Fotograf Laila Berglund spenderade en dag hos Polisrytteriet i Malmö – och fascineras av hästarnas mentalitet. I en personlig betraktelse berättar hon mer om vad som krävs för att ett flyktdjur ska kunna användas i extrema situationer.
Text och foto: Laila Berglund
Polishästen har alltid fascinerat mig. Det har också polishunden gjort. Just det faktum att de lånar ut sina fantastiska egenskaper till oss för att förhindra brott, hitta försvunna personer, skingra buset eller spåra upp och fånga misstänkta.
Under ett besök hos Polisrytteriet i Malmö fick jag en chans att ställa alla mina hundratals frågor till polisinspektör Malin Lundgren samt till Björn Thunberg, gruppchef över Polisrytteriet Syd. Hur i hela friden kan man få ett flyktdjur att braka rakt in i aggressiva folkmassor?
Det startar i livmodern. Genomtänkt avel med ett mentalt stabilt sto och dito hingst är en bra grund.
Rätt mamma är viktigt
Därefter kommer en god uppfostran – från stoet bland annat. En bra mamma som håller fölet under uppsikt, och talar om vad det får och inte får göra, är jätteviktigt. Naturligtvis är även mänsklig kontakt och acceptans avgörande, dessutom behövs fysiskt starka individer. Bra benstomme och hovar är av högsta prioritet.
Som unghäst startar allmänutbildningen i ridning, kondition och uppförande. De ska orka långa patrulleringar på asfalt. Den perfekta åldern att komma till polisen är när hästen är ungefär sex–sju år gammal. Då startar en prövotid som innefattar olika typer av träning med kondition, miljö och patrullering. Samma typ av träning fortsätter man med kontinuerligt för alla polishästarna.
Enhetlig sammansättning
Polisen har kommit fram till att man vill ha en så till synes enhetlig sammansättning av hästar som möjligt. Om någon individ, hur perfekt som helst annars, sticker ut – då kan motståndarna "ta sikte på den vita". Det är därför svarta eller bruna hästar uppskattas mest.
Däremot finns inget reglemente som säger att en viss ras måste antas. Hos Polisrytteriet Väst finns till exempel två shirehästar anställda. Och i syd finns en kladrup (en tjeckisk ras) som ser ut som en riddarhäst, de flesta polishästar är dock svenska halvblod.
Frågan kvarstår, hur kan man få en häst att gå rakt in i en folkmassa? Björn berättar att det är mängder av träning, och tillit till ryttaren, som ligger bakom. Men hästarna kan visst bli rädda.
Lite samma tekniker som Cesar Millan använder på hundar kan man applicera i träningen, att för en sekund sätta individen i obalans och därefter styra på.
Alla passar inte i alla situationer
Ett exempel är att en av hästarna fungerade perfekt under Limhamns-incidenten, men det gick mindre bra under Lundakarnevalen. Skarpt läge var okej, men glada ungdomar i parken förstod den inte utan blev då lite osäker.
Okunnig som jag är trodde jag kanske att hästarna var lite som maskiner, men när jag träffade några i stallet var de som "nallebjörnar". Supergoa individer som kom fram och hälsade och stoppade mulen i magen på mig.
Precis som vilken tävlingshäst som helst vet de när det är dags att jobba. De taggar i gång och laddar inför uppgiften. När utrustningen sätts på vet de precis vad som väntar.
Vem som ska gå bredvid vem och i vilket led handlar om vilka individer som fungerar bäst tillsammans. Veteraner har mycket att lära de yngre. Ett mycket effektivt sätt är att som ung lära sig av de äldre.
Under Falsterbo Horse Show hölls en clinic för att visa Polisrytteriets träningsmetoder.
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!