Krönikor
Publicerad: 2019-08-26
Foto: Adobe Stock och Jennie Börs
Krönika: "Den som ifrågasätter hur vi rider riskerar att bli utfryst"
I nummer 4 av kunskapsmagasinet Hippson, som finns i butik just nu, gästskriver forskaren och ridläraren Mari Zetterqvist Blokhuis om vikten av att kommunicera med hästen. Inte minst resonerar hon insiktsfullt om att våga rannsaka sig själv som ryttare. Läs den viktiga krönikan här nedan.
"När jag promenerade i stadsparken i Västerås med mitt barnbarn Douglas fick jag syn på konstverket 'Våga', en skulpturgrupp med hästar av konstnären Mats Åberg. Den bestå av sex delar. I första skulpturen nosar hästen försiktigt på vattnet, kliver ner, tvekar och kastar sig sedan i floden. Hästen sammanblandas med vågorna i konstverkets följande fyra delar. Den håller upp huvudet och tar sig slutligen, med möda, upp på land helskinnad i den avslutande statyn. I texten bredvid står det: 'Vi lämnar, offrar det välbekanta och kastar oss ut i det okända, märker, förhoppningsvis, att vi kan mer än vi trodde.'
Både ridsport och hästhållning bygger främst på starka traditioner och valda sanningar. Vi gör ofta som vi alltid har gjort utan att fundera på varför. Vi vet alla vad som är bästa sättet att rida och träna hästar. Och väljer vem eller vilka vi ska lyssna på. Självsäkert rynkar vi på näsan över hur alla andra gör. Och är snara att kritisera. Men hur ofta rannsakar vi oss själva? Kanske är det för smärtsamt att vända blicken mot sig själv och fundera över vad vi egentligen gör?
Trots alla vackra ord om att behandla hästen med kärlek och respekt, om vikten av att träna och tävla i samspel med hästen, kommer ständiga rapporter om hästar som far illa. Trots alla goda föresatser ser jag många hästar som inte mår bra. Som rids av obalanserade ryttare med grova och yviga hjälper.
Vi människor är skickliga på att hitta nya sätt att få hästar att prestera utan hänsyn till hästens bästa. Vad beror det på? I mina ögon finns det två tänkbara orsaker: Antingen på ren och skär okunskap. Eller så beror det på att hästen ses som ett verktyg som människan har rätt att använda för sitt eget självförverkligande och sin egen tillfredställelse.
Hur ofta försöker vi se samspelet mellan människa och häst ur hästens perspektiv? Vilken roll ger vi hästen? Jag har anledning att tro att hur vi ser på våra hästar påverkar hur vi behandlar dem. Varje häst är totalt utlämnad till den roll människan ger den och till de träningsmetoder ryttaren använder. För att säkra hästens välbefinnande behöver vi vända blicken mot oss själva och erkänna varje häst som en tänkande och kännande individ. Men vågar vi det?
Tyvärr finns starka krafter, och en kultur kring ridning och hästhållning, som gör att den som ifrågasätter invanda traditioner riskerar att bli kritiserad och utfryst. Dessutom kan det vara smärtsamt att behöva ompröva sina egna ståndpunkter. Men vi är många som har börjat nosa på vattnet, jag är övertygad om att tiden är mogen för att vi tillsammans kan kasta oss ut i det okända och ompröva våra valda sanningar.
Det kommer i bästa fall att bidra till djupare relationer mellan människa och häst, som är till glädje för båda parter och där vi hittar ett sätt att leva 'ett gott liv' tillsammans. Och jag är övertygad om att vi kan åstadkomma mer än vad vi tror."
... är ridlärare level 3, forskare, lärare i pedagogik och författare till boken "Sitsskolan". Hon har nyligen disputerat med sin avhandling "Interaktion mellan häst, ryttare och tränare – ett utmanande pussel".

I aktuellt nummer av Hippson finns Mari Zetterqvist Blokhuis krönika med. Men papperstidningen innehåller även massor av annat innehåll du inte hittar på nätet – som ett porträtt av förbundskapten Henrik Ankarcrona, ridövningar samt "bakom kulisserna"-bilder från Patrik Kittels nybyggda drömstall.
Läs mer om tidningsnumret
Liknande webbartiklar
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Hon har forskat om ryttarens kommunikation med hästen
- De har utvecklat en datadriven sitsanalys: “Vill värna om hästarna”
- Hästarna (och kärleken) tar Joakim till andra sidan klotet: ”Fått uppleva fantastiska saker”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
- Att rida eller inte rida under coronapandemin: ”Är ingen högrisksport”
- Nyblivna 90-årigen Ulla Britt håller ridningen vid liv: "Är härligt att få komma ut till stallet"
- Hur ryttare och cyklister samsas i naturen
- Kommun tillåter ridning på elljusspår: ”Alla blir jätteglada om det kan fungera”
- Ellen kombinerar studier och ridning – samtidigt: ”Behöver multitaska”

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!