För ridskolechefen Pernilla Karlsson och kollegorna på Staffanstorps ridsportförening blev det stressigt när man insåg att den nya ponnyn var högdräktig. Då klev höleverantören in som stöd.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
– Jag är bra på att kratsa hovar och hålla ridlektioner. Om föl och avel kan jag ingenting, berättar Pernilla när Hippson ringer upp.
Det är ändå med en stor dos humor och skratt hon berättar hur det gick till den sista tiden innan Oopsi Daisy föddes.
Nya ponnyn var lite tjock
I september kom den sjuåriga D-ponnyn och numera stolta modern Knocknasheega Susan till Sverige. Ridskolan köpte henne i oktober och Pernilla beskriver henne som en genomsnäll ponny som är väldigt go. Även om hon inte var så utbildad hade hon fin takt och eleverna trivdes med henne.
– Vi tyckte att hon var lite tjock när hon kom, så vi höll igen en aning på fodret. Men efter jul började hon se tunn ut och vi matade på rejält, inget hjälpte dock.
Personalen gav extra lusern, avmaskade och kollade tänderna – men förstod inte varför hon inte gick upp i vikt.
Fanns inte en tanke på föl
De fortsatte att ge henne rejält med foder och försökte hitta orsaken till viktnedgången.
– Vi letade efter tusen anledningar, men tanken på föl fanns inte.
Till slut frågade en besökande veterinärassistent om de hade dräktighetskollat henne. De kände rektalt och konstaterade att hon troligtvis var dräktig.
– Jag ville inte tro det, så vår veterinär fick komma ut och undersöka. Men jo då, hon var dräktig.
På ridskolan har man inte möjlighet att ha ett sto med föl. Pernilla berättar att det varken finns mark eller plats för avelsverksamhet.
Grannarna i åtanke
Som tur är har klubbens höleverantör, som inte bor långt bort, egen avelsverksamhet. Man beslutade sig för att köra dit stoet omgående för att få proffesionellt stöd i dräktighetens slutskede.
– Vi transporterade henne den korta sträckan, även om det strider mot Jordbruksverkets regler. Hon stod där en vecka, sedan kom tillskottet.
Den rutinerade bonden hade fått en känsla tidigt på söndagsmorgonen och gick ut i stallet. Då var stoet i full gång med att föla.
– Det var det hårigaste han hade sett, säger Pernilla med ett skratt när hon erkänner:
– Vi visste inte ens om det skulle vara en häst eller en mula som kom ut. Grannarna (Lunds civila ryttarförening, reds anm.) fick ju en egen överraskning förra året.
Tidig present till klubben
I år fyller föreningen 50 år och personalen ser detta som en liten överraskningsgåva. Dock är det osäkert om man kan behålla fölet. Oopsi Daisy, som fölungen har döpts till, kommer inte att vara redo för att skolas in i verksamheten förrän om tidigast fyra år. Något som gör att man kan behöva sälja henne som ung.
– Klart att man är sugen på att behålla fölet, men det handlar om ekonomin. Det är redan som att stoet är långtidsskadat när hon nu är mammaledig. De andra hästarna får täcka upp för henne.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!