som har betytt massor – både för henne personligen och för svensk ridsport. Här på nätet publicerar vi en längre version av landslagsryttarens minnesord.
Till minne av Lars "Lasse" Parmler
För drygt ett år sedan dömde jag och Lasse fyraårsfinalen i Falsterbo tillsammans med Rob Ehrens. Och nu finns han inte längre. I alla fall inte med oss här på jorden.
För mig är Lasse den som gav mig "den röda tråden" i det som kallas ridning. Den som gav mig insikt och kunskap i hur häst och ryttare kommunicerar med varandra. Och framför allt: Hur gör man? Och varför?
Han kunde förklara allt och sedan envist stå där och upprepa tills alla kom till målet och man fick KÄNNA det han hade förklarat. Till exempel hur man får hästen att bli eftergiven för yttertygeln (!). Och när man väl fick känna det förstod man varför det var så viktigt.
Det var Lasses signum. Han gav ALDRIG upp grunderna! Tack gode Gud för det (och för mig ... och många andra).
Om Lasse varit mattelärare hade alla förstått och alla hade tyckt att matematik var roligt och spännande. Han var fantastisk på att förklara. Och så var han en mästare på att ge liknelser från "det vanliga livet” så att även föräldrarna förstod och tyckte att det var intressant. Framför allt papporna som i vanliga fall mätte höjden på hindren med tumstock för att se "hur bra" träningen hade gått.
Jag hade turen att få vara en del av "gettot" i Kungsbacka med Lasse som tränare under 1980- och 1990-talet. Nästan alla i området tränade för Lasse. Med elever som Royne Zetterman, Christer Reimertz, Svante Johansson, Cathy Ståhl, Agneta Dahlgren, Jessica Johansson, Patrik Svensson, Diana Muskantor, Robert Eskilsson, Rigmor och Cecilia Arvidsson, Henrik Lannér, Ulrika Bidegård, Jacob Hellström och många många fler blev det skyhög standard på träningarna. Och som vi triggade och höjde varandra!
På den tiden var jag mest fokuserad på mig själv och hur jag skulle bli bättre, och förstod inte alls hur mycket Lasse (och Liz) hade gjort och skulle komma att göra för svensk ridsport.
Lasse var i grunden tävlingsryttare (vann bland annat GP:n i Falsterbo 1982 på Copperfield) och han utbildade sig till ridinstruktör på Strömsholm. Där träffade han sin blivande fru och livskamrat Liz, de kom att få nästan 50 år tillsammans så när som på ett par dagar.
Paret drev under 70-talet Clarebergs ridskola i Göteborg. Där inleddes ett samarbete när PG Gyllenhammar (då vd för Volvo) kontaktade dem angående en idé han, Bertil Rönnberg och Anders Gernandt hade – detta om att skapa en stor, internationell hopptävling i Göteborg.
År 1977 var det premiär för Gothenburg Horse Show med PG som president och Liz och Lasse som ”assistant show directors”. Året därpå kom Paul Schockemöhle till tävlingen och la som representant för de internationella ryttarna fram idén om en världscupsserie. Det ledde till att Scandinavium, 1979, blev värd för den första Volvo World Cup-finalen (som vanns av Hugo Simon på Gladstone). Resten är historia, hatten av för konstellationen som fixade det!
Vidare har Lasse varit grenledare för ponny, juniorer, young rider och en kort period för seniorer i Sverige, unga ryttare i Norge samt seniorer i Finland. Men det var träning, utbildning och ungdomar han verkligen brann för. Jag minns en gång när han sa: ”Hästar och pengar kan försvinna men kunskap, det kan ingen ta ifrån dig!”
Lasse ville alltid lära sig mer. Ville alltid vara "up to date". Därför föddes idén att hitta en världstränare till sina elever i Sverige och samtidigt kunna förkovra sig själv. Valet föll på Nelson "Neco" Pessoa och det var början på en ny era. Lasse lyckades även entusiasmera SAS dåvarande vd Jan Carlzon att sponsra svenska ungdomar med regelbundna träningar för den levande legenden Pessoa i flera år. För många ovärderligt. För mig ovärderligt!
När jag har frågat personer vad de först tänker på med Lasse är det här de vanligaste svaren: Detaljerad, engagerad, noggrann, underhållande, humor. När jag ställer mig själv frågan blir svaren: Intresserad, sökande, nyfiken, bäst på att förklara och outtröttlig på att fullfölja, varm, ärlig, bruna bönor med fläsk, rotmos och fläsklägg, golf, älskade att umgås med vänner, rolig…
Jag skulle kunna fortsätta i evigheter men för att detta inte ska bli för långt – Sverige har förlorat en av sina största ridsportprofiler, men hans avtryck kommer att fortleva och vi kommer alltid att minnas honom och få ett leende på läpparna.
Jag avslutar med att hålla med Lasses son Niclas om att han säkert sitter i himlen tillsammans med en av sina bästa vänner, Kenneth Bidegård, nu – och de försöker bräcka varandra med roliga historier. Så tänker jag minnas min älskade vän, tränare och mentor under många år, Lars Parmler.
Helena Persson
Landslagsryttare i hoppning
taggar
Liknande webbartiklar
- Startar EM-veckan med en tillbakablick
- Nostalgi med sagohästen Milton i Scandinavium
- Liz delade ut Lars Palmers minnespris till Douglas Lindelöw: ”Väldigt känslosamt”
- Nostalgiklipp med Nelson Pessoa och Baloubet du Rouet
- Lennart Lindelöw om Parmler: ”En profil som har gjort avtryck”
- Bildspel: Häng med till Gina Tricot Grand Prix
- Miljardären kunde inte släppa Parmlers häst
- Markne och Parmler vill se mindre handridning
- Rörd guldmedaljör efter tuff YR-final
- Helena Persson om sin 18-åriga stjärnhäst Bonzai H: "Han har en väldigt svankig rygg…"
relaterade artiklar

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!