Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-06-28
Lyckat integrationsprojekt på ridskola: Inför hästen står alla lika
Vid tio tillfällen under våren har 15 asylsökande ungdomar fått komma till Kungsörs ridklubb, där de har fått lära sig mer om hästar och ridning. Men kanske framför allt knutit nya kontakter, med ungdomarna i klubben.
Text: Sofia Lyckman/Västmanlands Idrottsförbund
Foto: Sofia Lyckman och Frida Nordeng
Allt började med att Stina Holgersson, ridskolechef på Kungsörs ridklubb, kontaktade idrottsförbundet och undrade hur ridklubben skulle kunna bidra med att skapa förutsättningar för en ännu mer meningsfull fritid för de ungdomar som bor på kommunens asylboenden. När de sedan, genom sitt deltagande i projektet "Med vår ridklubb i centrum", fick berättat för sig av Salaortens ryttarförening om deras satsning – där ungdomssektionen ansvarar för att välkomna människor från Salas boenden till sin verksamhet – kände de att det var något som de också ville göra.
Lära sig mer om hästar
Sagt och gjort. Stina tog tillsammans med Västmanlands Idrottsförbund kontakt med Kungsörs kommun som gick in med 100 000 kronor för att stötta idéerna. Detta har, i mervärde till de resurser som föreningen har fått från Västmanlands Idrottsförbund, möjliggjort att de under tio lördagar våren 2016 har haft möjlighet att ta emot 15 deltagare från asylboenden i kommunen. Dessa har fått prova på att rida och lära sig hästkunskap, men framför allt har de fått umgås med de ungdomar som är medlemmar i ridklubbens ungdomssektion.
– Jag ser hur våra unga växer i mötena. De lär av varandra. Allt från språk och kommunikation till ledarskap och kultur. Det har varit så fantastiskt att få vara en del av denna satsning att även om jag och vår andra instruktör Camilla Backman har turats om med det övergripande ansvaret, så har vi båda haft svårt att hålla oss borta när det inte är våra lördagar. Jag åker dit ändå, säger Stina och skrattar.
Sommarkollo snart slut
När vi kommer på besök är det dags för tacos i ridklubbens kafeteria. Det ligger ett molndis över anläggningen, värmen är tryckande och varslar om antingen sol eller åska. Det är sista dagen på ett fyra dagar långt sommarkollo – som också har kunnat genomföras med hjälp av det stöd som föreningen har fått. Lägret har bestått av allt från traditionell ridlära, hästkunskap och uteritter, till arbete med sisuovifs planscher och aktivitetsväska, samt voltige och gymkhana.
Samtliga deltagare, både de "nya" vännerna från boendena och medlemmarna i ungdomssektionen, är rörande överens om att gymkhanan var en av de absoluta höjdpunkterna under dagarna. Zia, Ebrahim och Kokob har samtliga fått prova på att galoppera och Kokob har blivit helt hästfrälst. Något som bland annat märks på hennes t-shirt med hästtryck och hennes glittrande ögon när hon berättar att Luba är hennes absoluta favorithäst.
Skratten avlöser varandra, tallrikar skramlar och de under ridläger näst intill obligatoriska avramlingarna diskuteras högljutt. Vi gör oss redo för att tillsammans gå ner med ridskolehästarna, som nu ska få en välförtjänt semester i sin nya och fina sommarhage.
En samhörighet kring hästen
En lugn promenad intill hästarna, i det vackra midsommarlandskapet ner mot hagen, skapar en känsla av magi. En samhörighet kring hästen oavsett var du ursprungligen kommer ifrån. Hästarna släpps samtidigt när Stina har räknat till tre. Vi hoppas allesammans på att de, likt glada kossor på grönbete, ska skutta av lycka. Men de sträcker bara lugnt ner sina mular i det gröna, goda gräset och kommer då och då fram och nosar nyfiket på oss – som febrilt försöker föreviga ögonblicken och mötena med våra kameror på ängen.
När vi har sett oss mätta på friheten går vi gemensamt upp till stallet och pratar om vikten av att skapa en välkomnande och inkluderande idrott. Och hur hästen är ett utmärkt verktyg att samlas kring. Den dömer ingen, har inga fördomar och alla står helt lika inför den. Väl uppe vid stallet fortsätter kompishänget på stallplanen. Mobilbilder jämförs och midsommarplaner smids.
Voltige och att bara umgås med hästarna stod också på schemat.
Liknande webbartiklar
- 15-åriga Rim Al-Attar: "Hästar bryr sig inte om religion eller utseende"
- Malmöklubb får Lövstas hållbarhetspris: ”Många har inte varit nära en häst förut”
- Mona om att uppleva rasism i stallet och att rida med slöja
- Ryttare hamnar mitt i cykeltävling och körs på: ”Jag är fortfarande chockad”
- Anordnar ridning för pappor: ”Bra för föräldrar att få en förståelse”
- Bitte uppmuntrar pensionärer till ridning: ”Ålder är bara en siffra”
- Ewa bröt nacken – lärde sig gå och rida igen
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Pensionerade Sherri rids bettlöst och barbacka: ”Vill att det är på hennes villkor”
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”

Gör snöängel med sin fyrbenta kompis
Den här kvinnan lägger sig ner i snön för att göra en snöängel i hagen. Då bestämmer sig hennes häst för att göra henne sällskap.

Är kloning framtiden? Experten svarar
Kloning av hästar sker allt oftare i bland annat USA och Asien. Kommer kloner att ha en genetisk ålder som är äldre än de själva är, och hur påverkar kloning aveln?
Stine Hufthammer Indrelid, cellbiolog och expert på Bioteknologirådet svarar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Distriktsveterinärerna tillbaka nattetid
I nästan ett halvår har jouren i Västervik och Vimmerby hållit stängt på nätterna. Men nu har Distriktsveterinärerna åter beredskap dygnet runt.

Henrik von Eckermann historisk världsetta
Henrik slår rekord som den som legat längst tid som etta på världsrankingen. Nu har han varit etta i 17 månader i sträck.

Övervakningskameror fanns redan
Efter avslöjandena om Helgstrand Dressage meddelas det i veckan att de ska sätta upp videoövervakning i ridhusen. Men det har redan funnits.

Seger i internationella debuten
Cathrine Laudrup-Dufour har en ny mästerskapshäst i stallet. Nu har ryttaren gjort sin första internationella start med Mount St. John Freestyle.

Helgstrand-gate – ett viktigt rabalder
Är en tyst protest också en protest? Finns det ett rätt och ett fel för hur en debatt förs och är just den om Helgstrand förd på "fel" sätt?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 6: Rabatt hos Camelina of Sweden
I den sjätte luckan finns en rabattkod hos Camelina of Sweden, ett företag som tillverkar 100 % ekologisk, kravodlad kallpressad camelinaolja.

Emmas vardagsövningar för bättre rytm
Bakom Emma Emanuelsson framgångar på hoppbanorna finns inget hokus pokus. Här tipsar hoppryttaren om övningar du kan göra hemma.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!