Moraltesta dig själv här!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2007-01-24

Moraltesta dig själv
- hur tänker du kring hästar och ridning?

I serien "Moraltestet" ställer vi på Hippson mer eller mindre kända profiler inom häst-Sverige inför kniviga, moraliska frågor och dilemman. Nu har filosofen Petra Andersson tagit fram ett lättsamt test där du kan testa dig själv - vilken moraltyp är du?



Vad skulle du tycka om det blev lag på att alla hästar ska få gå i hage, inte bara i en liten fålla, minst fem timmar om dagen?
a. Ganska bra, hästar behöver röra på sig och komma ut i friska luften. Många som inte släpper ut sina hästar nu skulle tvingas till det om det lagstiftades om det.
b. För min del gör det ingen skillnad, min häst går redan i lösdrift.
c. Hm, jag är tveksam. MÅSTE jag släppa ut min häst varje dag oavsett omständigheter då? Själv vill man ju inte gå ut om det är dåligt väder.
d. Överdrivet. Min häst får gå i en liten grushage under tävlingssäsongerna. Det är bättre för den än att stå inne hela tiden, men den springer inte av sig skorna eller skadar sig om den går på grus.



Då hästarna ska släppas ut på morgonen regnar det och blåser (inget extremt oväder, utan vanligt höstrusk). Vad gör du?
a. Det gör ingen skillnad, vi har lösdrift.
b. Släpper ut hästarna som vanligt.
c. Lägger på alla hästar ett värmande täcke samt ett regntäcke och släpper sedan ut dem.
d. Låter hästarna stå inne eftersom vädret är så dåligt.



Tar du lika väl hand om din häst då den presterat eller uppfört sig dåligt som då den gjort väl ifrån sig?
a. Jag försöker snarare ta lite extra väl hand om den när det inte fungerat, så att åtminstone det blir trevligt.
b. Jag tar alltid hand om hästen så gott jag kan. Om ridningen eller något annat inte fungerat kan det ju bero på att något är fel med hästen, därför ägnar jag mig helst extra mycket åt den de dagarna.
c. Jag försöker väl, men det är inte de dagarna jag småpysslar allra mest med hästen. Men den nödvändiga skötseln undviker jag att slarva med.
d. Om det dåliga består i att hästen varit direkt olydig eller svårkontaktad gör jag mer ledarskapsträning från marken än annars, vilket nog betyder att jag ägnar mig mer åt hästen sådana dagar.


Du har köpt en häst som du trodde mycket på vid köpet. När du haft den ett tag (kanske ett år) inser du att hästen inte har den kapacitet som du tycker dig ha behov av. Du bestämmer dig för att sälja hästen.

Snart har du två tänkbara köpare: en som du är säker på kommer att tycka om hästen och erbjuda den ett gott hem och vara nöjd med dess kapacitet, och en som du inte tror kommer att vara nöjd med hästen i längden på grund av hästens bristfälliga kapacitet.

Den förstnämnda köparen erbjuder dock ett betydligt lägre pris än den sistnämnda. Vem säljer du hästen till?
a. Jag säljer hästen till den som erbjuder det högre priset. Jag kommer ju att behöva pengarna för att köpa en annan häst till mig själv.
b. Jag tänker inte så mycket på hästens kapacitet. Om det betyder att vi har svårt att få igång kommunikationen får jag väl ägna det mer tid. Måste hästen säljas blir det till den som tar väl hand om den.
c. Jag säljer hästen, under våndor eftersom jag behöver pengarna men önskar hästen det bästa, till den som erbjuder det lägre priset. I värsta fall får jag väl spara ett tag innan jag köper en ny häst till mig själv.
d. Självklart säljer jag hästen till den köpare som jag tror kommer att tycka bäst om den!


Anta att man kunde avla fram en hästras där var tredje häst blir en elithäst på världsmästarnivå, men två av tre hästar saknar den kapaciteten. Dessa individer har dessutom ett så skarpt temperament att ingen klarar av dem utan de måste avlivas. Skulle avel på en sådan ras kunna vara berättigad?
a. Hm, knepig fråga. Var tredje häst till eliten är ju väldigt fina avelsresultat, men det känns inte helt okej att villkoret är att de andra avlivas för att de är ohanterliga. Det är ändå lite onaturligt att avla på något där man måste avliva två tredjedelar av avkomman.
b. Det vore spännande med en så bra ras. Och blir de hästar som ska avlivas bara väl omhändertagna fram till dess är det väl inget större problem.
c. Nej, jag tycker inte att det är förenligt med seriös hästhållning att avla fram en sådan ras.
d. De här hästarna kan ju inte vara harmoniska individer som mår bra. Det finns ju inte en chans att de ska kunna leva någorlunda behagliga liv.


Är det fel att avliva en häst som dömts ut, men som skulle kunna leva flera goda år som pensionär? (Observera att de enda alternativen är avlivning och då får du försäkringspengarna, eller så blir hästen pensionär och kommer att kosta en hel del pengar att ha kvar.)
a. Nej det är inte fel. Det är inte rimligt att man ska behöva behålla en gammal och skadad häst, då skulle det bli svårt att ha råd att ha ridhästar.
b. Ja, det är fel. Jag har tagit på mig ett ansvar för hästen, och i det ingår att ta hand om den som gammal, precis som med människor.
c. Det är en svår situation, hästen har ju ändå varit ett slags vän. Men jag skulle trots allt låta avliva den och köpa en ny ridhäst.
d. Ja, det är fel och dessutom onödigt. Även om hästen inte kan ridas längre kan vi fortsätta att utveckla vår kommunikation från marken. Hästägarlivet handlar inte bara om ridning.


Hästar verkar generellt trivas bättre i box än i spilta. Av säkerhetsskäl vill många ridskolor dock hellre ha hästarna i spilta än i box. Anser du att barnens säkerhet kan berättiga att ridskolehästar står i spilta?
a. Nej, det tycker jag inte. Ridskolehästar har ett tungt hästliv ändå. En box så att de kan röra sig bättre är det minsta de kan begära.
b. Ja. Det är enklare och säkrare för barnen med spiltor.
c. Tveksam. Skulle man inte kunna hjälpa barnen på något sätt så att hästarna kunde få ha boxar?
d. Helst skulle jag ju vilja att hästarna fick stå i box, men i det här fallet går barnens behov före.


En hästägare i stallet där du har din häst tränar hoppning i paddocken. Du tycker att ridningen är ansträngande och ganska hänsynslös mot hästen och passet pågår dessutom väldigt länge.

Efter närmare två timmars intensiv ridning vägrar hästen flera gånger på samma hinder, som den förut hoppat över många gånger. Ryttaren slår hästen hårt upprepade gånger med spöet samt driver den med sporrarna så att hästen får skav i sidan. Vad gör du?
a. Jag säger till. Hästarnas väl och ve går före missriktad hänsyn gentemot människor för mig.
b. Jag försöker prata med någon som känner ryttaren bättre än vad jag gör. Kanske kan den personen prata lite fint med ryttaren.
c. Det behöver inte vara så allvarligt med skavet. Hästar tål trots allt en hel del, även om jag inte tycker att det verkar vara särskilt vettig ridning det där. Men jag säger nog inget om det inte upprepar sig.
d. Jag vill inte att andra lägger sig i min träning, så jag säger ingenting. Man vet ju inte vad som föregått det hela heller.


Du har tränat länge inför en viktig tävling. Dagen då ni ska åka till tävlingen upptäcker du att hästen är varm och en aning svullen runt kotan vänster fram. Hästen går rent då du leder den vid hand på stallplan. Vad gör du? Åker du till tävlingen?
a. Ja. Hästen går ju rent. Skulle den markera vid framridningen startar jag givetvis inte.
b. Jag grubblar en god stund, och kommer sen fram till att jag inte åker. Det skulle kunna vara början till en kotledsinflammation.
c. Under inga omständigheter!
d. Jag åker till tävlingen. Svullnaden behöver inte betyda något. Vem som helst kan vara svullen ibland.


Du har sett fram emot en viktig träning/tävling. På morgonen den dagen du ska åka märker du att ett par andra hästar i ditt stall har snuva. Åker du till tävlingen/träningen?
a. Jag stannar hemma. Hosta är alltid oroande, så jag lägger på hästen ett extra täcke och ringer genast veterinären.
b. Ja, jag åker till tävlingen eller träningen. Lite snuva behöver ju inte vara något allvarligt.
c. Jag stannar hemma. Det skulle vara alldeles för jobbigt om jag råkade sprida kvarka av misstag.
d. Jag stannar hemma. Tävlingar är inte en viktig del av hästhållningen för mig.


Många hästar presterar något sämre då de går på bete. Av naturen är hästar dock betesdjur. Kan du tänka dig att acceptera dessa sämre prestationer under betessäsongen eftersom det är troligt att hästen trivs med att gå på bete?
a. Absolut. Jag ser det inte ens som sämre prestationer. Det här har mer med mig och mitt ledarskap att göra än med hästens prestationer.
b. Nej, hästen blir så trist att rida när den betar. Möjligen kan den få beta en mindre del av dygnet och/eller få beta helt ett par veckor då den också får vila.
c. Ja. Hästen mår så bra på betet, bara man ser efter den ordentligt. Jag tar in den på nätterna för säkerhets skull, men det har inte med hästens prestationer att göra.
d. Nej, jag har häst för att jag vill utvecklas som ryttare.


Om det är uppenbart att din häst mår bra och trivs med att gå tillsammans med andra hästar i hagen – hur viktigt är det då för dig att hästen också får möjlighet att göra detta? Skulle du låta hästen gå tillsammans med de andra hästarna också under den sista tiden före en viktig tävling?
a. Jag vill helst att den går ensam, på grund av skaderisken. Det gäller särskilt före viktiga tävlingar/träningar.
b. Min häst går alltid med andra hästar. Det är inte bra för hästar att vara utan artfränder.
c. Jag vill oftast att min häst går i en egen hage, men med andra hästar inom synhåll. Jag är orolig för att min häst ska bli sparkad, den är så dålig på att försvara sig.
d. Jag tycker att det är ganska viktigt att hästen får ha sällskap i hagen, men kanske skulle jag låta den gå ensam vid speciella tillfällen. Den har ju ändå hästar på andra sidan stängslet.


Du har haft din häst i några år, men känner att du inte orkar med det krävande livet som hästägare längre. Du har verkligen tröttnat, helt enkelt.
Av någon anledning lyckas du inte få hästen såld eller omplacerad. Är det i det läget acceptabelt att låta avliva hästen?
a. Nej, att ta på sig ansvaret för en häst liknar ansvaret för ett barn. Man får inte tröttna, utan man har ett livslångt ansvar för hästen.
b. Ja. Man kan inte behålla hästen i den situationen, det är för jobbigt och man har ingen glädje av det. Men det blir ju en ekonomisk förlust för man får ju inte ut något på försäkringen.
c. Det vore ett svårt beslut. Om det verkligen inte gick att sälja hästen är det kanske trots allt bättre för alla parter att den avlivas. Men jag skulle göra mitt yttersta för att undvika det.
d. Djur dör ju i naturen, och vi människor föder upp djur för slakt. Egentligen är det väl inte värre att avliva en häst i vissa situationer.




[verbatim]

Att se sig själv i brevlådan

Blogg

Annelie pryder nervöst omslaget av månadens tidning. Hästarna på gården tillfrisknar i takt med att nya hästar som behöver hjälp flyttar in.

"Det var ju bara lilla jag, sanningen och mitt liv jag berättade om"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Lurbo ridklubb gjorde krafttag mot leran

Tidigare var leran ett stor problem för verksamheten. Ordentliga åtgärder har lett till torrare anläggning, minskat näringsläckage och lägre veterinärkostnader.

Föreningens hållbarhetsutvecklare: "Allt blir så mycket mer lättjobbat"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Lantmännen Functional FoodsAnnons

Ökar hästens förmåga att ta upp vätska

SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.

Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet

Nicole Holmén om jobbet på Grevlunda

Nyheter

Hade du velat få lite spontana tips från Peder Fredricson när du trimmar dina hästar till vardags? Precis så har Nicole det, som är beridare där.

”Peder förmedlar en sådan känsla som jag förstår direkt”

Årets första föl i russflocken på Lojsta hed

Nyheter

Igår föddes årets första föl i flocken på Lojsta hed, ett svart litet sto. Nu är det inte långt kvar innan hingsten Stinsen återvänder till flocken.

Flocken lever fritt på ett 650 hektar stort område

Militärhästar opererade efter olyckan

Nyheter

Igår sprang det lösa hästar i centrala London. Armén berättar att två av hästarna har genomgått operation och att de förväntas återhämta sig.

Den grå hästen som sågs blöda kraftigt ska även den må bra

Svenskarna till Nations Cup

Dressyr

Årets Nations Cup i dressyr har ändrats om och går nu endast i tre deltävlingar. Nu står det klart vilka svenskar som startar i den andra omgången.

Tre arrangörer drog sig ur på grund av nya regler

”Det är inte hokus pokus, det är gymnastik”

Reportage

Eamon Hickey fick i uppdrag att träna en fyraårig valack med mycket attityd och nerver. Maria Gretzer sa att ”här får du något att bita i”.

Efter en stund hade hästen fullt fokus på Eamon

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Everysport GroupAnnons

Den Ultimata Plattformen

I en värld där sporternas mångfald och passionen för lagsupport inte har några gränser, introducerar Everysport.com en banbrytande lösning.

En heltäckande och användarvänlig plattform

Madde berättar om jobbet som hästskötare

Nyheter

Catch Me Not S har ännu en lyckad tävlingshelg i bagaget. Peder Fredricsons hästskötare Madde berättar om jobbet och rutinerna.

"Det är lite som att ha en egen häst"

Här är horsetech-bolagen som vill slå sig in

Nyheter

Hästnäringen omsätter omkring 32 miljarder kronor per år. Fler och fler techbolag börjar få upp ögonen för branschen inom många olika områden.

“Aktörerna vill förbättra och modernisera hästnäringen och ridsporten”

Militärhästar sprang lösa i London

Nyheter

Imorse kom flera hästar lösa i centrala London i samband med en militärövning. Brittiska medier rapporterar och delar videor från händelsen.

Hästar och människor uppges ha blivit skadade

Kvinna åtalas för djurplågeri – hästar svalt

Nyheter

Länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister under besök på en gård i Småland. Kvinnans hästar omhändertogs men fick avlivas till följd av svält.

Regelbundna kontroller har genomförts sedan 2021

Hästarna välkomnas hem från Riyadh

VC 2024

Hästarnas resa hem från Riyadh har kommit till sitt slut och de har landat på hemmaplan igen. Svenska ridsportförbundet delar bilder från resan.

Se bilderna på King Edward och Catch Me Not S

Hästen gick ner i poolen: "Jag fick panik"

Nyheter

När Michaela kom hem från jobbet upptäckte hon att hennes häst ramlat ner poolen. Gunnel hade trampat igenom poolens plåttak och var fast.

"Brandmännen var som handlingsförlamade och förstod ingenting"

Cheval Liberté och StallkompanietAnnons

Sveriges största showroom för stall

I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.

"När kunder kommer hit så brukar vi gå igenom behovet"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Den svåra skritten – finslipa på detaljerna

Rygga i vinkel och på volt och rid skänkelvikning i skritt mellan koner. Med pararyttaren Felicia Grimmenhags övningar kan du och hästen dra ner på tempot.

"Att jobba skritten är viktigt för alla men också något många glömmer bort"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Hästgård med mysigt sjöläge

Hippson Lifestyle

Utanför Söderköping finns en hästgård med strandläge, hus med pool, sju boxar samt tre mindre ponnyboxar och en egen ridbana.

En hästgård med hög charmfaktor

”Charlie” byttes mot ensilagebalar som liten

Hoppning

Det tog hundra försök för Ebba Berglöf att hoppa upp på Catch Me Not innan Peder för tolv år sedan såg honom på en tävling.

Här berättar ägaren mer om hästen som blev trea i världscupfinalen

Misstänkts gjort sexuell handling mot häst

Nyheter

En man i södra Sverige ska vid flera tillfällen ha tagit sig in i stall och även gjort sexuella handlingar mot en häst. Nu åtalas han för flera brott.

Vid ett tillfälle hittades han inne i en hästbox med en stol

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.