Hippson Lifestyle
Publicerad: 2018-10-23
Nu rider Anne-Maj lektion på Leksands ridklubb varje torsdag, här tillsammans med sin dotter Emma.
Dövblinda Anne-Maj är återvändare på hästryggen: ”Jag och hästen kan samspela”
Anne-Maj Magnström är döv och nästan helt blind, trots det rider hon i alla gångarter. Här berättar ryttaren hur det är att umgås med hästarna, vad de ger henne och om förhoppningar inför framtiden. Anne-Maj är ett tydligt bevis för att ridsport är till för alla.
Text: Ida Röök
Foto: Emma Danielsson
Anne-Maj Magnström föddes döv, detta upptäcktes dock inte förrän hon var fyra år gammal. Hon började på förskolan i Boden, sedan blev det dövskola i Härnösand och efter det gymnasium i Örebro.
– Tidigt upptäcktes också att jag hade en ögonsjukdom, synfältet har gradvis försämrats genom åren. Synskärpan har varit bättre tidigare eftersom jag har kunnat se på långt håll, men nu ser jag bara en till två meter och så är det dimmigt och oskärpa i hela synfältet. Mitt synfält ligger på det man kallar två grader, det vill säga ledsyn eller kikarsyn, berättar hon för Hippson.
Hittade en stor förebild
I vardagen tar hon sig fram med hjälp av tolk, käpp och ledarhund – just nu väntar hon dock på en ny ledarhund som kan stötta henne. Anne-Maj började rida på ridskola när hon var liten, en aktivitet som fanns på dövskolan hon gick på.
– När jag var tolv år ungefär fick jag åka på ridläger hos Bränna-Karin Vågstedt i Svartbjörsbyn utanför Boden, då hade jag kompisar som tolkade åt mig under ridlektionerna. Bränna-Karin var en av mina starkaste förebilder inom ridningen som drev ridskola och red dressyr själv, sönerna tävlade i olika grenar medan maken höll på med körning. Efter några år flyttade de söderut, minns hon.
När Anne-Maj fortfarande såg kunde hon ta hjälp av tolk som översatte ridlärarens instruktioner till teckenspråk.
– På gymnasiet red jag på riktigt. Då fick jag, med tolkens hjälp, veta vad ridinstruktören sa, förklarade och undervisade. Och då började jag lära mig.
Har haft ett längre uppehåll
Under alla år har Anne-Maj återkommit till hästarna, även om hon själv har haft ett längre riduppehåll när hon bildade familj och fick tre döttrar. Men barnen höll liv i hennes intresse när de fick en egen ponny. I dag, nästan tio år senare, har Anne-Maj tagit upp ridningen igen.
– Nu när jag har börjat rida igen är mina tidigare kunskaper ett stort plus. Min personlighet, med envishet och mod, är också bra att ha. Folk jag känner och samarbetar med är också avgörande, även dövblindtolkar är ett måste, berättar Anne-Maj och fortsätter:
– Dövblindtolkar behövs för att jag ska kunna kommunicera med ridinstruktören. Att ge syntolkning och ledsagning ingår i dövblindtolkens uppdrag, men inte när jag rider i ridhuset. Så då måste jag lösa det på ett annat sätt. Jag har bett om att få ett hjälpmedel som kallas Ready Ride som ska underlätta.
Ready Ride är ett navigeringshjälpmedel som bygger på vibrationssensorer som ryttaren har på kroppen. En person bredvid banan kan trycka på knappar på en dosa som då gör att sensorerna vibrerar, och ryttaren känner i vilken riktning den ska rida.
En dröm att bli hästmassör
För Anne-Maj är det en viktig stund i vardagen när det är dags att åka till stallet.
– Hästarna ger mig massor! Det tar mycket att leva i ett samhälle som är uppbyggt på att alla ska kunna höra och se. Jag kan inte prata med folk hur som helst och kan inte förflytta mig lika smidigt som alla andra, utan den vita käppen och ledarhund. Att vara med hästar gör mig glad. Vi kan samspela ändå, fast jag varken hör eller knappt ser någonting.
Anne-Maj har förlorat två viktiga sinnen, men känselsinnet har genom åren blivit allt starkare. Hon har gått en kurs i hästmassage och att bli examinerad är något hon drömmer om.
– Jag gillar att massera hästarna och jag vill ge dem något tillbaka, därför vill jag utbilda mig till hästmassör. Själv rider jag för att jag gillar att röra på mig och för att vara ute i naturen, med naturen. Hästarna gör det möjligt.
Vilka reaktioner får du från människor i din omgivning när du berättar att du rider?
– När jag var döv och såg lite dåligt, då var det ingen som reagerade faktiskt. Numera reagerar nästan alla eftersom man vet att synen behövs vid ridning. Hörseln också.
– Jag tycker inte att det är så konstigt eftersom jag har hunnit rida mycket innan och kan hantera det annorlunda i dag. Om jag inte hade lärt mig att rida tidigt tror jag inte att jag skulle ha börjat igen. Eller, det vet jag inte egentligen. Några är inte förvånade, eftersom de vet att jag brukar gilla att pröva olika saker och ständigt utmanar mig, avslutar Anne-Maj.
Liknande webbartiklar
- Nu kan dövblinda Anne-Maj kommunicera med ridläraren i realtid: ”Är tårögd!”
- Blinda Yasin flydde från kriget i Syrien – har ridit sin första pay and jump
- Anordnar ridning för pappor: ”Bra för föräldrar att få en förståelse”
- Re:ride – ett koncept för återbruk och inkludering: ”Ridning är en dyr sport”
- Ridskolepappor imponerar med fin utveckling i sadeln: ”Från rädda till positiva”
- Grupp på Facebook lösningen för ridskolans igenridning: ”Många fördelar”
- Ridskola slutar med igenridning: ”Upplever att det sliter för mycket på hästarna”
- Kommun får inte driva ridskola – anses inte vara allmännyttig tjänst
- Friskvårdsbidrag även till privat träning – men inte till utrustning
- Hebbe hjälper funktionsnedsatta att börja prata: ”Vi behöver fler hästar som honom”

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!