Hippson Lifestyle
Publicerad: 2022-09-21
Man hittar ofta Michaela i full gång med att bygga på någon ny smart idé.
Michaela bygger en paradispaddock
Hur får man hästarna att röra sig i hagen? Hur utfodrar man på ett hygieniskt vis? De frågorna ställde sig Michaela Östberg och starten på ”Paddock paradise” började.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Michaela berättar att Paddock paradise är ett koncept skapat av Jaime Jackson som har studerat hästar i det vilda och hur deras naturliga behov ser ut.
– Det är ett sätt att bygga sin hage så att miljön motiverar hästen till rörelse. I stället för stora fyrkantiga hagar så består hagarna av avlånga gångar och helst med olika typer av underlag. Mat, vatten och annat är utplacerat på olika ställen, förklarar hon.
Frustrerad över situationen
Det var när Michaela fick hem en ny häst, pensionerad från ridskola och inte redo för ryttare. Hästen var lättfödd och gick inte att motionera på konventionellt vis under ryttare.
– Jag kände mig väldigt stressad över att jag samtidigt såg att en del av mitt ansvar som hästägare och en del av lösningen var mer rörelse i varierad miljö. Men ut och rida var inte ett alternativ och han har också mycket separationsångest så bara att lämna gården är svårt. Jag kände att jag hamnade i ett läge där jag ville tvinga honom tidigare än han var redo för det och det rimmade illa med att jag också förespråkar att lyssna på hästen och vänta in den. Hur tar jag ansvar för min hästs fysiska välmående samtidigt som jag inte stressar den för mycket. Det kändes som ett moment 22.
Tränaren kom med lösningen
Det var Michaelas tränare Anne Dirksen som med en enkel fråga kom med lösningen.
– Hon frågade ”vad kan du göra med hästens miljö i stället?”.
Hon tipsade om att läsa på om berikning och ur det flödade sedan inspirationen och idéerna. Hästar är skapade för att vandra mycket för att leta efter mat. Så istället för stora rektangulära hagar har Michaela nu byggt avlånga hagar med stationer med foder och vatten som får hästarna att röra på sig.
– De gick från att stå på samma kvadratmeteryta och äta hö ur nät och gå ett par meter för vatten till att röra sig i princip hela tiden längs med tracken. Samtidigt så finns det andra dilemman med att låta hästarna äta direkt från marken särskilt när det blir lerigt och dåligt väder, det är en ekonomisk fråga då det blir ett visst spill och det finns också risk att de får i sig grus etcetera.
Då började bygget av foderstationer.
Höhäcken är gjord av en gammal spjälsäng inköpt på loppis. kompostgaller, spännband, två stolpar, lite skruv och presenning. Borra hål i botten för avrinning av vatten, fäst galler ovanpå, stabilisera sängen genom att fästa den i stolparna.
Egna idéer och återbruk
– Nästan allt material vi använt till både hagar och foderstationer är återbruk och DIY. Allt som allt har jag nog spenderat mindre än 15 000 kronor på allt vi byggt.
Tillsammans med mamma har Michaela kommit på många kreativa lösningar till hästarnas miljö.
– Något som är väldigt viktigt att ha med sig när man bygger egna saker till hästar är säkerheten. Vi behöver komma ihåg att inte använda material eller saker som de kan göra illa sig på.
Ett exempel är en soptunna som de gjorde till höhäck. Men när hästen sparkade sönder tunnan med framhoven åkte den ut direkt.
– Sen behöver man vara lite lyhörd för vad som fungerar och inte … Många av mina projekt har sett ut på ett sätt först och sedan utvecklats efter hand.
Varför håller då Michaela oförtröttligt på med alla dessa små och stora projekt?
– Jag har hästar som redan efter bara någon vecka på tracken ser markant bättre ut i hullet och som rör sig mycket mer och mycket oftare i alla gångarter i hagen! Det är en mer harmonisk flock i dag med mindre frustrationsbeteenden än tidigare. Jag vill bidra med inspiration och visa på att det inte är ett måste med flera hektar stora hagar, utan man kan göra massor med även liten yta och små medel, bara man är lite kreativ.
Michaela lyfter också alla som hjälper henne; familj och stallkamrater.
– Utan dem hade det tagit mycket längre tid. De bygger massor av mina idéer.
Naturhinder i hagen så att hästarna får lyfta på benen.
En stolpe att klia sig mot och i bakgrunden en sandpit att rulla sig i.
Fakta:
Hos Michaela finns tre islandshästar som är pensionärer i olika grad; Fölvi 31 år, Taktur 19 år och Brusi 18 år.
I dag är hagen omgjord till en cirka 600 meter lång track med både skogsdel och en mer öppen del. Det finns en sandpit, fem foder- och fyra vattenstationer, kli- salt- och godisstation bland mycket annat.
Följ Michaela på Instagram för fler idéer
taggar
Liknande webbartiklar
- Camping i hästtransporten blev succé: ”Många som ville kika in och fota”
- Koka egen soppa som sätter stopp för sommarens terrorister
- ”Fårskinns-sporren” skyddar mot skav från skänkeln
- Liv virkar sina egna huvor
- Sydde egna plastronger: ”Härlig känsla när man har gjort det själv”
- Lisa fixar sina egna borstar
- Helenas häst kan tyckas vara lite "mossig"
- Påsklämma – en lysande idé i höstmörkret
- Gamla kvastar förhindrar spill i lösdriften
- Smarta tips för trasiga täcken

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!