Krönikor
Publicerad: 2016-12-31
Arkivfoton (vänster + mitten): Tomas Holcbecher och Adobe Stock / Porträttbild, Petra (höger): Henrik Gudmundson
Nyårskrönika: Vi behöver fler och bättre samtal om hästvälfärd
Hippsons krönikör, filosofen Petra Andersson, skriver på självaste nyårsafton om sina förhoppningar inför 2017. Det handlar inte helt oväntat om ett av hennes specialområden – hästars välfärd.
”Här står vi, inför ett nytt år, med vår gamla ridsport, våra gamla tävlingsregler och vår gamla militära tradition. Vi är färgade av ett helt annat samhälle och helt andra idéer än det som lade grunden till vår sport.
Det är inte att förvånas över att dagens nya ryttare, dagens sociala rörelser och dagens forskare ställer frågor och lyfter perspektiv som traditionen har svårt att besvara. Ridsporten, hästhållningen, hästarna och deras människor, illustrerar extremt tydligt hur spännande, besvärligt, roligt, ilsket och utmanande det blir när traditionen möter nya idéer. Och nya idéer möter traditionen.
Så här står vi, mitt i brytningen. Vi måste förhålla oss till allt det här, och vi måste försöka få ihop något som kan fungera långsiktigt. Just långsiktigheten är nog ett gott skäl till att skynda lite långsamt ändå. Så att så många som möjligt hinner med.
Förutom viss långsamhet så behövs samtal, diskussioner, att vi resonerar med varandra, för att alla ska hinna med i de förändringar som högst troligt kommer att komma – vilka de nu än blir. För att kunna komma fram till vad som är bra, vad som behöver ändras och hur det då bör bli i stället, måste vi prata med varandra, allihop. Det är enda sättet.
Och jag är otålig! Jag vill se fler samtal, andra samtal, längre samtal, öppnare samtal. Och så finns det faktiskt en del repliker som jag är färdig med. Repliker som det för min del inte är nödvändigt att höra fler gånger. Jag hoppas att vi under 2017 kan komma ett steg längre i våra diskussioner.
Till exempel skulle 2017 kunna bli det år då vi alla slutar att avfärda bilder från stora tävlingar med att de är ”ögonblicksbilder”. Om bild efter bild visar ridning som ser hårdhänt ut, så finns det väldigt många sådana ögonblick. Många ögonblick bildar ett mönster. (De bildar däremot inte det enda mönstret. Det finns även många (ögonblicks-)bilder av fin ridning.) Ett mönster är inte ett ögonblick.
2017 skulle kunna bli det år då den som kritiserar ridning som ser hårdhänt ut inte avfärdas med ”rid själv då, så får vi se”. Det är helt enkelt inte så att den som kritiserar eliten själv måste kunna prestera som eliten för att ha rätt att kritisera. Tvärtom är det så att om eliten, som är förebilder och normbildande för oss övriga ryttare, rider på hårdhänta sätt – då både får och bör vi andra ifrågasätta det.
Vårt ifrågasättande visar att vi bryr oss om hästarna och att vi bryr oss om vårt eget lärande. Vi vill lära oss bra saker av våra förebilder, vi vill ha förebilder som lär oss bra saker. Precis som vi kan vara kritiska mot läkare utan att själva vara läkare, eller mot författare utan att själva vara författare, kan vi vara kritiska mot elitryttare utan att själva behöva vara elitryttare. Allt annat är trams!
Tänk om 2017 rentav skulle bli det år då vi alla slutar att förväxla prestation med välfärd! Prestation är nämligen inte ett tecken på välfärd. Möjligen visar prestation att hästen inte är akut sjuk eller akut halt, men prestationen visar inte i sig att hästen mår bra och har utbildats på ett schysst vis.
Prestationen på tävlingsbanan säger ganska lite om hurdan den träning som ligger bakom har varit. De sår som träningen kan ha gett, de har läkt när det är dags att tävla. Den underordning som träningen kan ha tvingat fram, den kan vara det som ger resultaten. Det behöver inte vara så, men det kan. Prestationen avslöjar inte det.
Jag hoppas också att 2017 blir det år då vi lyckas göra det fullständigt klart att ridskicklighet inte betyder att man vet allt om hästar. Till exempel betyder inte ridskicklighet att man vet extra mycket om hästvälfärd. Ridskicklighet betyder inte heller att man vet extra lite om hästvälfärd. Det är bara så att kunnighet i ridning, även på elitnivå, är en sak och kunnighet om hästvälfärd är en annan.
Till sist hoppas jag att 2017 blir det år då vi i diskussionen om hästvälfärd – både vid tävlingar och i andra sammanhang – slutar att se ”civilkurage” som lösningen. Missförstå mig rätt, det är inget fel med civilkurage. Det är bara ett för snävt perspektiv.
Det är inte brist på civilkurage som gör att hästar far illa. Hästar far illa för att ryttare och hästägare gör fel mot dem. Det är möjligt att göra fel mot hästar bland annat därför att det system av organisationer och kontroll (och brist på kontroll) som vi ingår i, tillåter det. Civilkurage är därför en mycket liten del av lösningen.
Lösningen, eller ett av många viktiga steg mot lösningen, är i stället att vi pratar med varandra. Pratar på riktigt, prövar våra ståndpunkter öppet och ärligt mot varandra, släpper både prestige och besvikelser medan vi resonerar.
Det hoppas jag att 2017 för med sig – fler och bättre samtal, mellan fler och öppnare samtalspartners! Sådana samtal kan sedan bilda grund för genomtänkta beslut om reella förbättringar.”
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare vid Göteborgs universitet och doktor i praktisk filosofi
Liknande webbartiklar
- Krönika: Nej, Stjärnhoppningen – hästar är inga leksaker
- Krönika: Vad skadar sporten – och skadar sporten hästarna?
- Krönika: Nu tiger kvinnorna av rädsla
- Radioinslag om hästvälfärd och hästhospice
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
- Filosofen Petra Andersson: "Ridskolehästar på lösdrift kräver mod"
- Krönika: ”Tveksamt med förbud mot fotografering på clinics”
- Krönika: Hur påverkar mobiltelefonen vår relation till hästen?
- ”Att hästen går som vi vill – betyder det att den mår som bäst?”
relaterade artiklar

Tema bete: Håll koll på hästens hull
Sommartid betar många hästar dygnet runt, andra går på begränsad yta med stödutfodring. Veterinär Hanna Borg ger nyttiga tips inför betessäsongen.

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!