Krönikor
Publicerad: 2021-09-02
Foto: Adobe Stock, Johan Wingborg (porträtt)
Krönika: Nu tiger kvinnorna av rädsla
Petra Andersson är filosof vid Göteborgs universitet, inriktad främst på genusaspekter på ridsport och hästvälfärd. I en krönika tar hon upp hur samtalet om sexuella övergrepp och olämpliga relationer ska kunna föras i vårt (kvinnodominerade) ridsportförbund.
Text: Petra Andersson
Hösten 2017 slutade kvinnor att vara tysta av skam. Under #metoo och #visparkarbakut pratade vi offentligt om det som vi sedan årtusenden har fått lära oss att skämmas för. Det man skäms för är svårt att prata om. Jag tror att den skammen har varit så naturlig, eller väl internaliserad, att de flesta kvinnor knappt har reflekterat över den. Och jag är övertygad om att alldeles för många män är väl medvetna om kvinnors skam och att de mer eller mindre medvetet drar nytta av den.
Genom att berätta gjorde kvinnor uppror både mot den internaliserade skammen och mot mäns trakasserier.
Men. Kvinnor hann knappt mer än börja prata, så var det som att världen, männen, slog tillbaka. De föregående årtusendenas tystnad var uppenbarligen inte nog. Kvinnor började prata, och snabbt visade det sig att just det får svåra konsekvenser för kvinnorna själva. Särskilt när kvinnor dristar sig till att inte enbart tala i vaga ordalag om ”strukturer”, utan rentav om specifika män som hade trakasserat dem sexuellt.
Förstås. Man får inte säga vad som helst om andra människor offentligt, oavsett om det är sanning eller lögn. Därför undvek den danska skådespelaren Sofie Linde att namnge den programledare som försökte hota henne till att ha sex med honom (https://www.facebook.com/watch/?v=337639814314937). Och kan man tänka sig! Då blev istället långa rader av manliga programledare upprörda för att hon inte sa vem det var! Nu fanns det ju risk att folk skulle misstänka alla manliga programledare i Danmark! Förstod inte Linde hur plågsamt det var för de oskyldiga programledarna?
Nå, åter till ridsporten. Jag har ofta förundrats över att så många tjejer och kvinnor i ridsporten har blivit sexuellt trakasserade av så förhållandevis få män. Dessa rätt få män måtte ha fullt upp bara med att hinna trakassera så många!
De sammanlagda erfarenheterna visar alltså att män på ett eller annat vis slår tillbaka både när kvinnor pratar om sexuella trakasserier utan att nämna namn, och när kvinnor nämner namn. Och det ser vi ju också nu, när diskreta antydningar om specifika mäns olämpliga beteende har lett till ett hårt straff mot en kvinna i ridsporten. Få (inte minst på det mansdominerade Flashback) är så insatta i ridsporten att de ens avlägset kan gissa vilka de aktuella männen kan vara.
Från förbundets sida hävdar man att påståendena om männen är ”ogrundade”. Jag undrar: hur kan man veta det? Har man undersökt det? Och om man har undersökt det, så är ju frågan varför? Man undersöker väl inte utan anledning? Hur kan männens ord väga tyngre än kvinnornas i den här frågan? Männen har ju all anledning att neka. Kvinnor har ingen anledning att ljuga.
I debatten ser det ut som att de flesta, inklusive förbundet, är eniga om att det finns strukturer både i samhället i stort och i ridsporten som gör det möjligt för män att utnyttja sin maktposition i relation till tjejer och kvinnor, även sexuellt. Det ser också ut som att de flesta, inklusive männen i förbundet, är överens om att de där strukturerna är förlegade och behöver rivas upp.
Det låter ju bra. Men, undrar jag, hur ska det konkret gå till att riva upp de där strukturerna? Jag föreställer mig att jag inte är den enda som upplever att erkännandet av de där strukturernas existens blir till något som män kan gömma sig bakom. Det är allt. Inget mer verkar riktigt hända. Männen har visat att de förstår problemet.
Den struktur som gör det möjligt för män att i stort sett ostraffat både trakassera tjejer och inleda klart olämpliga relationer med dem, bärs upp av exakt de män som gör så. Ofrivilligt bär också tjejer och kvinnor upp dem, genom att tiga. Om vi förut teg av skam, tiger vi nu av rädsla för högst konkreta repressalier.
Vilka signaler sänder det här? Ja, jag skulle säga att såväl förbundet som kulturen i stort säger att kvinnors ord inte är trovärdiga. Åtminstone inte om det finns en man som hävdar motsatsen. Samtidigt signalerar såväl förbundet som kulturen i stort att man är livrädda för kvinnors ord (annars skulle man ju inte behöva tysta kvinnor). Signalen är att kvinnor som sätter ord på sina erfarenheter av män tystas av män.
Det gör att maktobalansen blir väldigt tydlig när det kommer till frågor som bokstavligt talat berör kvinnor in på bara skinnet. Och det är frustrerande och plågsamt svårt att hitta sätt att prata sig ut ur tystnaden utan att tystas igen, än mer kraftfullt. Så jag undrar: När ni säger att det är bra att det pratas om de här sakerna, exakt vad menar ni då?
//Petra Andersson, filosof vid Göteborgs universitet
Jag kommer att skänka mitt arvode för den här krönikan till antingen My Jeppson Lindkvists advokatkostnader i samband med att hon överklagar beslutet om den indragna domarlicensen eller till organisationen Safesport Sweden (vilket det blir, beror på händelseutvecklingen den närmaste tiden).
Liknande webbartiklar
- Barnens balans och liksidighet i fokus när de lär sig rida på Miagården
- Idrottsministern mötte #metoo-uppropen: "Känns som hon tar det seriöst"
- Mika Thalén om #visparkarbakut: ”Jag tror på en förändring över tid”
- SvRF om övergreppen: ”Viktigt inte låta tystnaden tala”
- Nyårskrönika: Vi behöver fler och bättre samtal om hästvälfärd
- Emelie Brolin om ryttare och sociala medier: ”Relativt nytt att vi är så offentliga”
- Hästnäringen går samman mot sexuella trakasserier
- Lisa blev utnyttjad av 20 år äldre man: ”Värst är att folk runt omkring inte gjorde något”
- Öppet brev från gruppen: "Vi sparkar bakut!"
- Uppfödare, influencers och uppfinnare samlas under en dag

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!