Hippson Lifestyle
Publicerad: 2018-04-03
Till vänster håller Åsa hårt i boxgallret för att inte tappa balansen när hon ryktar. Till höger rider hon igen på DiLeva.
Hästarna hjälpte Åsa efter hjärnblödningen: ”Tårarna sprutade när jag kunde rida igen”
För ungefär ett år sedan fick Åsa Karlsson en hjärnblödning, helt utan förvarning. Med hästarna som hjälp har hon sakta men säkert tagit sig tillbaka.
– Utan dem hade jag inte varit där jag är i dag, säger hon.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Åsa Karlsson bor utanför Halmstad, en morgon för ungefär ett år sedan hittade hennes man henne medvetslös på soffan.
– Jag minns inte så mycket från själva händelsen utan har fått det berättat för mig i efterhand, säger hon.
Det blev ilfart till sjukhuset och bara ett par timmar senare låg Åsa på operationsbordet. Läkarna kunde konstatera att hon hade drabbats av kärlbråck på en av pulsådrorna som förser hjärnan med blod.
Åsa låg sammanlagt tre veckor på sjukhus, där rehabiliteringen startade så smått.
– Jag kunde inte gå och hade ingen balans eller styrka i kroppen, minns hon.
Åkte med till stallet
I samband med att hon kom hem igen, efter tiden på sjukhuset, läste hon en artikel om att hästar hjälper människor som har fått stroke att återhämta sig. För Åsa blev det då självklart att hon skulle återuppta sitt stora intresse.
– Jag hade haft ett uppehåll utan hästar i ungefär 25 år, jag slutade rida när jag blev gravid och sedan kom liksom familjen emellan. Men nu var jag så sugen på att ta upp det igen.
Sagt och gjort, hennes svägerska har häst och Åsa fick till en början åka med dit för att kunna umgås med de fyrbenta förmågorna.
– Till en början satt jag i bilen medan de tog in hästarna. Sedan hade jag rullatorn att stödja mig emot när jag tog mig till stallet. Jag minns så väl första gången jag krampaktigt höll tag i boxgallret med ena handen, för att inte tappa balansen, och borstade hästen med den andra. Tårarna sprutade, det var verkligen känslosamt.
Åsa och DiLeva har funnit varandra.
Kände sig behövd
Åsa förstod att om hon skulle återhämta sig efter hjärnblödningen, då var det ett aktivt liv hon skulle ha. Stallägaren fixade så att hon fick i uppdrag att ta in och ut hästarna från hagen.
– När jag väl kunde börja gå själv blev det min uppgift, även om jag så klart behövde hjälp först och till en början fick leda de snällaste hästarna. Det var avgörande för att jag skulle känna att jag var behövd. I stallet fick jag en mening, samtidigt var det oerhört bra träning av kroppen för att kunna kämpa mig tillbaka.
Hon skaffade en trehjulig cykel, så att hon själv kunde ta sig till stallet.
– Jag är helt övertygad om att tiden i stallet med hästarna och på cykeln har haft stor betydelse för hur jag har återhämtat mig. När jag läser mina journaler använder läkarna uttrycket ”anmärkningsvärd återhämtning”. Och jag tror att mitt aktiva liv har varit en stor del i den.
När man har fått en hjärnblödning är det viktigt att ha koll på blodtrycket. Åsa upptäckte nästan omedelbart att hennes blodtryck var lägre när hon hade varit ute och cyklat till stallet än när hon bara hade varit hemma och vilat.
"Fantastiskt" att packa hökassar
Ganska snart började Åsa hjälpa till med fler stallsysslor.
– Jag minns när jag kunde ta mig ut på logen och packa hökassar utan rullatorn första gången. Då stödde jag mig mot väggarna för att ta mig ut och packa de där kassarna. Jag vet att tjejerna i stallet tycker att det är en dötråkig syssla, men för mig är det helt fantastiskt att kunna klara av den på egen hand.
Åsa hade som sagt ridit en del i sin ungdom, snart kom suget efter att hoppa upp i sadeln tillbaka. Hennes man var kanske inte alltför nöjd med idén att hon skulle rida, men stöttade och fanns där ändå.
– Jag kommer ihåg första gången jag skulle sitta upp. Bara att få i foten i stigbygeln var en kamp, sedan hasade jag mig upp i sadeln. Ålade liksom. Därefter gick min man på ena sidan och hästägaren på den andra och höll i mig. Jag hade ingen balans alls. Men tårarna sprutade och rann, det var verkligen döhäftigt.
Roligare än rehabträning
Nu har det snart gått ett år sedan hjärnblödningen och Åsa rider fortfarande kontinuerligt. Hon vill gärna göra andra uppmärksamma på vilken återhämtning man faktiskt kan få med hästarna som hjälp.
– Jag vill visa att det kan finnas positiva saker som händer, även när man har varit med om något så hårt som en hjärnblödning. Jag vill att människor ska se att det finns sätt att må bra på och att man med djurens hjälp kan bli bättre. Att vistas i ett stall och att göra det man gillar är långt ifrån sjukgymnastik och rehabträning. Det är mycket roligare och för mig mer givande.
Klippet nedan visar en av de första ridturerna för Åsa efter hjärnblödningen. Hästen heter DiLeva och det är hans ägare, Agneta Ankarlo Norén, som går bredvid:
Liknande webbartiklar
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- Dressyrryttaren Johanna allvarligt skadad i trafikolycka: ”Vägrar släppa ridningen"
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Marcus bytte hojarna mot hästarna: ”Kände direkt att de var bra för mig”
- Hästarna blev räddningen när Bea förlorade sin dotter: ”Hos dem kunde jag visa sorg”
- Mer än hälften av marken översvämmad: ”Jag var beredd att flytta hästarna”
- Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”
- Elliot Zetterberg satsar på hästkrafter – hojar och hästar
- Författaren Sofie Sarenbrant: "Hästar är väldigt bra vänner"
- Testar turistbyrå till häst: ”Vill skapa uppmärksamhet kring våra ridleder”
relaterade artiklar

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Patrik Kittel tog en placering i Amsterdam
Världscupen har intagit Amsterdam och för dressyrens del är tävlingen i full gång. På fredagen tog Patrik Kittel en placering.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!