Hippson Lifestyle
Publicerad: 2022-05-28
Del 1: Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
Tillsammans med det svenska hopplandslaget har Henrik Ankarcrona skördat fina framgångar, inte minst med lagguldet under OS i Tokyo. När han besökte det stora ridhuset i Halmstad var det med syfte att försöka förmedla han filosofi, och trycka extra på den viktiga grundridningen.
Text & foto: Cajsa Ekström Arman
För Henrik, som själv tävlat hoppning på elitnivå samt är A-tränare i hoppning, är grundridning och utbildningsskalan A och O. Han uppmanade direkt alla i publiken att läsa ridhandboken.
– I kväll ska vi gå igenom en något förkortad version av utbildningsskalan men jag uppmanar verkligen er alla att läsa ridhandboken och förkovra er i utbildningsskalan. Lite förenklat ska hästen vara ärligt framme för skänkeln, driva på med sina bakben och vara rak vilket innebär att ryttaren ska ha lika mycket stöd i båda tyglarna. Den ska vara i balans och ryttaren ska ha ett jämnt stöd till bettet. Hästens motor sitter i bakbenen så det är viktigt att drivet kommer bakifrån. Att hästen ska driva med bakbenen innebär inte att den ska springa fort.
Hästens ska driva från bakbenen fram till bettet.
Övergångar
Ryttarna får börja med att rida övergångar. Från skritt till trav och från trav till skritt. Här vill Henrik se att hästen i skritten marscherar på innan den går upp i trav igen. I traven vill han se att hästarna tar för dig. Ryttarna får uppmaningen att låta själva övergången ta tid.
Övergångar får igång hästens motor, men se till att göra övergångar med kvalité och ge hästen enkla signaler.
– Försök att få hästarna att skritta med en ren takt. Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat. Vi som ryttare kan ibland ställa lite för många frågor. Vi är ambitiösa och vill komma vidare vilket gör att vi får förvirrade hästar. Om vi exempelvis känner att hästen inte riktigt går fram måste vi jobba med det tills den går fram. I stället för att börja göra något annat. Då har inte hästen fått tid att anpassa sig eller inte förstått ryttarens signal. Då får man jobba vidare och fundera på varför hästen inte förstår vad du menar. I den här delen av uppvärmningen vill man känna av att hästarna blir lite tömda på energi om de kommer in och är spända. En spänd häst kommer aldrig kunna göra ett bra arbete. Vi vill få hästarna avspända och att muskulaturen ska slappna av så de olika muskelgrupperna ska kunna jobba på ett bra sätt. En övergång är ett test för att se så hästen driver på och är framme för skänkeln. Vart har jag bakbenen och är bakbenen aktiva under mig? Tänk också på er position i övergången. Att man flyttar fram höften till en förhållande position. Det är ingen skillnad på ens position när man gör en övergång från trav till skritt eller när man gör en förhållning på en distans mellan två hinder. I förhållningen eller övergången ska höften flyttas fram och på så sätt möta upp själva förhållningen.
Gör inte för mycket i början
I galopp får ryttarna rulla på i ett behagligt tempo i lite lätt sits. Det handlar inte om att rida hästarna i full fart utan känslan av att hästen får lite frihet i uppvärmningen och galopperar på. Ryttarna får sedan vända in hästen på en lite mindre volt på kortsidan för att få lite mer samling i galoppen.
Rid fram till kontakten med en mjuk innerhand.
– Gör inte för mycket i början utan bara vänd in på volten, känn var du har yttersidan och tänkt på din position i sadeln. Forma hästen runt din innerskänkel och handen ska visa vägen. Yttertygeln är bestämmande och ytterskänkeln ser till att motorn är i gång. Var noga med att rida fram till kontakten med en mjuk innerhand. Om du vill samla hästen men tappar aktivitet då har du begärt mer samling än vad framåtdriften för stunden tillåter. Man vill alltid ha en levande kontakt med hästens mun. Blir den tom eller stum i kontakten har vi tappat motorn och då får man börja om från början, förklarar han.
Jämn rytm
Några av hästarna vill gärna i galoppen krypa ihop och gå med en kort hals. Här får ryttarna tipset att tänka att kontakten ska vara längre fram.
– Vågar erbjuda ett stöd längre fram och därmed få ut halsen.
Ryttarna fick tips att tänka att stödet skulle vara längre fram och på så sätt få ut hästarnas halsar lite mer.
Nästa steg i uppvärmningen var att galoppera över en liten kavaletti placerad på mittlinjen.
– Tänk på att rida i den jämna galoppen och hitta en jämn rytm. Att kunna ligga kvar i den jämna galoppen i balans är något av det viktigaste inom hoppning. Använd ytterskänken när ni svänger och i landningen vill jag att ni aktiverar hästarna något. Har man en häst som inte har ett naturligt driv så behöver den aktiveras och det bästa stället att göra det är i landningen. I landningen skapar man förutsättningen för nästa hinder. Om man pratar med de bästa ryttarna i världen, eller i Sverige nu för tiden, och frågar vad det viktigaste inom hoppningen är kommer de ofta tillbaka till rytmen. Att kunna rida i den jämna galoppen fram till hindret.
Henrik Ankarcrona framför ekipagen som red under clinicen. Från vänster: Emelie Brännlund, Julia Ström, Wilma Lundwall & Alice Rosenqvist.
Julia Ström, Dylan
Emelie Brännlund, Josine
Wilma Lundwall, Rasputin K2
Alice Rosenqvist, Miami

Andra mötet med Johanna Lassnack
Hippsons bloggare Almida Ericsson har fått hjälp med sin träning av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att bland annat hantera nervositet.

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!