Foto: Adobe Stock och Privat (bilden på Carina till höger)
I Hippsons stora framtidsmagasin, nummer 5 2018, bad vi Carina Sundström från gruppen Equiethics beskriva sin vision om ridsporten år 2028. I gästkrönikan här nedan understryker hon vikten av att ta välfärdsfrågan på allvar – om vår ridning och hästhållning ska utvecklas åt rätt håll de kommande tio åren. Intressanta tankar så här på nyårsafton?
”Allt fler frågar sig var gränserna går för en etiskt hållbar hästsport. Synen i samhället på användning av hästar förändras i allt snabbare takt. Vad kan vi människor ta oss för friheter när det gäller hästarna – ska de över huvud taget ridas och tävlas? Och om man tävlar, vad är okej att utsätta hästen för?
Dessa frågor ställs av människor utanför hästsporten, men också alltmer inifrån. Det är i dag populärt att prata om ’hästen i fokus’ och att ’hästen alltid går i första hand’, men överensstämmer de fina orden alla gånger med det som sker?
Såväl i Sverige som utomlands finns träningsmetoder som av många anses brutala, de skapar rubriker i tidningar och debatt på nätet. Är allt som pågår i sportens namn etiskt försvarbart och om inte, vad gör vi åt det?
Man kan säga att vi har en ’social licens’ från samhället som tillåter oss att använda och tävla våra hästar, förlorar vi den licensen är det kört för hästsporten. Vill vi ha kvar tävling med hästar måste vi börja ta kritiken på allvar. Där har hästsportens olika huvudorganisationer – som ATG, SvRF och FEI – både stor påverkansmöjlighet och ett stort ansvar.
Mitt drömscenario i ett tioårsperspektiv är att häst-Sverige har definierat vad ’god hästvälfärd’ innebär, i dag finns ingen konsensus kring begreppet. Jag skulle också önska att den generella hästkunskapen har ökat, såväl hos professionella som hos hobbyryttare, att hästhållningen har blivit bättre och att den sker med utgångspunkt i hästens basbehov.
I den framtid jag hoppas på har de träningsmetoder som i dag kritiseras försvunnit. Ridsportens ’code of conduct’ efterlevs i alla sammanhang och tävlingsorganisationerna tar hästens parti i alla lägen. Förhoppningen är även att ridlärar- och tränarutbildningar ständigt uppdateras med ny kunskap utifrån relevanta, vetenskapliga forskningsstudier. Och att utbildningen på landets ridskolor har gått från ’ridskola’ till ’hästskola’ – vars främsta fokus är att eleverna lär sig om hästars beteenden och behov samt om inlärningsprinciper.
Jag drömmer om att dagens unghästtävlingar har förändrats så att inte unga hästar tränas eller tävlas på sätt deras kroppar inte är starka nog för. Och att forskningen på hästområdet fortsätter att utvecklas, så att vi kan få vetenskapligt säkerställda och tillförlitliga resultat.
Kanske är någon form av ’körkort’ för hästägande framtaget om tio år – där utbildning gällande hästens beteende och behov, anatomi, hovar, sjukdomar, träningsfysiologi, rörelsemekanik, inlärning med mera ingår?
Och sist men absolut inte minst. I mitt drömscenario är respekten för hästen – och aspekten ’ur hästens synvinkel’ – i alla lägen utgångspunkt för såväl hästhållning som användning. Alltså så att mer hänsyn tas till de psykiska aspekterna i den träning vi utsätter våra hästar för.”
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!