Hippson Lifestyle
Publicerad: 2017-01-05
Foto: Åsa Pernes (utrustning) och Kim Netzell (porträtt av Linda Söderberg)
”Kryss i kalendern” kan förebygga rid- och stallolyckor
Nyligen publicerade vi en intervju med den unga toppryttaren Emma Falk. Hon berättade om sin otäcka ridolycka, orsakad av att tygeln gick av nere vid bettet. Efter det har hon blivit nitisk med att kontrollera utrustningen – något som även finns med på Linda Fångs checklista för hästägare.
Text: Åsa Pernes
Equiterapeuten Linda Söderberg Fång brukar prata sig varm om checklistor. Nedan har hon skapat ett exempel på en sådan, med tre (eller fyra) olika ”kryss” som hon rekommenderar att hästägare går igenom en gång i månaden.
– Det är så lätt att bli hemmablind. Ta det här med stigläder, det handlar om säkerhet, de får inte gå av. Men hur ofta tänker man på exakt hur de ser ut? Smörjer dem gör man vanligtvis ganska regelbundet, men granskar du dem?
Linda guidar oss genom sin tänkbara checklista. Hon betonar att det rör sig om exempel, alla måste skapa sina egna punkter och kryss.
– Gå igenom ditt stall, din häst och dess utrustning samt dig själv, och gör din egen kryss-lista!
Kryss 1: Utrustningen
Är utrustningen hel och ren, passar den fortfarande hästen? Titta på tränset och alla dess delar så att allt sitter som det ska. Spännen ligger väl inte och trycker någonstans? Hamnar bettet rätt i hästens mun, är det lagom stort, helt och jämnt slitet?
– Om bara ena sidan av bettet har slitits får man fundera på anledningen, det kan ibland tyda på att det är dags för ett tandläkarbesök, säger Linda och fortsätter:
– Ligger sadeln bra på hästen? Hur ser den ut? Nu menar jag absolut inte att man ska ta ut en sadelinprovare varje månad, men jag tycker att man själv kan titta på sin sadel ibland. Vänd på den och kika på undersidan, kläm och känn. Är det något som känns eller ser ”annorlunda” ut? Jag tycker även att man kan be en kompis filma när man sitter i sadeln.
Sitter upp på samma sida
Hur är det med sadelgjorden, har den rätt storlek? Är stiglädren hela?
– Tänk på att det ena lädret ofta slits mer eftersom de flesta av oss sitter upp på samma sida varje dag, poängterar Linda.
Hur är det med täckena, ligger de bra på hästen? Både för stora och för små täcken kan skapa spänningar, stora täcken åker ofta bak vilket ökar risken för att hästarna får av sig dem eller fastnar.
Se även över longerlinan, tömkörningsgjorden, grimmor, grimskaft, schabrak, paddar och benskydd. Och glöm inte att kontrollera alla spännen, hakar och knäppen som finns på exempelvis träns, täcken och tyglar.
– Kastar hästen sig i väg när du longerar är det inte kul om haken lossnar, det kan få allvarliga konsekvenser för både människor och djur.
Kryss 2: Hästen
Hästarna ändrar sig i kroppen precis som vi gör. Ställ upp din häst och titta på den – framifrån, från sidan och bakifrån. Är den jämnt musklad? Har den fått mer muskler eller har den tappat? Är den lagom i hull eller behöver du justera foderstaten?
– Ta ett kort så att du kommer ihåg hur din häst såg ut den här gången, vid det här krysset, för det är lätt att glömma. Här kanske man kan gå ihop några stallkamrater och hjälpas åt, för det inte helt lätt att titta på sin egen häst, säger Linda.
Hur ser hästen ut i pälsen, är den glansig eller glanslös? Kom även ihåg att titta i hästens mun och på hovarna. Har den gallor på benen, brukar den i så fall ha det?
– Dokumentera allt! Jag tycker dessutom att man ska longera sin häst en gång i månaden utan inspänning, både på hårt och på mjukt underlag för se hur den rör sig. Det är väldigt bra att göra det, så vet du hur det ser ut när den är frisk.
Kryss 3: Ryttaren
Hur mår du själv, är du i god kondition? Har du några skador? Hur sitter du i sadeln, mitt i eller snett?
– Även du och din sits påverkar hästen. Jag tycker att fler ryttare borde få upp ögonen för sin egen träning, även om det har skett en stor förbättring så finns det mer att göra. Man brukar säga att det krävs två för att dansa och det gäller även vid ridning. Båda parterna måste vara i form, om någon är sned eller halt blir dansen därefter, säger Linda.
En annan käpphäst för henne är att man som ryttare behöver veta vad man har för mål med sin ridning.
– Det kan vara bra att fundera på, stämmer träningen överens med målet?
Kryss 4, för stallägare: Stall, hagar och ridhus
I inledningen skrev vi att Linda hade tre kryss, men hon nämner ytterligare ett som framför allt är relevant för dig med egen anläggning (eller för dig som behöver påminna den du hyr stallplats av).
– Det finns så mycket runt omkring hästarna de kan skada sig på. Trasiga staket, el, vattenkar och så vidare.
Linda räknar snabbt upp en rad potentiella faror och konstaterar att det är klart bättre att åtgärda dem innan olyckan är framme.
– Även här är det lätt att bli hemmablind. Titta i boxen, är den hel, går boxdörren att stänga ordentligt? Om hästen har vattenhink, kontrollera att det inte finns några vassa ”krokar” som står ut på hinken. Vad hänger på täckeshängaren? frågar Linda retoriskt och fortsätter:
– Där ska det inte hänga för mycket, för hästarna kan fastna i täckena. Exempelvis i svanssnörena som hänger ner på golvet. Det är samma sak med grimmor man tar av hästen när man tränsar, de ska hängas upp. Saxar och knivar hör inte hemma utanför boxarna, de ska ligga i stallskåpet. Och eventuella mediciner ska definitivt förvaras någon annanstans.
Kan fastna i en vanlig pall
Vad står på golvet i stallgången? Är det fri passage? För här är det lätt att det samlas mycket saker – som benskydd man ”ska ha i morgon också”, hinkar, foderpåsar, en kasse äpplen och pallar man sitter eller står på.
– När det gäller stallpallar finns det hästar som har fastnat med benen i dem, det är inte alltid pallarna har gått sönder eftersom det ”tyvärr” är bra kvalitet på en del av dem. Jag har faktiskt precis köpt en ”idiotsäker” pall, berättar Linda och skrattar till lite.
– Det en stor och tung sådan, jag tror att den väger 15 kilo. Och det finns inga håligheter i pallen, så ingen häst ska kunna fastna i den eller göra sig illa på annat sätt.
Förebygg överätande
Hur är det med grimskaften som hästarna står uppbundna i, är de slitna? Kanske är det någon häst som har tuggat på dem?
– Inte minst tycker jag att man ska fundera på vad som kan hända om en häst kommer lös i stallet över natten. Kan den göra sig illa eller föräta sig på något? En påse äpplen kanske går bra, men har alla godis eller foder utanför boxarna kan det bli för mycket av det goda, säger Linda.
Hon poängterar hur viktigt det är med säker foderförvaring. För kan en lös häst komma åt att äta torr betfor eller stora mängder havre, då kan det bli riktigt farligt.
Tänk på var ni hänger täckena
Var hänger ni täcken och jackor i ridhuset? Om ni lägger dem över sargkanten, gör det i så fall i hörnet.
– Hänger de mitt på sargen kan det hända olyckor. För det finns ryttare som har fastnat med foten eller stigbygeln i hängande täcken när de har mött ett annat ekipage på långsidan och har varit tvungna att hålla ut ordentligt, säger Linda och fortsätter:
– I bästa fall har man bara ner täcket eller jackan, men det kan vara nog så effektfullt i ett ridhus.
Hon nämner slutligen hagarna.
– Här är det inte minst staketet och grinden som bör ses över med jämna mellanrum, liksom vattenkar och eventuella fodertunnor. Är de hela och rena? Och glöm inte att kontrollera elen, fungerar den?
Årliga kontroller
När vi är klara med månadskryssen tar Linda åter upp det här med sadelinprovare, hon gör en jämförelse med sig själv som equiterapeut.
– Jag vill att mina kunder ska titta på och gå igenom sina hästar mellan mina besök, de ska vara uppmärksamma på förändringar. Är det något man känner sig orolig över bokar man in ett extra besök.
Samma sak gäller enligt henne med sadeln.
– Man gör en årlig check med sin sadelinprovare, däremellan kan du själv titta på sadeln. Hittar du något du blir fundersam över kontaktar du inprovaren som eventuellt gör en extra kontroll. Jag brukar även rekommendera mina kunder att göra en årlig check hos veterinären.
Hästarna ändrar sig
Något Linda vill poängtera är att utprovning av utrustning, oavsett vad det gäller, är en färskvara.
– Jag får ofta höra kommentaren ”men den är utprovad till min häst”. Om utrustningen provades ut för ett eller två år sedan kan dock förutsättningarna ha ändrats. Hästen kan ha fått mer muskler eller ha tappat i vikt, då är det inte säkert att utrustningen passar längre, säger hon och fortsätter:
– Inget är skrivet i sten, säg att jag åker på en kortisonkur och går upp fem kilo. Då kanske jag måste köpa en storlek större kläder. Man får anpassa sig. Varken vi eller hästarna tycker om att gå i för små kläder, det är inte skönt.
Enligt Linda är det sällan så att problem försvinner ”av sig själva”. Och kan man med checklistor förhindra att en skada eller olycka sker är det väl bara att kryssa på?
Linda är utbildad vid HTU (Svensk Hästterapeututbildning AB) och arbetar sedan 2003 på heltid som equiterapeut. I arbetet möter hon såväl friska sporthästar för förebyggande friskvård, som konvalescenter som behöver hjälp tillbaka till arbete.
Liknande webbartiklar
- "Ingen vävnad tål högt tryck på för liten yta"
- Lisa Sjöberg: ”Vi måste uppdatera ridningen efter modern forskning”
- UF-företagare främjar säker hästhantering: "Med markering blir det tydligare"
- Byggde smart brandskåp till stallet: ”Gör allt så lätt och säkert som möjligt”
- Forskning: Inte ovanligt att oerfarna ger varandra råd i sociala medier
- Veterinären: "Kunskapen bland en stor andel hästägare är för låg"
- Solig lördagspromenad
- Equiterapi
- Träning ger tryggare veterinärbesök: ”Hästen slipper stress och ägaren kan slappna av”
- Dokumentera hästens hälsa – direkt i din mobil

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!