Sanna och sambon Johan arbetar tillsammans i Holland.
Efter sex år utomlands har Sanna Olsson vant sig vid att vara egenföretagare i en tuff bransch – där foder importeras från Frankrike, röntgenplåtar hårdgranskas och fina hästar "inte duger”.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
Sanna Olsson är en rutinerad ryttare som sedan ungdomsåren har haft ett mål i sikte.
– Jag har alltid drömt om att bli nya Malin Baryard Johnsson och att tävla på 1,60-nivå varje helg, säger hon när vi ringer upp.
För att skaffa sig samma rutin som en av Sveriges genom tiderna bästa hoppryttare krävs engagemang och envishet. Svårigheten att hitta en lucka i Sannas schema för en telefonintervju tydliggör att hon inte sitter stilla några långa stunder. Är det inte tävlingar hon är i väg på handlar det om att hämta kunder på flygplatsen. Varje minut är uppbokad och hon älskar det.
Har gott om rutin
Som ungdomsryttare red Sanna i svenska landslaget och fick många fina framgångar, bland annat på young rider-EM. När hon som 17-åring åkte till Holland för att praktisera hos svenska Erika Lickhammer insåg hon snabbt att hon hade fått en inblick i sitt framtida liv.
– Jag kände att om man vill bli professionell ryttare är det här man ska vara.
Ett år senare tävlade hon vid unghäst-VM i Laanaken och blev erbjuden jobb på ett försäljningsstall i Holland.
– Skulle jag ta steget var det då, jag åkte hem för att packa innan jag flyttade med fem egna hästar.
Kan lätt bli industriellt
Efter sju lärorika månader kände Sanna att det fick vara nog.
– Det var ett lite för stort steg mot vad jag var van vid hemma i Sverige. I stället valde jag att starta eget för att kombinera vår svenska hästhållning med den holländska, förklarar hon.
Av de fem hästar Sanna tog med sig från Sverige var fyra sålda och till slut kom budet hon inte kunde säga nej till.
– Den häst som betydde mest för mig, och som jag hade ridit 1,60 på, blev till slut såld. Jan Tops köpte honom till sin dotter och jag fick börja om med yngre hästar, berättar hon.
Samarbetar med sin sambo
Sanna driver numera företag med 16 hästar i stallet tillsammans med sin sambo Johan Bergs. Johan har stor erfarenhet av att rida in och utbilda de yngre hästarna.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra i företaget. Det är mer kommersiellt att en liten tjej hoppar de höga klasserna, menar Sanna.
Paret gör allt arbete själva, från att mocka boxarna till att hålla koll på det administrativa med hovslagare och anmälningar till tävlingar.
– Det är väldigt mycket jobb, men vi får allt som vi vill ha det. Man måste vara beredd på hårt arbete i början, säger hon och fortsätter:
– Jag har blivit mer realistisk om vad som gäller för att vara företagare, även om det är tufft gör jag allt för mig själv och för framtiden.
Utmaning att driva eget i Holland
Skillnaden att driva företag i Nederländerna jämfört med i Sverige märks enligt Sanna framför allt pappersmässigt, med alla regler att hålla reda på. Hon betalar även mer i skatt, samtidigt som försäkringar och skatten på lastbilen är väldigt hög.
Även om hon poängterar att man kan tjäna mer pengar i Holland erkänner Sanna att hennes pappa ibland tappar hakan när hon berättar vilka kostnader som har uppkommit.
– Vi köper hö och halm från Frankrike. Det finns helt enkelt inte lika mycket mark här som i Sverige, så det är svårt att få tag på stråfoder av hög kvalitet.
Har du någonsin känt att du vill ge upp och åka hem?
– Nej, det enda jag tycker har varit svårt att acceptera är de höga kostnaderna. Och att det är jobbigt att föräldrarna har haft en anläggning hemma där jag kan bo gratis med min verksamhet. Men nu har de sålt gården.
Fokus på utbildning av hästar
Att åka i väg på tävling hör till vardagen. Från tisdag till söndag finns det tävlingar att anmäla sig till, även träningstävlingar där resultaten inte registreras.
– Vissa tävlingar är väldigt populära, då måste man vara i tid och anmäla. Även om det händer väldigt sällan. I regel tävlas hästarna mer här mot i Sverige, konstaterar Sanna.
En mycket mindre del av tävlandet sker på hobbybasis.
– I ett startfält med hundra ryttare är det kanske fem amatörer som rider, resten är professionella ryttare som utbildar sina hästar.
Och det är just där många hästar blir bortselekterade och säljs för en mindre peng.
– Alla tänker på handeln. De professionella stallen kan inte hålla på med de hästar som inte är tillräckligt bra.
Måste finnas "plan B" för hästarna
För Sanna har det blivit viktigt att lägga undan känslorna. Även om hon provrider en häst som hoppar bra, och som hon blir helt kär i, betyder det inte att det är en häst hon bör köpa.
– Vi måste alltid ha i åtanke vilken typ av ryttare som ska köpa hästen av oss sedan. Om vi chansar på en häst som inte visar sig bli bland de bästa, då måste den fortfarande vara ridbar för en mindre rutinerad ryttare.
För Sanna är just den delen svår att acceptera, att bra hästar inte får chansen.
– Jag tror att många ryttare skulle bli lyckliga för vad vi kallar en mediumhäst. Men de får en billig prislapp i slutändan och har kostat lika mycket som en stjärnhäst att stalla upp och utbilda.
Hästarna besiktigas under lupp
Inför en stundande affär går det inte att andas ut. Enligt Sanna är det hårda veterinärbesiktningar hästarna ska klara sig igenom innan det skrivs på något papper.
– Först är det en klinisk hästbesiktning som följs upp av röntgen. Sedan varierar det beroende på kund, förklarar hon och fortsätter:
– Här ger folk nästan bort hästar med röntgenförändringar, en veterinär kan säga att hästen inte är sund medan en annan kan säga att den är perfekt.
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!