Hippson Lifestyle
Publicerad: 2021-03-25
Foto: Sally Lindberg
Nina Rademaekers: "Ha en tydlig vision från början"
Nina Rademaeker är ridskoletjejen som genom att dela med sig av sin tillvaro som tävlingssatsande dressyrryttare har blivit en av Hästsveriges största influencers. Här ger hon sina tips för hur man bygger upp sitt varumärke på sociala kanaler.
Text: Cajsa Ekström Arman
Nina Rademaeker började blogga redan år 2012 men det är inte för än de senaste fyra åren som hon har kunna försörja sig helt på sina sociala kanaler.
– Jag bloggade i många år utan att tjäna pengar. Då hade jag andra jobb vid sidan av. Allt eftersom började jag göra sponsrade inlägg och de senaste åren har jag kunnat försörja mig som influenser. I dag har jag förutom min blogg även andra kanaler som Instagram, podcast och Youtube.
Bygg ditt varumärke långsiktigt
I dag har Nina över 100.000 följare bara på Instagram och att bygga upp sina sociala kanaler kräver ett långsiktigt tänk.
– Jag tänker mycket på vilket ansvar jag har mot mina följare gällande vilka företag jag väljer att samarbeta med. För mig är det otroligt viktigt att bevara mina följares förtroende och jag är väldigt mån om de förtroendet. Det är väldigt viktigt att jag genuint gillar företagets produkter och vad de står för. Jag har redan från början valt att inte ha så många samarbetspartner utan mina kanaler bygger mestadels på långsiktiga samarbeten eller ambassadörskap med ett fåtal företag. Det ger både mig och företaget en trygghet. Sen ger det företagen en exklusivitet i att jag inte har så många marknadsföringsplatser. Jag var tidigt väldigt selektiv gällande förfrågningar om samarbeten och hade redan från början en tydlig bild på hur jag ville bygga mitt varumärke. Det tror jag är otroligt viktigt. Att man har en tydlig vision redan från början. Så man inte automatiskt tackar ja till de förfrågningar man får utan man tänker på hur de kan påverka en i långsiktigt. Är detta ett företag jag vill förknippas med?
– Vid influencer marketing är det jag som blir budbäraren. Därför känns det otroligt viktigt att jag verkligen kan stå för både produkten och företaget. Jag försöker alltid skapa samarbeten som är roliga och som ger något tillbaka till mina följare. De ska naturligt pass in i mitt flöde.
Inse ditt värde och vad du har att erbjuda
Om man ska jämföra den ”vanliga” influencervärlden med ridsportvärlden upplever hon att företag som marknadsför sig hos kommersiella influencers ligger lite längre framme i utvecklingen.
– Inom ridsporten har många trott att man kan betala en marknadsföringsplats med produkter. Att en produkt är en betalning. Men ett schabrak kan inte betala min stallhyra … Jag upplever dock att det har skett en positiv attitydförändring och att många företag är villiga att betala för marknadsföring i sociala medier. Man börjar förstå värdet i att kommunicera och marknadsföra sina produkter/tjänster på sociala medier. Där har alla vi som håller på med sociala medier, oavsett hur stor kanal man har, ett ansvar att hjälpas åt och inse värdet vi faktiskt har att erbjuda som marknadsföringskanal. Jag tror att det är viktigt att man vid alla samarbeten alltid tar betalt. Även om det i början handlar om 500 kronor. Vi måste tillsammans sätta ribban för hur vi vill att ”hästinfluencervärlden” ska vara. Och det handlar mycket om att inse värdet för vad vi faktiskt har att erbjuda. Företag skulle ju aldrig kunna köpa en marknadsföringsplats på ett annat media genom att skicka över ett schabrak.
Var tydlig med reklammarkering
När det kommer till reklammarkering anser Nina att det är bättre att vara extra tydlig och reklammarkera en gång för mycket än en gång för lite. Hon förklarar att det är bättre att vara tydlig mot sina följare att inlägget innehåller reklam än att försöka smyga med det.
–Som följare märker man direkt om någon försöker smyga med ett sponsrat inlägg och det blir bara negativt. Det är bättre att man är extra tydlig så följarna tydligt ser att inlägget är betalt.
Hitta något du brinner för
Under resans gång har Nina stött på lite olika fördomar. Hon satsar även på en karriär som ryttare och hennes sociala kanaler har möjliggjort att hon kan arbeta med hästar på ett annat sätt än mer traditionella hästverksamheter.
– I ridsporten finns det mer klassiska sätt att arbeta med hästar som oftast innehåller försäljning och träning/tillridning. Jag har insett att det inte är rätt väg för mig. Jag vill satsa på en till två hästar men sen ha ett arbete kopplat till ridsporten. Och där har jag absolut stött på fördomar, att man tyckte det var ”fel sätt” att jobba med hästar på. Man togs inte som en seriös ryttare om man samtidigt höll på med sociala medier. Men även där har det skett en stor attitydförändring. I dag finns det många framgångsrika ryttare som delar sin vardag på sociala medier och det tycker jag är väldigt bra för sporten, att man får följa ryttare ”bakom kulisserna”. I dag finns det otroligt många olika vägar att gå om man vill jobba med hästar. Det gäller att hitta något man tror på och brinner för. Gör man det tror jag att man alltid hittar en väg för att kunna ha det som yrke.
* Samarbeta med företag/produkter du genuint kan stå för – tänk långsiktigt
* Tacka inte ja till allt – ha en vision om hur du vill bygga ditt varumärke
* Ta alltid betalt för marknadsföringsplatser och vad tydlig med att reklammarkera inläggen
* Inse ditt värde och vad du har att erbjuda
* Hitta din grej och något som du brinner för
Arkiv: Guide – vad räknas som reklam och inte i sociala medier?
Liknande webbartiklar
- Guide: Vad räknas som reklam och inte i sociala medier?
- ”Hästar är som vi – de presterar bättre om de känner sig duktiga och har roligt”
- Mjukosten #2
- Debatt: Om när barn gör reklam riktad till barn
- Nellie Berntsson pausar bloggen: ”En otroligt stor omställning för mig”
- Lär känna hoppryttaren Jennifer Bratt: "Jag har kämpat precis som alla andra"
- Systrarna Elfstrands Youtube-kanal lockar hästmänniskor i alla åldrar
- Smart lösning som tar hand om benlindorna
- Ny podd lanseras: ”Ska prata häst på ett lättsamt sätt”
- Nina har köpt sitt nya framtidslöfte: ”Har så otroligt många kvaliteter”

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!