Krönikor
Publicerad: 2020-04-28
Foto: Adobe Stock och Privat (infälld Marina)
Uppfödaren om WFFS-debatten: "Handlar om att behålla variationen i genbasen"
För två år sedan fick hästvärlden vetskap om den ärftliga sjukdomen WFFS. En av Sveriges mest framgångsrika uppfödare, Marina Björkman, gästskriver om det fruktade anlaget i kunskapsmagsinet Hippson nummer 2 2020. Vi återpublicerar texten här på nätet.
"Det var 2018 det blev känt att ett föl i Sverige hade drabbats av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Fram till dess var detta en förhållandevis okänd åkomma, jag som uppfödare hade inte hört talas om den. När jag hörde mig för med veterinärer kände de till sjukdomen, men ingen hade upplevt den själv.
Därför var det med bestörtning vi alla fick kännedom om det föl som fick avlivas strax efter att det hade kommit till världen. Man kunde inte för sitt liv föreställa sig det fruktansvärda lidande denna individ ställdes inför och det var inget man själv ville uppleva. Men mutationen som orsakar WFFS visade sig finnas hos de flesta av världens sporthästpopulationer. Den leder till defekt kollagen, alltså bindväv, i hela kroppen och innehåller samma sjukdomskomplex som de mutationer som orsakar Ehlers-Danlos syndrom hos människa.
Efter att fallet med WFFS-fölet blev känt drog en enorm diskussion i gång i sociala medier, jag följde den till en början. Men ganska snart kände jag att jag stångade mig blodig för att faktiskt försöka få diskussionerna att basera sig på fakta. Det fanns till och med vissa som menade att detta hade orsakats av ett virus, paniken bland en del uppfödare var stor.
För mig handlade det till största delen om att verkligen söka kunskap och där tycker jag att den svenska avelsorganisationen, SWB, gjorde en stark insats. De gick tidigt ut med information som var tillförlitlig och jag hörde mig för med andra med stor kunskap inom genetik och medicin.
Det var inte förrän året efter, 2019, jag bestämde mig för att låta testa mina två avelsston för WFFS. Innan dess var jag nästan helt säker på att de inte bar på anlaget, eftersom stostammen är så gammal, har använts under lång tid och vi aldrig har råkat ut för detta. Jag testade dem dock och Camina, som är dotter till urmodern i min avel, var positiv.
Paniken kring anlaget har nu lagt sig och SWB har gått ut med riktlinjer för vad som gäller. När detta blev känt flydde stoägarna de hingstar de hade bokat, som visade sig vara bärare av anlaget. De fick inga ston alls nästan och hysterin var ett faktum, jag tror att det till mesta delen berodde på okunskap.
Jag vill slå ett slag för att man inte ska vara rädd för att avla på individer med WFFS-anlag, så länge man vet att den andra parten inte är bärare. Har du testat ditt sto och hon är fri från anlaget kan du absolut använda en hingst som bär på det. För mig handlar det om att behålla variationen i genbasen, vår avel blir för snäv om vi ska välja bort individer på grund av detta.
Det är bra att det kom upp i ljuset så att vi kan eliminera risken att förlora ett föl på det här tragiska sättet. Jag har själv två ston som är bärare av anlaget, men de har fått friska avkommor när de har parats med hingstar som inte är det.
Det finns även exempel på föl som inte har blivit bärare, trots att båda föräldrarna har anlaget. Men med den kunskap vi har i dag ska förstås inte två bärare paras med varandra, det är inte heller okej enligt djurskyddslagen."
... har mångårig erfarenhet från uppfödning av SWB-hästar och utsågs 2017 till Årets uppfödare. Bland avkommorna från hennes ston återfinns bland andra Cadence (född 2001, e. Cardento u. Main Micro) och Main Road (född 2008, e. Heartbeat u. Main Micro) som båda har gått internationell 1,60.

Den här gästkrönikan publicerades först i nummer 2 av magasinet Hippson, som finns i butik just nu. Dessutom innehåller tidningen en stor temaartikel inför sommarbetet och så porträtteras provokatören och unghästgurun Björn Svensson. Avdelningen "Guiden" är som alltid full med övningar, fakta, tips och inspiration.
Läs mer om tidningsnumret
Bli digital prenumerant och få tillgång till en helt ny sajt!
På den helt nya sajten magasinet.hippson.se hittar du alla tidigare utgåvor av Hippson. Dessutom håller vi för fullt på att webbanpassa artiklar ur de senaste årens tidningar, för en bättre skärmupplevelse. Redan nu finns 150 artiklar att ta del av – alla går så klart att läsa lika bra i en mobiltelefon som på dator.
För bara 39 kronor i månaden får du tillgång till allt innehåll på den nya sajten. Dessutom handlar du som prenumerant alltid fraktfritt i vår bokshop.
Teckna prenumeration här
Psst: Vill du av någon anledning inte bli prenumerant, men läsa enskilda artiklar, går de även att köpa styckvis.
Hitta ditt barns nästan stjärna på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Ponny" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- Möjlighet till drop-in-provtagning för WFFS: "Man behöver inte lasta ur hästen"
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Harvy 1327 bärare av anlag för ärftlig sjukdom: ”Jättetråkigt”
- Uppfödaren Marina Björkman om satsningen mot sitt första bruksprov: ”Jättespännande”
- Baltimore 1178 bär genen för WFFS – sperma säljs endast för ston som testats negativt
- Fler hingstar testade för WFFS – Casall bär inte genen
- SWB klar med WFFS-strategi: "Om man inte testar stoppar man huvudet i sanden”
- Tester för WFFS på svenska Schockemöhle-hingstar klara
- Sju av Schockemöhles hingstar bär anlag för WFFS

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!