Krönikor
Publicerad: 2019-08-26
Foto: Adobe Stock och Jennie Börs
Krönika: "Den som ifrågasätter hur vi rider riskerar att bli utfryst"
I nummer 4 av kunskapsmagasinet Hippson, som finns i butik just nu, gästskriver forskaren och ridläraren Mari Zetterqvist Blokhuis om vikten av att kommunicera med hästen. Inte minst resonerar hon insiktsfullt om att våga rannsaka sig själv som ryttare. Läs den viktiga krönikan här nedan.
"När jag promenerade i stadsparken i Västerås med mitt barnbarn Douglas fick jag syn på konstverket 'Våga', en skulpturgrupp med hästar av konstnären Mats Åberg. Den bestå av sex delar. I första skulpturen nosar hästen försiktigt på vattnet, kliver ner, tvekar och kastar sig sedan i floden. Hästen sammanblandas med vågorna i konstverkets följande fyra delar. Den håller upp huvudet och tar sig slutligen, med möda, upp på land helskinnad i den avslutande statyn. I texten bredvid står det: 'Vi lämnar, offrar det välbekanta och kastar oss ut i det okända, märker, förhoppningsvis, att vi kan mer än vi trodde.'
Både ridsport och hästhållning bygger främst på starka traditioner och valda sanningar. Vi gör ofta som vi alltid har gjort utan att fundera på varför. Vi vet alla vad som är bästa sättet att rida och träna hästar. Och väljer vem eller vilka vi ska lyssna på. Självsäkert rynkar vi på näsan över hur alla andra gör. Och är snara att kritisera. Men hur ofta rannsakar vi oss själva? Kanske är det för smärtsamt att vända blicken mot sig själv och fundera över vad vi egentligen gör?
Trots alla vackra ord om att behandla hästen med kärlek och respekt, om vikten av att träna och tävla i samspel med hästen, kommer ständiga rapporter om hästar som far illa. Trots alla goda föresatser ser jag många hästar som inte mår bra. Som rids av obalanserade ryttare med grova och yviga hjälper.
Vi människor är skickliga på att hitta nya sätt att få hästar att prestera utan hänsyn till hästens bästa. Vad beror det på? I mina ögon finns det två tänkbara orsaker: Antingen på ren och skär okunskap. Eller så beror det på att hästen ses som ett verktyg som människan har rätt att använda för sitt eget självförverkligande och sin egen tillfredställelse.
Hur ofta försöker vi se samspelet mellan människa och häst ur hästens perspektiv? Vilken roll ger vi hästen? Jag har anledning att tro att hur vi ser på våra hästar påverkar hur vi behandlar dem. Varje häst är totalt utlämnad till den roll människan ger den och till de träningsmetoder ryttaren använder. För att säkra hästens välbefinnande behöver vi vända blicken mot oss själva och erkänna varje häst som en tänkande och kännande individ. Men vågar vi det?
Tyvärr finns starka krafter, och en kultur kring ridning och hästhållning, som gör att den som ifrågasätter invanda traditioner riskerar att bli kritiserad och utfryst. Dessutom kan det vara smärtsamt att behöva ompröva sina egna ståndpunkter. Men vi är många som har börjat nosa på vattnet, jag är övertygad om att tiden är mogen för att vi tillsammans kan kasta oss ut i det okända och ompröva våra valda sanningar.
Det kommer i bästa fall att bidra till djupare relationer mellan människa och häst, som är till glädje för båda parter och där vi hittar ett sätt att leva 'ett gott liv' tillsammans. Och jag är övertygad om att vi kan åstadkomma mer än vad vi tror."
... är ridlärare level 3, forskare, lärare i pedagogik och författare till boken "Sitsskolan". Hon har nyligen disputerat med sin avhandling "Interaktion mellan häst, ryttare och tränare – ett utmanande pussel".

I aktuellt nummer av Hippson finns Mari Zetterqvist Blokhuis krönika med. Men papperstidningen innehåller även massor av annat innehåll du inte hittar på nätet – som ett porträtt av förbundskapten Henrik Ankarcrona, ridövningar samt "bakom kulisserna"-bilder från Patrik Kittels nybyggda drömstall.
Läs mer om tidningsnumret
Liknande webbartiklar
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Hon har forskat om ryttarens kommunikation med hästen
- De har utvecklat en datadriven sitsanalys: “Vill värna om hästarna”
- Hästarna (och kärleken) tar Joakim till andra sidan klotet: ”Fått uppleva fantastiska saker”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
- Att rida eller inte rida under coronapandemin: ”Är ingen högrisksport”
- Nyblivna 90-årigen Ulla Britt håller ridningen vid liv: "Är härligt att få komma ut till stallet"
- Hur ryttare och cyklister samsas i naturen
- Kommun tillåter ridning på elljusspår: ”Alla blir jätteglada om det kan fungera”
- Ellen kombinerar studier och ridning – samtidigt: ”Behöver multitaska”

Ankarcrona: "Vi ligger i vinnarhålet"
Henrik Ankarcrona har tagit ännu en medalj med landslaget och fler kan det bli. Inför söndagens finaler är han fylld av tillförsikt.

Hästskötare Louise Barraud om King Edward
Han vinner mästerskapsmedaljer, hatar att bli borstad och älskar hästgodis med smak av mango och papaya. Hästskötaren berättar mer.
”Gillar att få uppmärksamhet när han har bestämt sig för det”

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Söndag i Herning – det händer i dag
Det är en spännande dag som väntar när det har blivit dags för den individuella VM-finalen i hoppning. Ska det bli ytterligare en svensk medalj?

Jens Fredricson – en andra omgång i toppen
Efter Jens fina prestationer på VM i Herning är han tillbaka i toppen med besked. Men det är ingen magi som tagit honom dit, han brinner för grundlig utbildning.
Därför förespråkar han att börja ryttarkarriären på ridskola

80 procent kvar inför söndagens final
Efter att Jens Fredricson travat upp en pigg och fräsch Markans Cosmopolit i veterinärkontrollen inför söndagens VM-final mötte han media.
"Jag gör min grej och fokuserar på prestationen till hundra procent"

Henrik om King Edward: "Han litar på mig"
Henrik von Eckermann har guldet i sin hand inför söndagens final. Här berättar han om känslan och sin fyrbenta familjemedlem som "har allt".

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!