Krönikor
Publicerad: 2017-10-06
Foto (Helena): Tomas Holcbecher
Helena Persson: ”Om Lasse varit mattelärare hade alla förstått”
I augusti gick Lars ”Lasse” Parmler bort och i nummer 5 av kunskapsmagasinet Hippson minns Helena Persson mentorn som har betytt massor – både för henne personligen och för svensk ridsport. Här på nätet publicerar vi en längre version av landslagsryttarens minnesord.
Till minne av Lars "Lasse" Parmler
För drygt ett år sedan dömde jag och Lasse fyraårsfinalen i Falsterbo tillsammans med Rob Ehrens. Och nu finns han inte längre. I alla fall inte med oss här på jorden.
För mig är Lasse den som gav mig "den röda tråden" i det som kallas ridning. Den som gav mig insikt och kunskap i hur häst och ryttare kommunicerar med varandra. Och framför allt: Hur gör man? Och varför?
Han kunde förklara allt och sedan envist stå där och upprepa tills alla kom till målet och man fick KÄNNA det han hade förklarat. Till exempel hur man får hästen att bli eftergiven för yttertygeln (!). Och när man väl fick känna det förstod man varför det var så viktigt.
Det var Lasses signum. Han gav ALDRIG upp grunderna! Tack gode Gud för det (och för mig ... och många andra).
Om Lasse varit mattelärare hade alla förstått och alla hade tyckt att matematik var roligt och spännande. Han var fantastisk på att förklara. Och så var han en mästare på att ge liknelser från "det vanliga livet” så att även föräldrarna förstod och tyckte att det var intressant. Framför allt papporna som i vanliga fall mätte höjden på hindren med tumstock för att se "hur bra" träningen hade gått.
Jag hade turen att få vara en del av "gettot" i Kungsbacka med Lasse som tränare under 1980- och 1990-talet. Nästan alla i området tränade för Lasse. Med elever som Royne Zetterman, Christer Reimertz, Svante Johansson, Cathy Ståhl, Agneta Dahlgren, Jessica Johansson, Patrik Svensson, Diana Muskantor, Robert Eskilsson, Rigmor och Cecilia Arvidsson, Henrik Lannér, Ulrika Bidegård, Jacob Hellström och många många fler blev det skyhög standard på träningarna. Och som vi triggade och höjde varandra!
På den tiden var jag mest fokuserad på mig själv och hur jag skulle bli bättre, och förstod inte alls hur mycket Lasse (och Liz) hade gjort och skulle komma att göra för svensk ridsport.
Lasse var i grunden tävlingsryttare (vann bland annat GP:n i Falsterbo 1982 på Copperfield) och han utbildade sig till ridinstruktör på Strömsholm. Där träffade han sin blivande fru och livskamrat Liz, de kom att få nästan 50 år tillsammans så när som på ett par dagar.
Paret drev under 70-talet Clarebergs ridskola i Göteborg. Där inleddes ett samarbete när PG Gyllenhammar (då vd för Volvo) kontaktade dem angående en idé han, Bertil Rönnberg och Anders Gernandt hade – detta om att skapa en stor, internationell hopptävling i Göteborg.
År 1977 var det premiär för Gothenburg Horse Show med PG som president och Liz och Lasse som ”assistant show directors”. Året därpå kom Paul Schockemöhle till tävlingen och la som representant för de internationella ryttarna fram idén om en världscupsserie. Det ledde till att Scandinavium, 1979, blev värd för den första Volvo World Cup-finalen (som vanns av Hugo Simon på Gladstone). Resten är historia, hatten av för konstellationen som fixade det!
Vidare har Lasse varit grenledare för ponny, juniorer, young rider och en kort period för seniorer i Sverige, unga ryttare i Norge samt seniorer i Finland. Men det var träning, utbildning och ungdomar han verkligen brann för. Jag minns en gång när han sa: ”Hästar och pengar kan försvinna men kunskap, det kan ingen ta ifrån dig!”
Lasse ville alltid lära sig mer. Ville alltid vara "up to date". Därför föddes idén att hitta en världstränare till sina elever i Sverige och samtidigt kunna förkovra sig själv. Valet föll på Nelson "Neco" Pessoa och det var början på en ny era. Lasse lyckades även entusiasmera SAS dåvarande vd Jan Carlzon att sponsra svenska ungdomar med regelbundna träningar för den levande legenden Pessoa i flera år. För många ovärderligt. För mig ovärderligt!
När jag har frågat personer vad de först tänker på med Lasse är det här de vanligaste svaren: Detaljerad, engagerad, noggrann, underhållande, humor. När jag ställer mig själv frågan blir svaren: Intresserad, sökande, nyfiken, bäst på att förklara och outtröttlig på att fullfölja, varm, ärlig, bruna bönor med fläsk, rotmos och fläsklägg, golf, älskade att umgås med vänner, rolig…
Jag skulle kunna fortsätta i evigheter men för att detta inte ska bli för långt – Sverige har förlorat en av sina största ridsportprofiler, men hans avtryck kommer att fortleva och vi kommer alltid att minnas honom och få ett leende på läpparna.
Jag avslutar med att hålla med Lasses son Niclas om att han säkert sitter i himlen tillsammans med en av sina bästa vänner, Kenneth Bidegård, nu – och de försöker bräcka varandra med roliga historier. Så tänker jag minnas min älskade vän, tränare och mentor under många år, Lars Parmler.
Helena Persson
Landslagsryttare i hoppning
taggar
Liknande webbartiklar
- Startar EM-veckan med en tillbakablick
- Nostalgi med sagohästen Milton i Scandinavium
- Liz delade ut Lars Palmers minnespris till Douglas Lindelöw: ”Väldigt känslosamt”
- Nostalgiklipp med Nelson Pessoa och Baloubet du Rouet
- Lennart Lindelöw om Parmler: ”En profil som har gjort avtryck”
- Bildspel: Häng med till Gina Tricot Grand Prix
- Miljardären kunde inte släppa Parmlers häst
- Markne och Parmler vill se mindre handridning
- Helena Persson om sin 18-åriga stjärnhäst Bonzai H: "Han har en väldigt svankig rygg…"
- Fantastiska Bonzai har gått bort
relaterade artiklar

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!