Nyårsafton, med dess festligheter och fyrverkerier, kan vara en mardröm för djurägare. Det är inte ovanligt att hundar får sova i källaren med radion på hög volym och i vissa fall krävs lugnande medel. Men hur är det för hästarna?
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Dollar Photo Club och Privat
Veterinär Eva Andersson Sharon, på Specialisthästsjukhuset Helsingborg, berättar att hon enbart känner till något enstaka fall där en häst har skadats i samband med nyårsnatten. För de övernattande hästarna på djursjukhuset är tolvslaget inget problem, väggarna är tjocka och bebyggelsen ligger en bit ifrån. Ett förslag från henne är att låta radion vara på, och att sätta bomull i öronen på de mest ljudkänsliga hästarna.
Haide Westring.
Vi kontaktar två stall som håller hästar på lite olika sätt, för att höra hur de gör när tolvslaget närmar sig på nyårsafton.
Ger extra grovfodergiva
Haide Westring har under många år bedrivit inackorderingsstallet Fornboda Equestrian, på gården hemma i Upplands Väsby norr om Stockholm. Här står 40 hästar som hon vid tolvslaget har under extra uppsikt, även om de är vana vid plötsliga ljud.
– Året runt pågår jakt i närheten av stallet, så våra hästar är ganska vana vid att det smäller. Även om vi har ett stort villaområde strax bredvid oss blir det ganska lite fyrverkerier. Det finns många hundägare i närheten, så boende tar hänsyn till varandra och håller det på ett minimum, säger Haide.
Brukar du göra något annorlunda när kvällen kommer?
– Jag brukar fodra en gång extra. I normala fall får hästarna kvällsmaten vid 21-tiden, men på nyårsafton får de lite extra hö vid 23.30. Hästar är ganska enkla individer, så den extra fodergivan brukar hjälpa ganska mycket.
Har du stallbelysningen tänd under nyårsnatten?
– Nej, där tycker jag att det är viktigt att inte oroa hästarna med att byta rutiner. Det ska vara så normalt som möjligt, lampan är släckt och radion är avstängd. Det enda som är annorlunda, utöver den extra fodringen, är att jag ser till att ha alla dörrar stängda. Sedan bor både jag och stallchefen nära, stallet ligger mellan våra hus, så vi har extra koll.
Sally Karlsson och Sara Olsgärde.
"De ställer sig i en klunga"
Några mil norrut, i Gottröra, har Sara Olsgärde och Sally Karlsson sin verksamhet med 15 islandshästar – Ad Astra Hästcenter. Här går hästarna, uppdelade på två grupper, i lösdrift med stora ligghallar året runt. Så även på nyårsafton.
Sally, som har jobbat med islandshästar i Reykjavik, vittnar om att nyårsafton i Sverige inte alls är lika tuff som på Island.
– Det var jobbigt när årsskiftet närmade sig, det är så mycket fyrverkerier vid tolvslaget att det blir en tjock dimma över hela Reykjavik. De börjar redan en vecka innan, och fortsätter nästan en hel vecka efter årsskiftet. Då fick vi ha hästarna inne med radion på och alltid tänt, förklarar Sally.
Hemma på gården i Gottröra är det betydligt färre smällare, även om de självklart finns.
Tar ni in era hästar på nyårsnatten?
– Nej, våra hästar är så vana vid att vara ute, så de blir bara stressade om vi skulle stalla in alla. Det bästa är att hålla det så vanligt som möjligt, säger Sara.
Hon förklarar att islandshästar är väldigt lugna individer, som inte reagerar på samma sätt som till exempel ett halvblod.
– De reagerar mer inåt och kan få diarré. Men att springa runt i panik och spränga ett staket, det händer inte.
Använder de sig av sin ligghall när fyrverkerierna smäller?
– Nej, faktiskt inte, även om man skulle kunna tro det. Gemenskapen i flocken är så stor att de står utomhus, så att de kan ha full koll på omgivningen. De ställer sig i en klunga för att skapa trygghet, säger Sara.
– De äldre hästarna lugnar ofta de yngsta. Men att gå i flock är de alla vana vid, deras mammor lärde dem redan första vintern att det inte är någon fara, fortsätter Sally.
Gör ni något annorlunda?
– Det vi gör är att kvällsfodra lite senare, men ändå så att de har hunnit äta upp innan det börjar smälla. Sedan håller vi oss hemma på gården, för vi vill ändå ha ett extra öga på dem under nyår. Precis som många andra hästägare, säger Sara.
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!