Krönikor
Publicerad: 2020-04-28
Foto: Adobe Stock och Privat (infälld Marina)
Uppfödaren om WFFS-debatten: "Handlar om att behålla variationen i genbasen"
För två år sedan fick hästvärlden vetskap om den ärftliga sjukdomen WFFS. En av Sveriges mest framgångsrika uppfödare, Marina Björkman, gästskriver om det fruktade anlaget i kunskapsmagsinet Hippson nummer 2 2020. Vi återpublicerar texten här på nätet.
"Det var 2018 det blev känt att ett föl i Sverige hade drabbats av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Fram till dess var detta en förhållandevis okänd åkomma, jag som uppfödare hade inte hört talas om den. När jag hörde mig för med veterinärer kände de till sjukdomen, men ingen hade upplevt den själv.
Därför var det med bestörtning vi alla fick kännedom om det föl som fick avlivas strax efter att det hade kommit till världen. Man kunde inte för sitt liv föreställa sig det fruktansvärda lidande denna individ ställdes inför och det var inget man själv ville uppleva. Men mutationen som orsakar WFFS visade sig finnas hos de flesta av världens sporthästpopulationer. Den leder till defekt kollagen, alltså bindväv, i hela kroppen och innehåller samma sjukdomskomplex som de mutationer som orsakar Ehlers-Danlos syndrom hos människa.
Efter att fallet med WFFS-fölet blev känt drog en enorm diskussion i gång i sociala medier, jag följde den till en början. Men ganska snart kände jag att jag stångade mig blodig för att faktiskt försöka få diskussionerna att basera sig på fakta. Det fanns till och med vissa som menade att detta hade orsakats av ett virus, paniken bland en del uppfödare var stor.
För mig handlade det till största delen om att verkligen söka kunskap och där tycker jag att den svenska avelsorganisationen, SWB, gjorde en stark insats. De gick tidigt ut med information som var tillförlitlig och jag hörde mig för med andra med stor kunskap inom genetik och medicin.
Det var inte förrän året efter, 2019, jag bestämde mig för att låta testa mina två avelsston för WFFS. Innan dess var jag nästan helt säker på att de inte bar på anlaget, eftersom stostammen är så gammal, har använts under lång tid och vi aldrig har råkat ut för detta. Jag testade dem dock och Camina, som är dotter till urmodern i min avel, var positiv.
Paniken kring anlaget har nu lagt sig och SWB har gått ut med riktlinjer för vad som gäller. När detta blev känt flydde stoägarna de hingstar de hade bokat, som visade sig vara bärare av anlaget. De fick inga ston alls nästan och hysterin var ett faktum, jag tror att det till mesta delen berodde på okunskap.
Jag vill slå ett slag för att man inte ska vara rädd för att avla på individer med WFFS-anlag, så länge man vet att den andra parten inte är bärare. Har du testat ditt sto och hon är fri från anlaget kan du absolut använda en hingst som bär på det. För mig handlar det om att behålla variationen i genbasen, vår avel blir för snäv om vi ska välja bort individer på grund av detta.
Det är bra att det kom upp i ljuset så att vi kan eliminera risken att förlora ett föl på det här tragiska sättet. Jag har själv två ston som är bärare av anlaget, men de har fått friska avkommor när de har parats med hingstar som inte är det.
Det finns även exempel på föl som inte har blivit bärare, trots att båda föräldrarna har anlaget. Men med den kunskap vi har i dag ska förstås inte två bärare paras med varandra, det är inte heller okej enligt djurskyddslagen."
... har mångårig erfarenhet från uppfödning av SWB-hästar och utsågs 2017 till Årets uppfödare. Bland avkommorna från hennes ston återfinns bland andra Cadence (född 2001, e. Cardento u. Main Micro) och Main Road (född 2008, e. Heartbeat u. Main Micro) som båda har gått internationell 1,60.

Den här gästkrönikan publicerades först i nummer 2 av magasinet Hippson, som finns i butik just nu. Dessutom innehåller tidningen en stor temaartikel inför sommarbetet och så porträtteras provokatören och unghästgurun Björn Svensson. Avdelningen "Guiden" är som alltid full med övningar, fakta, tips och inspiration.
Läs mer om tidningsnumret
Bli digital prenumerant och få tillgång till en helt ny sajt!
På den helt nya sajten magasinet.hippson.se hittar du alla tidigare utgåvor av Hippson. Dessutom håller vi för fullt på att webbanpassa artiklar ur de senaste årens tidningar, för en bättre skärmupplevelse. Redan nu finns 150 artiklar att ta del av – alla går så klart att läsa lika bra i en mobiltelefon som på dator.
För bara 39 kronor i månaden får du tillgång till allt innehåll på den nya sajten. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i vår bokshop.
Teckna prenumeration här
Psst: Vill du av någon anledning inte bli prenumerant, men läsa enskilda artiklar, går de även att köpa styckvis.
Hitta ditt barns nästan stjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- Möjlighet till drop-in-provtagning för WFFS: "Man behöver inte lasta ur hästen"
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Harvy 1327 bärare av anlag för ärftlig sjukdom: ”Jättetråkigt”
- Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
- Baltimore 1178 bär genen för WFFS – sperma säljs endast för ston som testats negativt
- Fler hingstar testade för WFFS – Casall bär inte genen
- SWB klar med WFFS-strategi: "Om man inte testar stoppar man huvudet i sanden”
- Tester för WFFS på svenska Schockemöhle-hingstar klara
- Sju av Schockemöhles hingstar bär anlag för WFFS

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!