Foto: Lina Nydahl/PS of Sweden
I samarbete med projektet "Gilla häst" publicerar vi ett antal intervjuer med kända svenskar – som berättar varför hästar är viktiga för dem. Här är det Backyard Babies-sångaren Nicke Borg som "talar ut" om sin passion.
Varför gillar du hästar?
– Jag blev inkastad i hästvärlden av en slump, och lite av nyfikenhet, när jag deltog i SVT:s Stjärnhoppningen. Det hände något första gången i stallet när vi fick prova på riktigt, med bara ett par gympadojor på fötterna. Det är svårt att beskriva, men de flesta hästmänniskor kan nog vittna om att man blir biten helt enkelt.
– Sedan hänger det väl ihop med min nyfikenhet och envishet, jag hade indirekt letat efter den här grejen hela mitt liv. I alla fall i större delen av mitt vuxna liv, en kontrast till mitt artisteri och mitt andra yrke. Ridning är meditativt och adrenalin på samma gång.
– Sedan älskar jag ju att vara med djur. Det är så mycket stress runt om i arbetslivet och djur tar bort fokus från sådant som man borde ta bort fokus från. Det är den tydligaste anledningen till varför jag gillar hästar. Det är roligt och de är fascinerande djur. Att lära sig samspela med en häst är otroligt kul.
Vad har du lärt dig av hästar?
– Hästen är ett stort, klokt djur med otroligt mycket nerver. Jag hade ingen aning om att det kunde vara såpass mycket synk mellan dig och en häst. Det du gör i dag är att du sitter och sms:ar när du kör bil, du är ouppmärksam i princip hela tiden. Men när du är runt en häst måste du fokusera på den. Hästen lär mig att släppa allt och bara fokusera på en grej.
– Sedan det fysiska, att lära sig kontroll. I en studio eller framför datorn sitter jag i helt vansinniga ställningar. När jag är på en hästrygg måste jag sitta ”rätt” och ”bra”. Jag skrapar bara på ytan än så länge, det tror jag också är lite kittlande, att det finns en ocean av kunskap att använda sig av.
Varför är det viktigt att engagera sig i hästar?
– Det är väldigt olika. Men jag skulle rekommendera människor som har svårt att fokusera, eller som lever ett väldigt stressigt liv, att prova på just ridning och att vara bland hästar. Sedan tror jag att det finns ett motstånd också, framför allt bland oss män. Även fast det är extremt mycket män i eliten så är det mest unga tjejer i stallet.
– Förresten är det verkligen en stenhård sport. Livsfarlig och extrem, krävande. Killar borde ta steget, jag tycker verkligen att fler borde prova för det är otroligt adrenalinfyllt.
På vilket sätt gör hästar skillnad i ditt liv?
– Det är kombinationen med det meditativa. Jag var inne på att åka mycket extremskidåkning, men där är det du mot berget. Där kontrollerar du allt själv. Här har du en 700-kilos levande häst under dig, som kan göra vad som helst.
– Jag såg faktiskt om sista avsnittet av Ryttareliten häromdagen, där de säger att ”var med hästar så mycket så att du lär känna alla deras små beteenden och kan förutsäga vad de kommer att göra”. Det är en häftig grej att komma närmare ett djur på det sättet.
– Själv är jag så glad att jag har hittat hästar, det är som att vara nykär och jag går runt på små rosa moln. Jag verkligen älskar hästar och att rida. Faktiskt tror jag att många människor skulle må bra av det här.
Vilket är ditt bästa hästminne?
– Första gången jag fick chans att rida i Globen, då hade jag faktiskt bara ridit i sex veckor. Jag lyckades ta mig runt den här banan på relativt låg höjd. Jag var sjukt fokuserad, och eftersom jag var så fokuserad tyckte Malin Baryard att jag hade bra sits och jag vann ”Bästa stil”. Det gjorde att jag fick fortsätta att träna på bra hästar med bra tränare, och göra väldigt roliga saker under ett år till.
– Att rida i en arena inför en publik var mitt första och häftigaste minne. Jag hade tränat fyra dagar i veckan under de här sex veckorna, som en idiot. Men varje lektion är ju som ett bra minne. Det var kanske ett par sekunder i söndags när jag kände att vi synkade, men de sekunderna kan jag leva på i en vecka.
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!