Hippson Lifestyle
Publicerad: 2018-10-30
Louise och tidigare vildhästen Hannibal stöttar sjuka: ”Glädjen vi möter är magisk”
Louise E Chatteli började i tidig ålder intressera sig för att kommunicera med hästar på ett annorlunda sätt. För ett par år sedan importerade hon unghingsten Hannibal helt ”rå” från Portugal. Efter mycket träning är han i dag till stor glädje för sjuka barn, och för andra i behov av kontakt med djur.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Louise E Chatteli började rida på Djurgårdens ryttarklubb som barn, hon hoppade mest till en början men sedan var det dressyren som fångade hennes intresse.
– Hästsporten tog över, men jag kände hela tiden att det var någonting som fattades i den utvecklingen. Jag tänkte tillbaka på när jag var barn och började med hästar, då jag tittade på bilder såg jag att det var en helt annan passion till hästarna på den tiden, en närhet på ett helt annat sätt. Så jag gjorde ett val att lämna det liv jag kände till bakom mig. Jag ville lära mig om det fanns ett annat sätt att kommunicera med hästarna, berättar hon.
Ryttaren reste till USA och började jobba på ett räddningscenter för hästar, där hon kom i kontakt med ett sätt att kommunicera med djur som hon inte tidigare hade sett.
– Dessa personer bröt mot det traditionella, de tänkte ”vad kan vi lära av hästar” i stället för ”vad kan vi lära dem”. Hästintresset växte och under tiden ville jag lära mig mer om hästarnas inlärningskapacitet, deras mentalitet. Och så har jag fördjupat mig i det här med unghingstar då jag fascinerades av deras explosivitet.
Importerade "vildhäst"
År 2015 startade Louise gården Hummeldal utanför Södertälje, där driver hon i dag verksamhet med frihetsdressyr i fokus. Våren 2016 importerade hon sin andra unghingst från Portugal, Hannibal. Han var då vad hon kallar för ”rå”, han hade levt i en stor flock på stora marker i Portugal och hade inte hanterats alls. Även om flocken så klart ses efter och ägs av en person som är ansvarig för hästarna. Louise red in honom själv sommaren 2016.
– Min passion för hästar bygger på att alla är olika individer som ger mig nya utmaningar. Och på spänningen kring hur långt man kan gå, hur mycket kan de lära sig? Min dröm har alltid varit att försöka göra världen till en bättre plats att vistas på med de medel jag har. Så om jag har en häst som kan glädja andra människor är det en självklarhet för mig att de ska få ta del av det.
Med Hannibal har vägen inte varit spikrak precis. Han är en extremt svår häst då hans naturliga instinkter och drifter är väldigt starka. Den största utmaningen med honom har varit att få honom att släppa kontrollen och att lita på Louise.
Tränat upp hög tolerans
– Efter två års jobb har jag nu under 2018 börjat att få utdelning. Jag satte upp en par delmål som jag sedan testade, när han klarade av dem var det dags att ta honom upp till nästa nivå. Jag började hemma på ridbanan med allt från plötsliga ljud till oförberedda händelser. Sedan var nästa steg att ta honom till tätbebyggda områden – det stora målet var att ta med honom till Sergels torg i centrala Stockholm där han skulle utsättas för barnvagnar, rullstolar och så vidare, säger Louise och fortsätter:
– Hans toleransnivå skulle vara så hög att man utan problem skulle kunna rulla en rullstol under magen på honom. Efter att han klarade detta var det dags för första besöket på ett barnsjukhus.
Nu gör Hannibal och Louise återkommande besök på sjukhus och andra platser där deras närvaro gör underverk. Ett besök kan se lite olika ut.
– Vi brukar ha frågesport, Hannibal har nämligen lärt sig att svara ja eller nej på frågor genom att nicka eller skaka på huvudet. Detta brukar vara mycket uppskattat. Han gör high-five genom en så kallad "jambette", och ibland får barnen hoppa upp och rida honom. Antingen bakom mig eller själva, då kan de få pröva att göra spansk skritt.
Fullbokad kalender inför jul
Louise är otroligt glad över att få möjligheten att med Hannibal stärka andra.
– Den glädje man möts av är magisk både från vuxna och barn. Jag kan verkligen känna att jag har gjort något bra för samhället och det kan jag leva på länge. De glömmer bort den eländiga vardagen för en stund.
Men det är inte bara glädjen hon blir upprymd för.
– Jag fascineras över hur Hannibal lyckas "ta fram" personer, han ser dem och de känner sig sedda av honom. Vilket kan ge resultat i form av att personen växer.
Nu när julen närmar sig börjar Louises kalender att bli fullbokad.
– Vi ska åka till flera sjukhus och dela ut julklappar. Det ser vi fram emot båda två!
Louise och Hannibal gör olika slags framträdanden.
De har miljötränat mycket för att kunna vara i centrum av allas uppmärksamhet.
Hannibal är nu trygg i alla miljöer.
taggar
barn Besök Frihetsdressyr Hannibal Hummeldal häst Louise E Chatteli Lära Sjuka sjukhus Terapihäst Träna
Liknande webbartiklar
- Erbjuder sig att ta hand om kroniskt sjuka personers hästar: ”Finns ett stort behov"
- Sjukhushästen Hannibal kan bli Årets eldsjäl: ”Gör något som är bra för andra”
- Shettisen Smulan besökte biblioteket: ”Barnen blev överförtjusta!”
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Ella och Bella imponerar – utan sadel och träns
- Forskningskollen: Din häst kanske kan lära sig genom att titta på hur du gör
- Ponnyer spred glädje äldreboende: ”Behöver det här – särskilt nu”
- Häst skrämd av tolvåringar på motocross och fyrhjuling – ryttaren fördes till sjukhus
- Två personer till sjukhus efter olycka med häst och vagn
- Häst insjuknad i abortvirus – anläggning satt i karantän

Tidigare FN-soldat räddar hästar i Ukraina
Martin Olsson från Öland är yrkesofficer och har erfarenhet från flera FN-uppdrag. Men i Ukraina är han privat helt ideellt för att hjälpa.
Martin till Ölandsbladet: "Hästarna vi hämtat är utmärglade"

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro
Två framstående placeringar och över 72 procent i Lätt B. Jessica Jacobsson och Nitro är i bra form – nu jobbar de vidare mot SM och Lätt A.
Ryttaren summerar tävlingshelgen: "Trodde knappt att det var sant"

Detaljerna gör en hållbar häst
Köp aldrig en häst som inte går igenom veterinärbesiktningen, eller? När Josefin Ådeby köpte Zimstern var han avställd och knepig att hantera.

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!