Hippson Lifestyle
Publicerad: 2018-12-26
Hästsnack med Patrik Lundberg: ”Fanns norm som sa att killar inte höll på med ridning”
Som ung ritade han hästhamburgare och hånade ridsporten. I dag har författaren och Aftonbladet-kolumnisten Patrik Lundberg själv suttit upp – och drömmer om en gryningsritt.
Den här texten publicerades först i kunskapsmagasinet Hippson, nummer 5/2018.
Berättat för: Frida Bank
Foto: Adobe Stock och Julia Lindemalm (porträtt)
"Jag har en syster som är två år yngre och redan när vi var små var hon fascinerad av hästar. Hon läste hästtidningar och tittade på hästfilmer på tv. Allt var häst. Och som liten var jag en del av det. Jag tittade med henne och läste hennes tidningar, en gång på semestern fick vi rida varsin ponny.
Efter det vallades vi in i våra könsspiltor på ett sätt vi inte riktigt kunde styra över. Jag spelade fotboll och där jag växte upp, i Sölvesborg, fanns en norm som sa att killar inte höll på med ridning. Så jag tog avstånd från hästar, medan min syster red och var hos hästarna hela tiden. Ganska ofta fick jag hämta eller lämna henne i stallet, då fick jag hjälpa till med allt möjligt. Jag kände aldrig en vilja att rida – men var intresserad i smyg och tyckte att det var superspännande att se på tv från Gothenburg Horse Show, VM och OS.
Det var nog inte så många tonårskillar som kunde skillnaden mellan varm- och kallblod eller som visste vad en fux var. Sådant gick jag runt med i skallen men det kommunicerades aldrig utåt. Det kändes förbjudet. Jag skämdes nästan. I stället ritade jag hästhamburgare och sa till hästtjejer att ridning inte var en sport. Det är inget jag är stolt över i dag.
I efterhand tänker jag att det handlade om en destruktiv manlighetsnorm. Om förväntningar på hur jag skulle vara som kille. Så småningom mognade jag och förstod att jag inte behövde se ner på grejer som är 'tjejiga'. Gör man det tycker man ju indirekt att det är dåligt att vara tjej. Då har man väldigt stora problem med sin syn på jämställdhet.
För ett tag sedan red jag äntligen, jag hade hört att det fanns turridning för nybörjare på Djurgården i Stockholm. Och jag älskade det, nu vill jag göra det igen och igen. Det finns en tur där man rider genom stan i gryningen innan någon har vaknat, men då måste man vara en van ryttare. Mitt mål är att nå den nivån. Jag har också hört att det finns turer utomlands där man rider på stranden och simmar med hästen. Får jag testa det behöver jag inte göra så mycket mer i livet.
Jag skrev om det här i Aftonbladet ('Ode till landets alla hästtjejer', reds anm.). Det är sällan jag får så mycket respons. Många har tackat för att jag skriver om något de själva har upplevt. Men det gör mig lite ledsen också. Det är tråkigt när kvinnor inte känner sig accepterade förrän män accepterar dem. Och jag var inte ute efter några hyllningar. Jag var ett litet pojkslem som kunde vara ganska taskig.
Det är en enorm prestation att hantera de här djuren. Det vet alla som håller på med hästar, medan resten inte har en aning. Det var också många pappor som kände igen sig, som har varit som jag men som nu har döttrar som rider. När männen själva har börjat vara i stallet, då har de fattat.
Fortfarande är det fler kvinnor än män som rider, men jag tror att samhället är på väg i rätt riktning. I dag höjer inte folk lika mycket på ögonbrynen om det är en pojke som rider eller en flicka som spelar hockey.
Slutligen vill jag be om ursäkt till dem jag har sårat. Jag kan aldrig förändra det, men jag kan säga förlåt."
Liknande webbartiklar
- Patrik Lundberg om ridsporten: ”Till alla vars passion har förminskats”
- Har Jonatan Unge rätt – är hästar livsfarliga?
- Kollapsade efter fyra månader – SvRF slår ifrån sig
- SVT:s bildval cementerar bilden av ridsporten som en rikemanssport
- Malin Baryard Johnsson är folkets favoritryttare
- Ridlärare får jättehög lön!
- Snacket efter Jerringpriset
- "Vår näst största ungdomssport riskerar att bli en krisbransch"
- En hästannons på aftonbladet
- Kan delat hästägande och betalande medryttare rädda hobbyhästägarna?

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!