Moraltestet: Royne Zetterman

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-11-15

Moraltestet: Royne Zetterman

Under vinjetten "Moraltestet" kommer vi på Hippson att ställa mer eller mindre kända profiler inom häst-Sverige inför kniviga, moraliska frågor och dilemman. Deras svar utvärderas sedan av Petra Andersson, lärare och doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Petra bedömer inte de intervjuades åsikter utan hur de argumenterar för sina åsikter. Mer om Petra och hennes utgångspunkter kan du läsa längre ner i texten.
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!
 
 


 

Anta att man kunde avla fram en hästras där var tredje häst blir en elithäst på världsmästarnivå, men två av tre hästar saknar den kapaciteten. Dessa hästar har dessutom ett så skarpt temperament att ingen klarar av dem utan de måste avlivas. Skulle avel på en sådan ras kunna vara berättigad?

- Absolut inte! Vad skulle man med en sådan häst till? Inte bara det att så många hästar skulle få avlivas, tjusningen skulle dessutom försvinna. Det som är så häftigt nu är ju att ur den stora massan av "vanliga" hästar kommer det rätt som det är fram en individ som är fantastisk. Jag har förmånen att ha hittat en sådan häst i Isaac, han är en på miljonen. Men om var tredje häst blev en elithäst skulle ju dessa elithästar ändå bara vara medelmåttor!  
 


Du är på en internationell tävling och ser en konkurrent rida fram hårt och på ett sätt som du tycker är ganska hänsynslöst mot hästen. Säger du till honom eller henne? Gör du skillnad på om det gäller en svensk eller en utländsk ryttare?

- Jag brukar säga vad jag tycker. Det har faktiskt hänt ett par gånger på internationella tävlingar att jag har sagt till andra ryttare som jag tyckt har gått över gränsen. Det spelar ingen roll om det är "God all mighty" det gäller! Om ryttaren själv inte lyssnar säger jag till någon av funktionärerna att de ska hålla ett öga på honom eller henne. 
 
 


Du har två tänkbara köpare till en häst. En som du är säker på kommer att tycka om hästen och en som du inte tror kommer att vara nöjd i längden på grund av hästen begränsade kapacitet. Den sistnämnda erbjuder dock ett betydligt högre pris. Vem säljer du till?

- Jag säljer absolut till den person som jag tror kommer att trivas med hästen i längden. Annars får jag bara problem längre fram. Även om jag handlar med hästar är jag inte i den situationen att jag måste sälja en häst till varje pris. Jag brukar försöka vara ärlig i mina råd till spekulanter och kan till och med avråda från köp om jag inte tror att en viss häst kommer att passa ryttaren. Detta gör jag mycket för min egen skull, om det inte fungerar mellan häst och ryttare får jag bara dras med klagomål i framtiden - och det vill jag om möjligt slippa!
 
 


Är det okej att använda alternativa metoder som inte är vetenskapligt prövade på en sjuk häst?

- Det beror på hur sjuk hästen är. Om alla andra veterinära behandlingar är uteslutna och hästen inte kan botas på annat sätt tycker jag att man ska göra allt för att ge hästen en chans att få leva. Jag hade nog kunnat testa ett sådant preparat om det gällde att rädda en hästs liv. Där resonerar jag på samma sätt när det gäller mig själv. Om det händer mig något vill jag att mina nära och kära försöker allt för att rädda mitt liv, till exempel testar icke-godkända preparat om det inte finns någon annan utväg. 
 
 


Hästar verkar generellt trivas bättre i box än i spilta. Men av säkerhetsskäl vill många ridskolor hellre ha hästarna i spilta än i box. Anser du att barnens säkerhet kan berättiga att ridskolehästar står i spilta?

- Det där tycker jag är ett dåligt argument. Jag har själv jobbat på ridskola och vet att det snarare är en säkerhetsrisk med spiltor eftersom barnen går in bakifrån - och det är där bak hästarna sparkas! Jag tror att det skulle vara säkrare att ha ridskolehästar i box än i spilta, själv går jag hellre in till en arg häst som står i box än försöker tränga mig in bakifrån i spiltan.
 
 


Med tanke på att du är en förebild för många som håller på med hästar - är det okej om du rider utan hjälm? Varför/varför inte?

- Jag rider faktiskt för det mesta utan hjälm hemma. Mina barn rider alltid med hjälm och egentligen tycker jag att jag också borde göra det. Det är nog helt enkelt en dålig ovana som jag lagt mig till med, jag började rida för länge sedan då hjälmanvändning inte var lika självklar som idag.
- Egentligen tycker jag som sagt att det är idiotiskt att rida utan hjälm, bland annat råkade min ena son ut för en rejäl vurpa för ett tag sedan och hade han inte haft hjälm på huvudet vet jag inte hur det hade gått... Jag fick mig en liten tankeställare, sedan dess försöker jag i alla fall ha hjälm när jag hoppar!
- I offentliga sammanhang, där det finns publik och ungdomar som tittar, rider jag alltid med hjälm eftersom jag vet att jag är en förebild. Usch, vilken dubbelmoral jag har!
 
 


Om man har goda skäl att tro att hästen drabbats av kronisk smärta brukar man ju låta avliva den.
I de fall då vi avlivar hästen på grund av smärta som kan antas vara vid den nedre gränsen för smärta, avlivar vi då för att hästen lider eller för att den inte kan användas längre?

- Många hästar som drabbas av det ödet borde inte avlivas. De får sätta livet till på grund av okunskap, felaktig ridning eller dåligt underlag. Jag är en ganska stor motståndare till att hästar tas ihjäl så lättvindigt idag. Jag har ibland köpt hästar som varit allvarligt halta och efter nio månader är de helt friska och tävlar igen.
- Innan du avlivar en häst, se alltid till att få en "second opinion". Man kan fundera över hur hästen tränas, vad den rids på för underlag och om det finns alternativa behandlingssätt. Så gör jag med mina hästar, jag har faktiskt bara tvingats avliva ytterst få individer genom åren. Och då har jag ändå ägt väldigt många hästar.
 
 


Vad skulle du anse om det blev lag på att hästar ska få gå i hage (inte bara i en liten fålla) varje dag? Finns det någonting i den hästverksamhet du bedriver som skulle försämras av en sådan lag?

- Då hade jag nog fått begränsa antalet hästar från 25 till kanske 15. Eller anställa minst två personer till. Mina hästar går i skrittmaskin varje dag och i hage ett par gånger i veckan. Men om alla skulle gå ut varje dag skulle inte personal och ytor räcka till.
- Jag ser inte varför alla hästar skulle behöva gå i hage precis varje dag. Det viktiga är att hästarna får komma ut och får röra på sig, och att de får frisk luft. De hästar som står inne 24 timmar om dygnet och inte gör något annat är det självklart synd om. Men mina hästar tränas och får mycket stimulans. De står dessutom i uteboxar där de har en lucka ut och därmed får de massor av frisk luft.
- Om man skulle lagstifta om utevistelse skulle man nog behöva lagstifta om kvaliteten på utevistelsen i samma veva. Det är ingen kul syn att se hästar som står ute hela dagarna i sandpaddockar med gyttja till knäna. I så fall skulle det väl också vara krav på att de fick gå på gräs! Och på att vädret alltid skulle vara fint...
 
 


Beskriv någon form av våld, tvång eller bestraffning av en häst som du tycker är oundviklig vid vanlig hästhantering.

- Ett exempel skulle kunna vara vid lastning, med hästar som bara ställer sig och vägrar att gå på. Då får man vara lite mer bestämd, aldrig vara elak, men sätta gränser för dem. Detta gäller de hästar som inte är direkt rädda för transporten. Är de rädda får man självklart gå väldigt varligt fram.
 
 


Med tanke på att ridsporten är starkt dominerad av tjejer på klubbnivå, medan det är en ganska jämn könsfördelning på elitnivå, ges killar och tjejer samma möjligheter i svensk ridsport?

- Jag har absolut inte sett någon orättvisa på den punkten, alla ges exakt samma villkor av förbundet. Däremot tror jag att killar är mer tävlingsindivider. De ser oftare hästen som ett redskap medan många tjejer kan nöja sig med att ta hand om hästen och rida på hobbynivå. De killarna som blir kvar i sporten är de som vill tävla. Det finns nog egentligen lika många tjejer med tävlingsinstinkt, det är väl därför det är fifty-fifty på elitnivån. Men de killar som inte vill tävla droppar av, dem ser vi inte så många av inom ridsporten. 
 
 


Djurskyddsmyndigheten anser inte att man bör hålla smådjur som marsvin ensamma utan artfränder, men när det gäller hästar finns inga sådana regler. Vi vet dock att hästar är flockdjur. Tycker du att det är acceptabelt att hålla häst på ett sådant vis att hästen inte får möjlighet till kontakt med andra hästar annat än undantagsvis (till exempel vid tävlingar)?

- Hästen är ett djur som accepterar och fogar sig i rätt mycket, jag tror även att de kan foga sig i att vara ensamma. Så länge hästen får uppmärksamhet av människan tror jag att det kan fungera, men då måste människan anstränga sig lite extra och kompensera hästen med sitt sällskap. Sedan kan man även ge hästar sällskap av en kanin eller en get, det brukar fungera bra.
- Jag har egentligen aldrig sett en häst som blivit ledsen av att få gå ensam i hagen. Däremot har jag sett hästar som är väldigt fästa vid varandra och sådana kan vara svårt att sära på.
 
 


Ger du alla hästar lika uppmärksamhet, eller har du favorithästar? Vad avgör i så fall om en häst blir en favorithäst?

- Jag har egentligen bara en riktig favorit i taget och den får i stort sett all uppmärksamhet. Det är alltid min bästa häst som är favoriten, nu är det alltså Isaac. Sedan brukar jag ha ett par hästar som är på väg upp, de brukar allt få lite uppmärksamhet de också!
- Tidigare var Richmond Park min förstahäst, han var favorit trots att han hade en lite sur och grinig personlighet. Isaac är kanske en ännu större favorit eftersom han både presterar fantastiskt och är en underbar häst att umgås med. 
 
 OM PETRA ANDERSSON 
 
Vår moralfilosof Petra Andersson är anställd som lärare och doktorand i praktisk filosofi på Filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon kommer att disputera under våren 2007 på en avhandling i miljöetik.

Petra håller även föreläsningar om moralfilosofiska aspekter på rid- och hästsport, till exempel i samarbete Hästsportens ungdomssatsning.
 
Hon har ridit sedan barndomen och är medryttare på en halvblodshäst (se bild) som hon främst tränar dressyr tillsammans med.
 

OM TESTET
 
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!

Frågorna och analysen tas fram av moralfilosofen Petra Andersson, medan frågorna ställs på telefon av någon av Hippsons redaktörer. Intervjupersonerna känner inte till frågorna i förhand. De ges dock möjlighet att läsa sina svar i efterhand, inte för att ändra på något de sagt, utan för att säkerställa att intervjuaren har förstått dem rätt.

Moralfilosofen Petra bedömer inte de intervjuades åsikter, bara hur de argumenterar för sina åsikter. Moraltestet är ett test av personernas kapacitet att ta ställning i moraliska frågor som är relevanta i hästsammanhang. Dessutom prövas hur väl de argumenterar för dessa ståndpunkter.

Om personerna gör rätt eller fel i sin hästhållning tar varken moralfilosofen eller Hippson ställning till. Petra anser sig absolut inte vara kapabel att avgöra vems hästhållning som är den "bästa".

relaterade artiklar

Nya grepp ska locka tävlingsryttare

Dressyr

Matfors RF försöker hävda sig i konkurrensen om tävlingsryttarna. Kombinationstävlingar och superfina prisrosetter ska förhoppningsvis bära frukt.

My Jeppsson Lindkvist: ”Fina prisrosetter vill alla ha”

Gunnar, tio år, älskar sina busiga ponnyer

Hippson-TV

Ridning är det stora fritidsintresset för Anna Ravik och hennes döttrar. De har länge försökt få med lillebror Gunnar till stallet, och nu har de lyckats.

Se klipp + läs mer: "Nu är han helt fast och rör på sig mycket mer"

Hästrehab i Sverige ABAnnons

Ny häst-app med övningar från marken

Equibodybalance är metoden för dig som vill samarbeta med din häst i inspirerande och effektiva övningar, detta för ökad hållbarhet. Nu finns den som app.

Viveca Ewards om Equibodybalance: ”Det blev en aha-upplevelse”

Arena för käpphästtävlingar byggs

Hippson News

I juni öppnar det som kan vara Sveriges första käpphästarena. Där ska det finnas möjlighet att utöva både dressyr, hoppning och terrängritt.

"Så vitt vi vet så blir det här den första officiella arenan i hela Sverige"

Kombinerar ridning med att plocka skräp

Hippson News

Den ideella föreningen Lära med djur har tagit initiativ till något de kallar ”pick and ride”, alltså att kombinera ridning med att plocka skräp i naturen.

"Tror det känns givande för alla att känna att man gör något för jordklotet"

Katten Bosse och hästen Capella kelar gärna

Hippson-TV

Efter att ha blivit slagen med sopkvastar i ett tidigare stall blev katterna hästen Capellas trygghet. Flera år senare myser hon gärna med katten Bosse.

Se det söta klippet: "Alltid visat ödmjukhet mot katter"

Hästägare får vite för hage med taggtråd

Hippson News

En hästägare och tränare i södra Sverige, samt dennes sambo, har dömts till att betala vite på 26 500 kronor efter brister i sin djurhållning.

Länsstyrelsen upptäckte en rad brister vid ett besök förra året

Cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar

Hippson-TV

Emma Massingale cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar i ett släp bakom cykeln. Detta för att samla in pengar till välgörenhet, och få folk att le.

Läs mer och se klippet i Hippson-TV

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svensk GaloppAnnons

Därför ska du gå på galopp i sommar

Folket, festen, solen, champagnen, färgerna och – inte minst – hästarna. Det finns flera anledningar till att just du ska besöka en av de svenska galoppbanorna.

Amie Karlsson: "Det är svårt att beskriva utan måste upplevas"

Svenska laget redo för Nations Cup-premiär

Hoppning

På fredag är det premiärdags för Nations Cup i hoppning. Henrik Ankarcrona har tagit ut ryttarna som representerar Sverige i den första deltävlingen.

Förbundskaptenen: "En viktig tävling för oss inför EM"

Springsteen och Gates till GCT i Stockholm

Hippson News

Toppryttare från olika delar av världen dyker upp under Stockholm Horse Week och GCT i sommar. Kanske får vi även se deras kända föräldrar på plats.

"De är ofta med, så passar det in i deras schema är det säkert inte omöjligt"

Hästskötaren Roberto om lastbilsbranden

Hippson News

Roberto Scherneck har hyllats av Sara Algotsson Ostholt för sitt snabba agerande när hennes lastbil började brinna. Här berättar han om händelsen.

”Allt jag tänkte på var att få ut hästarna”

Tabitha, 12, hoppar redan som en toppryttare

Hippson-TV

Klippet på childrenryttaren Tabitha Kyle har väckt beundran i sociala medier. Hon styr runt sin gigantiska valack lika säkert som vilken vuxen som helst.

Imponerar i sadeln på jättehästen: "Fantastisk ridning!"

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

Hippson-TV

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik.

Video: Ärevarv till Avicii på fiol – funkar både till galopp och passage

Sverige slutade tvåa i Nations Cup i Frankrike

Dressyr

Det blev en slutlig andraplacering för Sverige i säsongspremiären av Nations Cup-dressyren. Detta efter två fjärde- och en andraplats i söndagens klasser.

Patrik Kittel tvåa och Juliette Ramen fyra i GPS – Antonia Ramel fyra i kür

Arkiv: Seger till Patrik Kittel i inledande Grand Prix-klassen

Ydre-GrindenAnnons

Prylar för enklare och säkrare vardag i stallet

Trångt i sadelkammaren och rörigt i stallet? Foderspill i foderkammaren? Täcken högt och lågt? Lugn, det finns både knep och utrustning som hjälper.

Marita Hjelm: "Höpåsehållaren kan jag inte leva utan"

ÖORK får ekonomiskt stöd från kommunen

Hippson News

Örnsköldsviksortens ridklubb får drygt en halv miljon kronor i bidrag från kommunen. Detta efter vinterns kvarkautbrott som stängde ridskolan.

Verksamhetschefen till Allehanda: "Det känns jättebra"

Arkiv: ÖORK hoppas kunna öppna igen i januari

Patrik Kittel och "Welly" tvåor i GP Special

Dressyr

Nations Cup gick vidare under söndagen med GPS och kür. Först ut var Juliette Ramel och Patrik Kittel i "Specialen", där det blev en andraplats för Patrik.

Juliette Ramel och Wall Street JV på fjärde plats

Arkiv: Sverige in som tvåa – seger till Kittel

"Om elden kommer" ska hjälpa hästägare

Hippson News

Ann-Charlotte Söderlund Björk har startat en Facebook-grupp om skogsbränder. Och har bjudit in gårdsägare till möte med räddningstjänsten.

"Vi måste vara förutseende – klimatet ändrar sig"

Mufflonfåret som helst hänger med hästarna

Hippson News

Ett vilt mufflonfår i Bohuslän har hittat en ny flock att hänga med. Fåret återfinns på dagarna i en hästhage där det ser ut att trivas alldeles utmärkt.

Video: Se SVT Västs inslag från besöket i mufflon-hästhagen

Ladda mer