Foto: Lina Nydahl/PS of Sweden
I samarbete med projektet "Gilla häst" publicerar vi ett antal intervjuer med kända svenskar – som berättar varför hästar är viktiga för dem. Här är det Backyard Babies-sångaren Nicke Borg som "talar ut" om sin passion.
Varför gillar du hästar?
– Jag blev inkastad i hästvärlden av en slump, och lite av nyfikenhet, när jag deltog i SVT:s Stjärnhoppningen. Det hände något första gången i stallet när vi fick prova på riktigt, med bara ett par gympadojor på fötterna. Det är svårt att beskriva, men de flesta hästmänniskor kan nog vittna om att man blir biten helt enkelt.
– Sedan hänger det väl ihop med min nyfikenhet och envishet, jag hade indirekt letat efter den här grejen hela mitt liv. I alla fall i större delen av mitt vuxna liv, en kontrast till mitt artisteri och mitt andra yrke. Ridning är meditativt och adrenalin på samma gång.
– Sedan älskar jag ju att vara med djur. Det är så mycket stress runt om i arbetslivet och djur tar bort fokus från sådant som man borde ta bort fokus från. Det är den tydligaste anledningen till varför jag gillar hästar. Det är roligt och de är fascinerande djur. Att lära sig samspela med en häst är otroligt kul.
Vad har du lärt dig av hästar?
– Hästen är ett stort, klokt djur med otroligt mycket nerver. Jag hade ingen aning om att det kunde vara såpass mycket synk mellan dig och en häst. Det du gör i dag är att du sitter och sms:ar när du kör bil, du är ouppmärksam i princip hela tiden. Men när du är runt en häst måste du fokusera på den. Hästen lär mig att släppa allt och bara fokusera på en grej.
– Sedan det fysiska, att lära sig kontroll. I en studio eller framför datorn sitter jag i helt vansinniga ställningar. När jag är på en hästrygg måste jag sitta ”rätt” och ”bra”. Jag skrapar bara på ytan än så länge, det tror jag också är lite kittlande, att det finns en ocean av kunskap att använda sig av.
Varför är det viktigt att engagera sig i hästar?
– Det är väldigt olika. Men jag skulle rekommendera människor som har svårt att fokusera, eller som lever ett väldigt stressigt liv, att prova på just ridning och att vara bland hästar. Sedan tror jag att det finns ett motstånd också, framför allt bland oss män. Även fast det är extremt mycket män i eliten så är det mest unga tjejer i stallet.
– Förresten är det verkligen en stenhård sport. Livsfarlig och extrem, krävande. Killar borde ta steget, jag tycker verkligen att fler borde prova för det är otroligt adrenalinfyllt.
På vilket sätt gör hästar skillnad i ditt liv?
– Det är kombinationen med det meditativa. Jag var inne på att åka mycket extremskidåkning, men där är det du mot berget. Där kontrollerar du allt själv. Här har du en 700-kilos levande häst under dig, som kan göra vad som helst.
– Jag såg faktiskt om sista avsnittet av Ryttareliten häromdagen, där de säger att ”var med hästar så mycket så att du lär känna alla deras små beteenden och kan förutsäga vad de kommer att göra”. Det är en häftig grej att komma närmare ett djur på det sättet.
– Själv är jag så glad att jag har hittat hästar, det är som att vara nykär och jag går runt på små rosa moln. Jag verkligen älskar hästar och att rida. Faktiskt tror jag att många människor skulle må bra av det här.
Vilket är ditt bästa hästminne?
– Första gången jag fick chans att rida i Globen, då hade jag faktiskt bara ridit i sex veckor. Jag lyckades ta mig runt den här banan på relativt låg höjd. Jag var sjukt fokuserad, och eftersom jag var så fokuserad tyckte Malin Baryard att jag hade bra sits och jag vann ”Bästa stil”. Det gjorde att jag fick fortsätta att träna på bra hästar med bra tränare, och göra väldigt roliga saker under ett år till.
– Att rida i en arena inför en publik var mitt första och häftigaste minne. Jag hade tränat fyra dagar i veckan under de här sex veckorna, som en idiot. Men varje lektion är ju som ett bra minne. Det var kanske ett par sekunder i söndags när jag kände att vi synkade, men de sekunderna kan jag leva på i en vecka.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!