Moraltestet: Royne Zetterman

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-11-15

Moraltestet: Royne Zetterman

Under vinjetten "Moraltestet" kommer vi på Hippson att ställa mer eller mindre kända profiler inom häst-Sverige inför kniviga, moraliska frågor och dilemman. Deras svar utvärderas sedan av Petra Andersson, lärare och doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

Petra bedömer inte de intervjuades åsikter utan hur de argumenterar för sina åsikter. Mer om Petra och hennes utgångspunkter kan du läsa längre ner i texten.
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!
 
 


 

Anta att man kunde avla fram en hästras där var tredje häst blir en elithäst på världsmästarnivå, men två av tre hästar saknar den kapaciteten. Dessa hästar har dessutom ett så skarpt temperament att ingen klarar av dem utan de måste avlivas. Skulle avel på en sådan ras kunna vara berättigad?

- Absolut inte! Vad skulle man med en sådan häst till? Inte bara det att så många hästar skulle få avlivas, tjusningen skulle dessutom försvinna. Det som är så häftigt nu är ju att ur den stora massan av "vanliga" hästar kommer det rätt som det är fram en individ som är fantastisk. Jag har förmånen att ha hittat en sådan häst i Isaac, han är en på miljonen. Men om var tredje häst blev en elithäst skulle ju dessa elithästar ändå bara vara medelmåttor!  
 


Du är på en internationell tävling och ser en konkurrent rida fram hårt och på ett sätt som du tycker är ganska hänsynslöst mot hästen. Säger du till honom eller henne? Gör du skillnad på om det gäller en svensk eller en utländsk ryttare?

- Jag brukar säga vad jag tycker. Det har faktiskt hänt ett par gånger på internationella tävlingar att jag har sagt till andra ryttare som jag tyckt har gått över gränsen. Det spelar ingen roll om det är "God all mighty" det gäller! Om ryttaren själv inte lyssnar säger jag till någon av funktionärerna att de ska hålla ett öga på honom eller henne. 
 
 


Du har två tänkbara köpare till en häst. En som du är säker på kommer att tycka om hästen och en som du inte tror kommer att vara nöjd i längden på grund av hästen begränsade kapacitet. Den sistnämnda erbjuder dock ett betydligt högre pris. Vem säljer du till?

- Jag säljer absolut till den person som jag tror kommer att trivas med hästen i längden. Annars får jag bara problem längre fram. Även om jag handlar med hästar är jag inte i den situationen att jag måste sälja en häst till varje pris. Jag brukar försöka vara ärlig i mina råd till spekulanter och kan till och med avråda från köp om jag inte tror att en viss häst kommer att passa ryttaren. Detta gör jag mycket för min egen skull, om det inte fungerar mellan häst och ryttare får jag bara dras med klagomål i framtiden - och det vill jag om möjligt slippa!
 
 


Är det okej att använda alternativa metoder som inte är vetenskapligt prövade på en sjuk häst?

- Det beror på hur sjuk hästen är. Om alla andra veterinära behandlingar är uteslutna och hästen inte kan botas på annat sätt tycker jag att man ska göra allt för att ge hästen en chans att få leva. Jag hade nog kunnat testa ett sådant preparat om det gällde att rädda en hästs liv. Där resonerar jag på samma sätt när det gäller mig själv. Om det händer mig något vill jag att mina nära och kära försöker allt för att rädda mitt liv, till exempel testar icke-godkända preparat om det inte finns någon annan utväg. 
 
 


Hästar verkar generellt trivas bättre i box än i spilta. Men av säkerhetsskäl vill många ridskolor hellre ha hästarna i spilta än i box. Anser du att barnens säkerhet kan berättiga att ridskolehästar står i spilta?

- Det där tycker jag är ett dåligt argument. Jag har själv jobbat på ridskola och vet att det snarare är en säkerhetsrisk med spiltor eftersom barnen går in bakifrån - och det är där bak hästarna sparkas! Jag tror att det skulle vara säkrare att ha ridskolehästar i box än i spilta, själv går jag hellre in till en arg häst som står i box än försöker tränga mig in bakifrån i spiltan.
 
 


Med tanke på att du är en förebild för många som håller på med hästar - är det okej om du rider utan hjälm? Varför/varför inte?

- Jag rider faktiskt för det mesta utan hjälm hemma. Mina barn rider alltid med hjälm och egentligen tycker jag att jag också borde göra det. Det är nog helt enkelt en dålig ovana som jag lagt mig till med, jag började rida för länge sedan då hjälmanvändning inte var lika självklar som idag.
- Egentligen tycker jag som sagt att det är idiotiskt att rida utan hjälm, bland annat råkade min ena son ut för en rejäl vurpa för ett tag sedan och hade han inte haft hjälm på huvudet vet jag inte hur det hade gått... Jag fick mig en liten tankeställare, sedan dess försöker jag i alla fall ha hjälm när jag hoppar!
- I offentliga sammanhang, där det finns publik och ungdomar som tittar, rider jag alltid med hjälm eftersom jag vet att jag är en förebild. Usch, vilken dubbelmoral jag har!
 
 


Om man har goda skäl att tro att hästen drabbats av kronisk smärta brukar man ju låta avliva den.
I de fall då vi avlivar hästen på grund av smärta som kan antas vara vid den nedre gränsen för smärta, avlivar vi då för att hästen lider eller för att den inte kan användas längre?

- Många hästar som drabbas av det ödet borde inte avlivas. De får sätta livet till på grund av okunskap, felaktig ridning eller dåligt underlag. Jag är en ganska stor motståndare till att hästar tas ihjäl så lättvindigt idag. Jag har ibland köpt hästar som varit allvarligt halta och efter nio månader är de helt friska och tävlar igen.
- Innan du avlivar en häst, se alltid till att få en "second opinion". Man kan fundera över hur hästen tränas, vad den rids på för underlag och om det finns alternativa behandlingssätt. Så gör jag med mina hästar, jag har faktiskt bara tvingats avliva ytterst få individer genom åren. Och då har jag ändå ägt väldigt många hästar.
 
 


Vad skulle du anse om det blev lag på att hästar ska få gå i hage (inte bara i en liten fålla) varje dag? Finns det någonting i den hästverksamhet du bedriver som skulle försämras av en sådan lag?

- Då hade jag nog fått begränsa antalet hästar från 25 till kanske 15. Eller anställa minst två personer till. Mina hästar går i skrittmaskin varje dag och i hage ett par gånger i veckan. Men om alla skulle gå ut varje dag skulle inte personal och ytor räcka till.
- Jag ser inte varför alla hästar skulle behöva gå i hage precis varje dag. Det viktiga är att hästarna får komma ut och får röra på sig, och att de får frisk luft. De hästar som står inne 24 timmar om dygnet och inte gör något annat är det självklart synd om. Men mina hästar tränas och får mycket stimulans. De står dessutom i uteboxar där de har en lucka ut och därmed får de massor av frisk luft.
- Om man skulle lagstifta om utevistelse skulle man nog behöva lagstifta om kvaliteten på utevistelsen i samma veva. Det är ingen kul syn att se hästar som står ute hela dagarna i sandpaddockar med gyttja till knäna. I så fall skulle det väl också vara krav på att de fick gå på gräs! Och på att vädret alltid skulle vara fint...
 
 


Beskriv någon form av våld, tvång eller bestraffning av en häst som du tycker är oundviklig vid vanlig hästhantering.

- Ett exempel skulle kunna vara vid lastning, med hästar som bara ställer sig och vägrar att gå på. Då får man vara lite mer bestämd, aldrig vara elak, men sätta gränser för dem. Detta gäller de hästar som inte är direkt rädda för transporten. Är de rädda får man självklart gå väldigt varligt fram.
 
 


Med tanke på att ridsporten är starkt dominerad av tjejer på klubbnivå, medan det är en ganska jämn könsfördelning på elitnivå, ges killar och tjejer samma möjligheter i svensk ridsport?

- Jag har absolut inte sett någon orättvisa på den punkten, alla ges exakt samma villkor av förbundet. Däremot tror jag att killar är mer tävlingsindivider. De ser oftare hästen som ett redskap medan många tjejer kan nöja sig med att ta hand om hästen och rida på hobbynivå. De killarna som blir kvar i sporten är de som vill tävla. Det finns nog egentligen lika många tjejer med tävlingsinstinkt, det är väl därför det är fifty-fifty på elitnivån. Men de killar som inte vill tävla droppar av, dem ser vi inte så många av inom ridsporten. 
 
 


Djurskyddsmyndigheten anser inte att man bör hålla smådjur som marsvin ensamma utan artfränder, men när det gäller hästar finns inga sådana regler. Vi vet dock att hästar är flockdjur. Tycker du att det är acceptabelt att hålla häst på ett sådant vis att hästen inte får möjlighet till kontakt med andra hästar annat än undantagsvis (till exempel vid tävlingar)?

- Hästen är ett djur som accepterar och fogar sig i rätt mycket, jag tror även att de kan foga sig i att vara ensamma. Så länge hästen får uppmärksamhet av människan tror jag att det kan fungera, men då måste människan anstränga sig lite extra och kompensera hästen med sitt sällskap. Sedan kan man även ge hästar sällskap av en kanin eller en get, det brukar fungera bra.
- Jag har egentligen aldrig sett en häst som blivit ledsen av att få gå ensam i hagen. Däremot har jag sett hästar som är väldigt fästa vid varandra och sådana kan vara svårt att sära på.
 
 


Ger du alla hästar lika uppmärksamhet, eller har du favorithästar? Vad avgör i så fall om en häst blir en favorithäst?

- Jag har egentligen bara en riktig favorit i taget och den får i stort sett all uppmärksamhet. Det är alltid min bästa häst som är favoriten, nu är det alltså Isaac. Sedan brukar jag ha ett par hästar som är på väg upp, de brukar allt få lite uppmärksamhet de också!
- Tidigare var Richmond Park min förstahäst, han var favorit trots att han hade en lite sur och grinig personlighet. Isaac är kanske en ännu större favorit eftersom han både presterar fantastiskt och är en underbar häst att umgås med. 
 
 OM PETRA ANDERSSON 
 
Vår moralfilosof Petra Andersson är anställd som lärare och doktorand i praktisk filosofi på Filosofiska institutionen vid Göteborgs universitet. Hon kommer att disputera under våren 2007 på en avhandling i miljöetik.

Petra håller även föreläsningar om moralfilosofiska aspekter på rid- och hästsport, till exempel i samarbete Hästsportens ungdomssatsning.
 
Hon har ridit sedan barndomen och är medryttare på en halvblodshäst (se bild) som hon främst tränar dressyr tillsammans med.
 

OM TESTET
 
Idén att moraltesta kändisar och opinionsbildare kommer från radioprogrammet Christer i P3. Lyssna gärna på deras klassiska moraltester här!

Frågorna och analysen tas fram av moralfilosofen Petra Andersson, medan frågorna ställs på telefon av någon av Hippsons redaktörer. Intervjupersonerna känner inte till frågorna i förhand. De ges dock möjlighet att läsa sina svar i efterhand, inte för att ändra på något de sagt, utan för att säkerställa att intervjuaren har förstått dem rätt.

Moralfilosofen Petra bedömer inte de intervjuades åsikter, bara hur de argumenterar för sina åsikter. Moraltestet är ett test av personernas kapacitet att ta ställning i moraliska frågor som är relevanta i hästsammanhang. Dessutom prövas hur väl de argumenterar för dessa ståndpunkter.

Om personerna gör rätt eller fel i sin hästhållning tar varken moralfilosofen eller Hippson ställning till. Petra anser sig absolut inte vara kapabel att avgöra vems hästhållning som är den "bästa".

relaterade artiklar

Glock's Victorio leker helst med grimman

Hippson-TV

Hästarna hos Stall Glock i Nederländerna gillar att bjuda på bus. Och deras tvåbenta vänner delar gärna med sig av buset i klipp på Instagram.

Video: Varför ha på sig grimman när man kan roa sig med den?

Hageby ridklubb hoppas på hemmahopp

Hippson News

Hageby RK:s evenmang för att samla in pengar har ställts in. Nu hoppas föreningens sponsoransvarig på hemmahopp och frivilliga bidrag.

"Vi har vi fått ställa in både vår tävling och ett käpphästevent"

Arkiv: Brand i Hageby – ett 20-tal hästar fick evakueras

Arkiv: Hageby RK startar insamling efter branden

Schockemöhle SportsAnnons

Anatomiska träns ger rörlighet och komfort

De anatomiska tränsen från Schockemöhle Sports förebygger tryck och ger större rörelsefrihet. Designen är framtagen utifrån kunskap om hästens känsliga huvud.

Se hur tränset fungerar på hästens huvud

I Strömsholm vilar framgångsrika hästar

Hippson News

I Strömsholm finns troligtvis Sveriges enda hästkyrkogård för framgångsrika tävlings- och skolhästar. Här vilar 14 trotjänare från 1900-talet.

Lyssna på radioreportaget från Sveriges Radio P4 Västmanland

Miljoner kan sökas till hästforskningsprojekt

Hippson News

I sin årliga utlysning välkomnar Stiftelsen hästforskning nu forskningsansökningar. Totalt ska nästan 19 miljoner kronor delas ut till olika projekt.

Forskare i både Sverige och Norge kan söka

Hästen Alex tränar piaff och galopp för hand

Hippson-TV

Grand Prix-ryttaren Louise Sättermann ser många fördelar med att träna hästen från marken. Hon uppmanar andra att prova för varierad träning.

Klipp + intervju: "Gör att man får ett fint samspel"

Ändrade kvalregler och pengarna tillbaka

Hippson News

Fortfarande pågår förberedelserna för att arrangera årets Falsterbo Horse Show som planerat. Men coronapandemin gör att vissa ändringar behövs.

Ser över reglerna för unghäst- och amatörklasser – pengar åter om FHS ställs in

Farrington håller sig i form med hopprep

Hippson-TV

Den tidigare världsettan Kent Farrington, USA, bjuder på lite träningspepp. Han behärskar ett hopprep minst lika bra som han tar sig an en GP-bana.

Se det imponerande klippet i Hippson-TV

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ydre-GrindenAnnons

Bygg egen hinderpark – av återvunnen plast

Ydre-Grinden erbjuder ett komplett utbud av hindermaterial. Läs om hindren som bland andra hoppryttaren Björn Svensson, aka Captain Tourettes, använder.

Marita på Ydre-Grinden: Vi jobbar endast med högsta kvalitet

SvRF och SIF fortsätter som två skilda förbund

Hippson News

Förbunden har tittat på olika lösningar kring en eventuell sammanslagning. Nu kommer beskedet att de har fattat ett gemensamt beslut.

"Finns skillnader i våra verksamheter som gör det svårt"

Lövsta sänder digital hingstvisning i påsk

Unghästar och avel

Hingstvisningarna i Helsingborg och på Lövsta seminstation har ställts in på grund av coronaviruset. Nu väljer arrangören en annan lösning.

Jens Fredricson: "Möjliggör att lyfta fram dem ännu mer”

Peder om vardagen under coronakrisen

Hippson News

SVT Sport besöker Peder Fredricson och hans hästar hemma på Grevlunda. Ryttaren berättar om OS-flytten och visar vad han gör om dagarna.

"Mitt i allt det hemska finns det också lite bra saker"

Presenteras i samarbete med: Mountain Horse

Vinn rosa sneakers från Mountain Horse

Hippson News

Dags att uppdatera vårgarderoben med ett par nya skor? I veckans tävling har du chans att vinna ett par bekväma och snygga sneakers i rosa.

Läs hur du deltar i tävlingen – det är superenkelt!

Unghästbedömningarna flyttas fram

Hippson News

SWB förlänger säsongen för unghästbedömningar, med anledning av coronaviruset. Detta då flera arrangemang riskerar att ställas in.

Öppnar för föreningar att hålla bedömningarna i höst

Kör egen hoppträning ut ur hagen

Hippson-TV

Den här hästen är sugen på lite terränghoppning framåt kvällen. Ut ur hagen blir det först ett lågt elstaket, två galoppsprång och över en rejäl grind.

Se det roliga klippet i Hippson-TV

Svenska FoderAnnons

Ta hjälp när du väljer foder till din häst

Gert och Kerstin Henriksson driver butiken Naturnära och är sedan många år återförsäljare till Svenska Foder. Här ger de tips och råd inför det viktiga fodervalet.

Återförsäljare: "Rätt foderval bygger på en korrekt grovfoderanalys"

Alla förbundskaptener kvar på sina poster

Hippson News

Förbundskaptenernas kontrakt sträcker sig ofta fyra år framåt i tiden. När nu OS blev framflyttat kommer de med glädjande besked. Alla tre stannar.

Henrik Ankarcrona till Hippson: ”Jag hoppar självklart inte av innan OS"

Livesändningar från skolan hjälper elever

Hippson News

Tenhults naturbruksgymnasium har tömts på elever, på grund av coronapandemin. Därför har lärarna nu börjat med livesändningar.

Läraren Anne berättar mer: ”Ger en känsla av att vara nära hästarna igen”

Foderhjälpen blir Coronahjälpen i krisen

Hippson News

År 2018 hjälptes man åt att förmedla foder efter torkan. Nu ändrar Facebookgruppen Foderhjälpen inriktning med anledning av coronapandemin.

"Vi måste hjälpas åt – annars riskerar vi att både djur och människor far illa"

Hösilage inte grundorsaken till dåliga magar

Forskning

Katrin Lindroths forskning kullkastar att fri fekal vätska hos häst alltid beror på utfodring med hösilage. Det kan handla om en kombination av orsaker.

"Kan stryka uppfattningen att det skulle röra sig om hösilageintolerans"

Ladda mer

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet