Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-06-20
Louise: ”Alla har rätt att rida – oavsett vikt”
För ungefär ett år sedan fick Louise Olsson nog av att många överviktiga ryttare utsattes för påhopp och hård kritik i forum på internet. Hon startade ett eget, slutet forum där tonen är en annan.
– Där kan man känna en trygghet i att inte bli påhoppad, säger hon.
Text: Ida Röök
Foto: Privat (ridbild) och Matilda Hallman (närbild)
Det här med ryttarens vikt är ett känsligt ämne och något som ständigt debatteras i olika sociala forum på internet, kanske särskilt på Facebook.
Louise Olsson är en stark person som inte tar illa vid sig av tuffa kommentarer, men det är inte alla som reagerar på det sättet.
– Jag ville ge dem en plats där de får vara ifred, utan att bli påhoppade. I andra forum räckte det att man lade upp en bild på sig själv till häst så kom kommentarerna snabbt. ”Du knäcker ryggen på din häst” och liknande, berättar hon.
Många mår dåligt
Louise menar att forumet har blivit en plats där större ryttare kan känna en trygghet i sig själva.
– Det är många som mår dåligt ändå, av många olika anledningar, och för dem är hästen en slags terapi. Det är liksom deras mening med livet på något sätt. Då tycker inte jag att de ska behöva bli ifrågasatta hela tiden.
Visst finns det en poäng i kritiken som handlar om att tyngre ryttare kan göra att hästen får skador, anser hon.
– Det handlar nog om att man som lite större måste vara realist. Man kanske blir lite hemmablind, men det finns faktiskt många hästraser som klarar av att bära tyngre ryttare utan problem. Jag tycker absolut att ridning är en sport för alla och en sport som alla har rätt att utöva, sedan får man ju välja en häst som passar en själv, säger Louise.
En avvägning
Facebook-gruppen är sluten, eftersom man som sagt vill att den ska vara en ”fredad zon”.
– Vi har haft medlemmar som har gått med bara för att förstöra och kommentera elakt på bilder. Det är inte okej hos oss, säger Louise.
Pernilla Nilsson och Linda Fredenholm är också administratörer på sidan. Linda menar att det är en avvägning vilka inlägg som passar i gruppen och vilka som inte gör det.
– Vissa medlemmar vill prata om sin vikt, de vill liksom skriva av sig kring vad de har varit med om och har upplevt. Medan andra inte vill ta upp ämnet vikt alls. Så det är en balansgång kring vilka diskussioner som uppstår, säger hon.
Måste vara realistisk
Även Linda menar att man måste vara realist som storvuxen, och välja en häst som klarar av att bära lite mer vikt.
– För mig handlar det om att ha ett bra team runt omkring mig, så att jag hela tiden förvissar mig om att min häst mår bra. Det finns ju viktrekommendationer från studier som säger att hästen klarar 17 procent av sin egen kroppsvikt, medan andra säger att den klarar att bära 20 procent av kroppsvikten. Det där är nog väldigt individuellt, man får hela tiden vara observant på hur hästen mår, säger hon.
Liknande webbartiklar
- Johanna Lassnack: “Ridsporten har blivit mer modeshow än kunskapsshow”
- Särskoleeleven Tobias Karlsson: ”Jag känner mig som en riktig cowboy”
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Ingående studie om ryttarens vikt är avslutad
- Anordnar ridning för pappor: ”Bra för föräldrar att få en förståelse”
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
relaterade artiklar

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!