Hippson Lifestyle
Publicerad: 2019-04-29
Jenny samt hennes kollegor Peder Fredricson, "Allan" och Malin Henlöv. Foto: Anki Yngve och Tomas Holcbecher
Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
Jenny Talinsson är stallchef på Grevlundagården, Österlen, som drivs av Lisen och Peder Fredricson. Vägen till drömjobbet har varit lång och inte helt spikrak – här berättar hon ödmjukt om sin händelserika karriär.
Text: Anki Yngve
För ett par veckor sedan höll Saracen Horse Feeds Sverige en inspirationsdag med föreläsningar, detta i Segragymnasiets lokaler i skånska Östra Ljungby. En av talarna var Grevlundas stallchef Jenny Talinsson, hon berättade inte bara om stallets välplanerade utfodringsrutiner utan även hur hon har hamnat där hon är i dag.
Jenny inleder med att hon faktiskt inte var så intresserad av hästar alls förrän hon blev kanske tolv år gammal.
– Till dess följde jag med strömmen. Det var det man gjorde på landet, man höll på med hästar, skrattar hon.
Så småningom växte dock ett genuint intresse fram. Jenny tränade för Pia Holgersson och den kontakten gjorde att hon efter gymnasiet fick jobb i ett privatstall med lite hopphästar.
– Det ledde i sin tur vidare till att jag började jobba hos Pether Markne där jag blev kvar i sju år. Jag hade hand om både Ampère och Flyinge Amiral, den senare var och är min stora kärlek!
Har gjort stora mästerskap
Talinsson fick göra OS år 2000 tillsammans med Pether och Amiral. Under en tid var även Lisen Bratt i stallet som elev och de lärde känna varandra.
– Pether fixade så att jag började jobba hos Lisen när hon och Peder bodde i Flen, efter två år hängde jag med dem ner till Skåne, berättar Jenny.
Då Lisen blev gravid stannade hennes tävlande av lite. I samma veva sprang Jenny på Peter Erikssons dåvarande hästskötare Lina som funderade på att sluta med stalljobb, hon peppade Jenny att ta över som tävlingsgroom i teamet efter VM i Jerez.
– Jag var kvar nio år på Flyinge och gjorde flera mästerskap med Peter och Cardento, minns Talinsson och fortsätter:
– Peter Eriksson har lärt mig precis allt, han visade att det faktiskt går att jobba ”som vanligt” även med hästar, det handlar om att ha rutiner och om planering. Han skrev upp exakt när han skulle rida, ”Cardento 9.00–9.40”. Om Peter inte syntes till 9.39, då tänkte jag att nu ligger han i ett dike…
Mindre frihet på inomhusjobb
När avelsverksamheten på Flyinge avvecklades drogs det ner på personal. Jenny flyttade uppåt i landet och fick jobb hos dressyrryttaren Caroline Bonde.
– Men så blev hon också med barn och jag fick för mig att jag skulle börja jobba i hästbutik. Det passade dock inte mig att stå där inne hela dagarna, jag insåg vilken frihet det innebär att jobba med hästar!
Jenny kom på att hon med sitt nya och ”vanliga” liv gick upp 6.00, skulle se respektabel ut och därför behövde fixa sig, skulle ta sig till jobbet, jobba 9.00–18.00 och sedan åka till stallet. Så dagarna blev faktiskt längre än när hon arbetade i stall.
Så småningom ringde Lisen och behövde en stallchef på Grevlunda. Jenny hoppade på och det har hon inte behövt ångra, hon älskar sitt jobb. Dessutom menar hon att det nästan är en förutsättning att själv ha varit proffsgroom i det arbete hon har nu. Det gör att hon har stor förståelse för hästskötarna i teamet.
– De har ett jobb där det är superviktigt att kunna hantera press och stress, du kan inte sätta dina egna behov först. Som hästskötare är du assistent åt både hästen och människan, du måste värna hästarna i alla lägen och ha väldigt bra kommunikation och samspel med din ryttare, säger hon.
Tävlingsgroomarna har emellanåt ett intensivt program. När de kommer hem sent har de i regel sovmorgon dagen efter, sedan plockar de i ordning allt efter tävlingen. Och därefter tar de igen sin ledighet.
Lisens och Peders hus på Grevlundagården. Foto: Ida Röök
Rutiner och säkerhetstänk
Jenny förklarar att A och O i ett stort stall är att hitta fungerande rutiner. Det kan handla om till synes små detaljer, som att alla kratsar ur hovarna innan hästen tas ur boxen eller att alla hänger upp täckena på samma sätt. Just nu har Grevlunda en del hingstar i stallet, då är säkerhetsrutinerna extra viktiga.
– Praktikanter håller absolut inte på med hingstarna, men det är bra för dem att få se hur vi hanterar dessa. Exempelvis sadlar vi alltid hingstar i boxen, det kan stå tre ston på uppbindningsplatsen och då är det inte så bra att klämma in en hingst. Det är jätteviktigt att hela tiden förutse en situation och att tänka på säkerheten, säger Talinsson.
Något Jenny är väldigt noggrann med är att personalen har fullt fokus på hästarna, att de exempelvis inte pillar med mobilen i tid och otid.
– Många vill ha lurar i öronen när de mockar, men den tid du har i boxen med hästen på morgonen är inte till för dig utan för den. Du kan missa att hästen har ett tjockt ben för att du lyssnar på en låt. Använd pauserna till att reflektera, inte till att titta på telefonen, utbrister hon och fortsätter:
– Var närvarande! Det är i boxen man upptäcker saker. Detta handlar om respekt gentemot hästen och mot sina arbetskamrater.
Apropå smittlarmen under vintern berättar Jenny att de redan tidigare hade strikta rutiner. Kommer det in en ny häst har den sina egna grejer och tempas dagligen. Grevlunda har dessutom ett litet stall där nykomlingen får stå i två veckor, ingen häst tas in i det stora stallet direkt.
– De kan ju komma med ringorm eller vad som helst, det behöver inte handla om virus, säger hon.
Samtliga hästar på Grevlundagården, även de yngre, vaccineras mot hästinfluensa varje halvår. Och de yngre hästarna som är tre–fyra år står i ett eget stall, inte med tävlingshästarna.
Jenny avslutar:
– Jag måste också få säga att jag jobbar med ett härligt och ambitiöst gäng. Mina arbetskamrater är fantastiska!
Hitta din nästa hoppsadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna kategorin:
"Sadlar | Hoppning".
Samtliga hoppsadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Grevlundas stallchef om framgångshelgen: ”Ingenting lämnas åt slumpen”
- Peder Fredricson hyllas med ett eget träd: ”Känns jätteroligt”
- Marie vann med egna hästen: ”Hon är så häftig”
- Grevlundagården prisas: ”Att få verka här betyder så mycket för oss”
- De vann Grevlunda-besöket: ”All In var som en stor nallebjörn”
- Ledigt jobb hos Lisen och Peder Fredricson
- Lisen om hur hon och Peder har byggt upp sin verksamhet
- Grattis, Lisen Bratt Fredricson som fyller 40 år i dag
- Peder Fredricson om sitt Grevlunda: Framgången sitter i detaljerna
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!