Hippson Lifestyle
Publicerad: 2018-10-12
Några av hästarna som kommer för att leva pensionärsliv hos Christina vill bli ridna, Douglas Hilltop till exempel.
Här får tidigare topphästar ett härligt liv: ”De får en uppgift som passar dem”
Christina Åslund driver Lovisedals gård, där får tidigare topphästar en chans att varva ner – men ändå känna sig behövda. Här berättar hon mer om tänket och hur hon får dem att må bra sina sista år i livet.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Flera hästar som har gått på toppnivå under många år, i främst dressyr, har genom åren kommit till Lovisedal utanför Stockholm. Detta för att varva ner. Christina Åslund driver verksamheten där som även består av rehabstall samt avel, och hon älskar att ta hand om de fyrbenta stjärnorna så att de får en fin pension.
– Till stor del handlar det om att se till individen. De här hästarna har varit i toppsporten länge, de har ett system med få människor i sitt team och de har sina vardagsbestyr ganska hårt satta med resor, tävlingslivet och träning. När de kommer hit försöker jag lära känna dem och fråga dem vad de faktiskt vill och tycker om att göra, säger hon.
Bjuder upp till dans
Per Sandgaards båda GP-hästar Memphis och Orient spenderade sina sista år på Lovisedal. Liksom Douglas Hilltop, som har gått med olika ryttare i Grand Prix under flera år.
– Det är framför allt herrar som kommer hit, jag vet faktiskt inte hur det har fallit sig så. Men här får de blomma ut som de kungar de är. Några vill inte bli ridna alls utan hittar sin uppgift i att lära unghästar om livet på lösdriften. Andra rids i skog och mark och bjuder gärna upp till dans med piaffer och passager med liv och lust, säger Christina.
Hästarna har kommit till henne via kontakter, några av dem har hon själv köpt löss. Douglas Hilltop var till exempel hennes egen.
– Han hittade verkligen sin plats här på gården och tog sitt uppdrag med att lotsa unghästarna på uteritt på största allvar. Han älskade det verkligen.
Jobbigt att ta farväl
I helgen blev det dock dags att säga adjö till Douglas och han fick galoppera vidare till de evigt gröna ängarna.
– Det är min skyldighet att sätta stopp när det är dags. Samtidigt är det lika jobbigt och fruktansvärt varje gång den dagen kommer. Men samtidigt får jag ge så mycket tillbaka till dem deras sista år i livet. De ger mig minnen som jag aldrig någonsin hade kunnat drömma om. Så även om det är jobbigt när de måste ”gå” är det ändå värt det, säger Christina.
Det är så klart en stor omställning för en tävlingshäst i full kondition att plötsligt leva pensionärsliv.
– Jag lyssnar på vad de berättar. Vill de ha täcke på sig eller inte? Vill de gå ute dygnet runt eller komma in på natten? Vill de bli ridna eller bara ompysslade? Det gäller att se till varje individ och att ge dem det de behöver. De här hästarna har varit inne i tävlings- och träningssystemet länge, men här får de en chans att bara vara och att busa och leka så mycket de vill.
Ryttarna bryr sig
Christina menar att det kan vara bra att upplysa den engagerade ridsportpubliken om var stjärnorna tar vägen efter sin pension.
– Det finns platser där de erbjuds ett bra liv även efter att de har varit i rampljuset. Och det känns också fint att veta att de gamla ägarna och ryttarna faktiskt bryr som var hästen hamnar och att den har det bra sina sista år i livet, avslutar hon.
Liknande webbartiklar
- Karina Hjerpe och Febus har varit ett par i 22 år: ”Hon har aldrig skyllt på hästen”
- Patrick, 39, älskar sitt sommarbete: ”Han är ännu med på det mesta – på sina villkor”
- Lotterihästen har varit med Sara-Sofia halva livet: ”Så glad att jag fick henne”
- Scandics lerinpackning de luxe håller husse sysselsatt
- Svensk uppfödning matchas av Cathrine Dufour: ”Vi kan inte vara gladare”
- 19-åriga Klara lånar GP-hästen Don Corleone: ”En fantastisk möjlighet”
- FEI testar förkortat GP-program på tävling: ”Målet är att hålla publiken engagerad”
- Ingrid Klimkes härliga GP-seger med hingsten Franziskus
- Tinne Vilhelmson Silfvén och Anton tvåor i comebacken: ”Det är väldigt känslosamt”
- 19-åriga GP-hästen Deela Mae ska få föl: ”En dröm att få en avkomma efter henne”

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.

46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på regeländringar för att sätta hästvälfärden i centrum under OS i Paris 2024.
Vill se lag om fyra ryttare och alla hinder rivningsbara i terrängen

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Smart lösning för att fylla på vatten
Sandra Källström kom på en smart lösning för att fylla på vatten i två hagar samtidigt. Enkelt, smidigt och för en rimlig summa pengar.

[WEBBSHOP] Höpåse på köpet!
Just nu skickar vi med Hippsons snygga höpåsar när du köper någon av ridövningsböckerna. Passa på att inspireras och få en praktiskt höpåse.
Hundratals konkreta ridövningar varieras med veterinära tips

Hjälp till att kartlägga stor blodmask
Veterinärstudenten Jessica Lernå vill ha hjälp att i sitt examensarbete kartlägga förekomsten av stor blodmask hos häst.

Ridklubben ger bort återvunna ridkläder
Hos Nynäshamns ridklubb kan man lämna ridkläder som man har vuxit ur eller inte vill ha. Den som behöver får komma och hämta – helt gratis.
Gynnar miljö och plånbok: "Bra om sakerna kan glädja någon annan"

Handeln bara fortsätter trots förbud
Två kvinnor i Halland är förbjudna att handla med och hålla hästar i större omfattning. Trots det fortsätter handeln enligt uppgifter till Hippson.
Länsstyrelsen: "Därmed får hon inte sälja några hästar alls"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Den svåra konsten att fånga en häst på bild
Visst har det hänt oss alla? När hästen står så vackert, men så fort man plockar fram kameran för att ta en bild så tittar de bort.

Slipp dragkampen mot grässtråna
Brukar din häst kasta sig efter varje munsbit den ser? Lär hästen beta på kommando istället, med hjälp av etologen Emelie Deboussard och stoet Barta.

Njut av maten och tvätta dig sen
När maten är god gör det ju inget om man kladdar lite. Men när hela ansiktet är täckt av rester kan det vara en idé att tvätta sig – och matte!

Irma Karlsson Grand Prix-vinnare i Tyskland
Det pågår fyrstjärniga hopptävlingar i Gross Viegeln, Tyskland, den här helgen. Irma Karlsson och Chacconu vann söndagens stora Grand Prix.

Sverige vinnare i Nations Cup
De svenska framgångarna fortsätter när Patrik Kittel, Antonia Ramel och Juliette Ramel vinner Nations Cup i Frankrike.

Hästarnas päls blir bädd i fågelbo
Det lossnar en hel del päls när hästarna fäller såhär års. Men var ska man göra av allt hår? Britt-Marie Berg använder det till att bädda fågelholkar.

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

"Viktigt att hålla föl i en grupp"
Sommar betyder föltider. Kanske är du själv uppfödare eller planerar att köpa ett föl? Antoon Dekkers har mångårig erfarenhet.
Horse Auctions Europe har ställt frågor om föl- och unghästars uppväxt

Systrarna ska på ny långritt i Tiveden
Förra året tog Madeleine och Elin Silverbratt med sig sina hästar till Tiveden för en tre dagars långritt i naturen. I år blir det en favorit i repris.

Mental träning för ponnyföräldrar
Att ryttare tjänar på att träna mentalt är knappast någon nyhet. Men även föräldrar som agerar medhjälpare på tävling kan ha behov av detsamma.
Nina Fox Stark: "På tävlingsplatsen är det en positiv attityd som gäller"

Se supersnabba Indiana i omhoppningen
Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana var ostoppbara i St Tropez och vann den stora Global Champions Tour Grand Prix.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!