Till vänster håller Åsa hårt i boxgallret för att inte tappa balansen när hon ryktar. Till höger rider hon igen på DiLeva.
För ungefär ett år sedan fick Åsa Karlsson en hjärnblödning, helt utan förvarning. Med hästarna som hjälp har hon sakta men säkert tagit sig tillbaka.
– Utan dem hade jag inte varit där jag är i dag, säger hon.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Åsa Karlsson bor utanför Halmstad, en morgon för ungefär ett år sedan hittade hennes man henne medvetslös på soffan.
– Jag minns inte så mycket från själva händelsen utan har fått det berättat för mig i efterhand, säger hon.
Det blev ilfart till sjukhuset och bara ett par timmar senare låg Åsa på operationsbordet. Läkarna kunde konstatera att hon hade drabbats av kärlbråck på en av pulsådrorna som förser hjärnan med blod.
Åsa låg sammanlagt tre veckor på sjukhus, där rehabiliteringen startade så smått.
– Jag kunde inte gå och hade ingen balans eller styrka i kroppen, minns hon.
Åkte med till stallet
I samband med att hon kom hem igen, efter tiden på sjukhuset, läste hon en artikel om att hästar hjälper människor som har fått stroke att återhämta sig. För Åsa blev det då självklart att hon skulle återuppta sitt stora intresse.
– Jag hade haft ett uppehåll utan hästar i ungefär 25 år, jag slutade rida när jag blev gravid och sedan kom liksom familjen emellan. Men nu var jag så sugen på att ta upp det igen.
Sagt och gjort, hennes svägerska har häst och Åsa fick till en början åka med dit för att kunna umgås med de fyrbenta förmågorna.
– Till en början satt jag i bilen medan de tog in hästarna. Sedan hade jag rullatorn att stödja mig emot när jag tog mig till stallet. Jag minns så väl första gången jag krampaktigt höll tag i boxgallret med ena handen, för att inte tappa balansen, och borstade hästen med den andra. Tårarna sprutade, det var verkligen känslosamt.
Åsa och DiLeva har funnit varandra.
Kände sig behövd
Åsa förstod att om hon skulle återhämta sig efter hjärnblödningen, då var det ett aktivt liv hon skulle ha. Stallägaren fixade så att hon fick i uppdrag att ta in och ut hästarna från hagen.
– När jag väl kunde börja gå själv blev det min uppgift, även om jag så klart behövde hjälp först och till en början fick leda de snällaste hästarna. Det var avgörande för att jag skulle känna att jag var behövd. I stallet fick jag en mening, samtidigt var det oerhört bra träning av kroppen för att kunna kämpa mig tillbaka.
Hon skaffade en trehjulig cykel, så att hon själv kunde ta sig till stallet.
– Jag är helt övertygad om att tiden i stallet med hästarna och på cykeln har haft stor betydelse för hur jag har återhämtat mig. När jag läser mina journaler använder läkarna uttrycket ”anmärkningsvärd återhämtning”. Och jag tror att mitt aktiva liv har varit en stor del i den.
När man har fått en hjärnblödning är det viktigt att ha koll på blodtrycket. Åsa upptäckte nästan omedelbart att hennes blodtryck var lägre när hon hade varit ute och cyklat till stallet än när hon bara hade varit hemma och vilat.
"Fantastiskt" att packa hökassar
Ganska snart började Åsa hjälpa till med fler stallsysslor.
– Jag minns när jag kunde ta mig ut på logen och packa hökassar utan rullatorn första gången. Då stödde jag mig mot väggarna för att ta mig ut och packa de där kassarna. Jag vet att tjejerna i stallet tycker att det är en dötråkig syssla, men för mig är det helt fantastiskt att kunna klara av den på egen hand.
Åsa hade som sagt ridit en del i sin ungdom, snart kom suget efter att hoppa upp i sadeln tillbaka. Hennes man var kanske inte alltför nöjd med idén att hon skulle rida, men stöttade och fanns där ändå.
– Jag kommer ihåg första gången jag skulle sitta upp. Bara att få i foten i stigbygeln var en kamp, sedan hasade jag mig upp i sadeln. Ålade liksom. Därefter gick min man på ena sidan och hästägaren på den andra och höll i mig. Jag hade ingen balans alls. Men tårarna sprutade och rann, det var verkligen döhäftigt.
Roligare än rehabträning
Nu har det snart gått ett år sedan hjärnblödningen och Åsa rider fortfarande kontinuerligt. Hon vill gärna göra andra uppmärksamma på vilken återhämtning man faktiskt kan få med hästarna som hjälp.
– Jag vill visa att det kan finnas positiva saker som händer, även när man har varit med om något så hårt som en hjärnblödning. Jag vill att människor ska se att det finns sätt att må bra på och att man med djurens hjälp kan bli bättre. Att vistas i ett stall och att göra det man gillar är långt ifrån sjukgymnastik och rehabträning. Det är mycket roligare och för mig mer givande.
Klippet nedan visar en av de första ridturerna för Åsa efter hjärnblödningen. Hästen heter DiLeva och det är hans ägare, Agneta Ankarlo Norén, som går bredvid:
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!