Krönikor
Publicerad: 2023-06-08
Foto: Adobe Stock
Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – lyfter hälsoriskerna med allt för feta sommarhästar.
Vikt är en känslig fråga i dag, nästan ett tabu, men vi måste våga prata om hästars vikt, och hur vår bekvämlighet och hullblindhet kan orsaka hästars död. Ja, död. De dör inte omedelbart förstås. Det tar tid. Och det är inte övervikten i sig som dödar utan följderna av den.
Jag kan ta en bekants häst som exempel. Det var ett svenskt halvblod. Ägaren, en tvåbarnsmamma, kände press från familj och släkt att resa runt och semestra under de lediga sommarveckorna. Hon gjorde som många hästägare gör, släppte hästen på bete under förevändning att den också behövde lite semester. Vilket nog inte stämde. Det var en hobbyhäst som reds 40 minuter om dagen, fem, sex dagar i veckan. Den var inte direkt utarbetad. Under sommaren förvandlades hästen till en blåval. Ägaren fick gliringar av alla, hästen orkade inget i ridningen, den blev ofta halt och när de åkte till klinik fick hon en tillsägelse av veterinären; hästen vägde över hundra kilo för mycket. Tyvärr upprepades det här scenariot i flera år och hästen fick förslitningsskador på alla fyra benen. Den blev bara nio år.
Att det har hänt något med den allmäna synen på vad som är ett lagom hull är tydligt. Om man tittar på gamla svartvita foton på ridande militärer ser man att hästarna hölls smalare förr. När min dotter tävlade fick vi ibland kommentaren att våra fälttävlanshästar såg smala ut – men det de tittade på var ju högblodiga trekampare, superatleter. De flesta hobbyryttare är inte vana att se verkligt vältränade hästar, och många misstar överhull för att vara muskler. Jag tror att de flesta veterinärer håller med om att det är värre när det dallrar om en häst än om man kan ana ett revben.
Vissa hästar är mer benägna än andra att gå upp i vikt. Jag har själv en som jag måste ge extra mycket akt på, så jag vet absolut hur svårt det är. Jag har tänkt på hur vi under sommaren utsätter våra hästar för saker vi aldrig skulle göra under göra resten av året: ger dem fri tillgång dygnet runt på icke analyserad mat, utsätter dem för insekter och hetta. Om sommaren släpper vi på principer vi annars håller hårt på. Allt i den heliga semesterns namn – den okränkbara, svenska sommarsemestern.
Det är klart att vi måste kunna ta semester. Och det finns sätt att undvika att man på sensommaren står med en häst som förvandlats till en flämtande valross. Det jobbet börjar långt i förväg; man kan till exempel se till att hästen inte är i överhull redan när sommaren börjar. Du kanske kan försöka ändra upplägg så att du rider hästen hela sommaren och istället låta den vila exempelvis i december, när det ändå bara är mörkt, kallt och stressigt. Har du inte möjlighet att rida själv under semestern kan du kanske försöka hitta någon annan som vill motionsrida den när du är borta. Vidare kan du försöka att växla mellan nerbetade hagar och hagar med mer gräs, eller ha hästen i en hage vars stängsel du flyttar efter hand.
Ja, det är en del jobb, och jag förstår att det kan vara extra svårt om man står inackorderad eller av andra skäl inte har full möjlighet att välja hur man vill göra. Men att varje år låta sin häst bli så fet att man måste banta den hela hösten är inte okej. Det är faktiskt rent djurplågeri.
//Ulrika Fåhraeus
(Det här är en krönika, vilket innebär att det är skribentens åsikt och inte en nyhetsartikel)
Journalisten Ulrika Fåhraeus är krönikör på Hippson.se. Hon är välkänd inom ridsporten och även långt utanför den genom sitt engagemang i frågor som rör övergrepp på unga tjejer inom ridsporten. Men hon har även, främst genom bloggen Ponnymamman, lyft andra ämnen – som dyra veterinärvårdskostnader, vilket är ämnet för hennes första krönika.
Ulrika bor på en hästgård utanför Stockholm. Där bedriver hon hästuppfödning i mindre skala och ett katthotell. Hennes dotter Saga Souvanen har tävlat fälttävlan på internationell nivå, bland annat med starter i EM både på ponny och häst. I dagarna väntar Sagas tidigare tävlingshäst Aldrie sitt första föl.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!