Hippson Lifestyle
Publicerad: 2017-01-15
Charlotte Haid Bondergaard tillsammans med några av Ryttarvännerna från Lomma ridklubb.
Ryttarvännerna förebygger mobbning – tillsammans med Charlotte
Projektet Ryttarvännerna på Lomma ridklubb ska förebygga mobbning och öka gemenskapen bland eleverna i stallet. Nu har klubben fått två hedersvänner, Charlotte Haid Bondergaard och Pontus Hugosson.
– Det är ett bra initiativ och jag hoppas att det blir ringar på vattnet så att fler ridskolor följer efter, säger Charlotte.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher (Charlotte) och Carina Espegren
– Jag var själv rädd och blyg när jag var liten. Jag var aldrig med i innegänget i stallet, berättar Carina Espegren, ridlärare på Lomma ridklubb i Skåne där projektet Ryttarvännerna finns.
Deltagarna är flickor i åldrarna 10 till 14 år. Som ryttarvän ska du främja gemenskapen i stallet, förebygga mobbning och näthat och hjälpa elever vid behov.
– Att vara en ryttarvän innebär att man är en förebild i stallet och ser till att ingen är utanför. Flickorna ansvarar för olika dagar under veckorna.
Stöttar och ser alla elever i stallet
Projektet, som har fått bidrag från Skandias Idéer för livet, startade i Lomma 2016. Under året utbildades Ryttarvännerna i antimobbning, säkerhet och hästkunskap. Ryttarvännerna anordnar aktiviteter och håller i teorilektioner för de yngsta eleverna på ridskolan. De hjälper också till att sadla och tränsa och kan vid behov agera ledare på lektioner. I stallet finns bilder på alla Ryttarvänner, så att eleverna känner igen dem.
– De har också på sig sin väst de dagar som de är Ryttarvänner, berättar Carina.
Känslan av en fritidsgård
Förutom att förebygga mobbning är målet med projektet att det ska bli mindre hierarki bland eleverna. Fler ska också känna att stallet är en plats att vara på, ungefär som en fritidsgård.
– Vi vill sätta en boll i rullning till andra ridskolor. Sundsvalls ridklubb har tagit upp stafettpinnen. Vi har också en önskan att de som deltar håller sig till den typen av väst vi använder på Lomma ridklubb, så att Ryttarvännerna känns igen och blir ett begrepp på ridskolorna.
Charlotte och Pontus är hedersvänner
I dag finns också två hedersvänner, fälttävlansryttaren och hästbonden Pontus Hugosson och dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard.
– Vi hade många funderingar på vilka vi skulle fråga. Pontus verkar vara en person med gott hjärta. Jag skrev och frågade och han tackade ja. Han har fått en väst hemskickad till sig.
– Charlotte fick frågan för att hon verkligen har bjudit på sig, är glad och öppen. Hon har också gått ridskolevägen och har tagit sig dit hon är i dag.
Besökte Kronekulla gård
Tidigare i januari åkte Ryttarvännerna från Lomma ridklubb till Kronekulla gård för att hälsa på Charlotte och överlämna en väst.
– Hon mötte oss sprudlande glad i stallet, vi kände oss verkligen välkomna.
Ryttarvännerna fick en privat "clinic" för Charlotte. Sedan träffade de hästarna i stallet, inklusive Charlottes julklapp – hästen Don Juan's Duvetico.
Var själv blyg som barn
Eleverna fick ställa frågor och Ryttarvännerna undrade om det fanns förebilder och hjälp i stallet när Charlotte red som ung.
– Hon svarade nej och berättade att hon själv var väldigt blyg och inte vågade fråga äldre skötare något, säger Carina.
Det är precis en sådan situation och stämning som Ryttarvännerna ska förebygga.
– Vi åkte hem med stor beundran för Charlotte. Hon är ödmjuk och tackade ja till uppdraget att bli en ryttarvän med stort hjärta.
Charlotte hyllar initiativet
– Det var ett underbart gäng som hälsade på och tjejerna ställde många bra frågor. Jag vet själv att det kan vara tufft på ridskolor om det bildas en rangordning bland eleverna. Det är viktigt att alla är kompisar med varandra och att nya barn får bra, positiva förebilder. Som ung och ny i stallet kan man lätt bli osäker. Mobbning är aldrig acceptabelt, säger Charlotte till Hippson.
– Det är ett bra initiativ och jag hoppas att det blir ringar på vattnet så att fler ridskolor följer efter.
Charlotte kommer att fortsätta sin kontakt med Ryttarvännerna och tror att det blir fler möten i framtiden.
Om du är nyfiken på projektet Ryttarvänner är du välkommen att höra av dig till Carina Espegren via carina@lommaridklubb.se.
Liknande webbartiklar
- Ridskola inför förbud mot mobiltelefoner: ”Vill att fokus ska vara på hästarna”
- Maja har varit ridlärare i 40 år: ”Jag har aldrig funderat på att sluta”
- Triviant pensioneras: ”Har gett sina ryttare otroligt stor glädje”
- Patrik Kittel och Deja kür-fyror i Doha
- Ylva driver lyxridskola med lusitanohästar: ”Krävs en hel del från ryttaren”
- Ridsporten får över en miljon via Gräsroten
- Allmänna arvsfonden gav efterlängtad ridled
- Cartaxo gör piaff och passage: "Guld värt med skolhästar som kan sina saker"
- Startar ridskola med musik på schemat: ”Vill åt dem som vill njuta av sin ridning”
- Hästen Elsa fastnade i spiltan – räddades av brandkåren

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!