Hippson Lifestyle
Publicerad: 2019-04-29
Jenny samt hennes kollegor Peder Fredricson, "Allan" och Malin Henlöv. Foto: Anki Yngve och Tomas Holcbecher
Superstallchefen: ”Var närvarande när du umgås med hästen”
Jenny Talinsson är stallchef på Grevlundagården, Österlen, som drivs av Lisen och Peder Fredricson. Vägen till drömjobbet har varit lång och inte helt spikrak – här berättar hon ödmjukt om sin händelserika karriär.
Text: Anki Yngve
För ett par veckor sedan höll Saracen Horse Feeds Sverige en inspirationsdag med föreläsningar, detta i Segragymnasiets lokaler i skånska Östra Ljungby. En av talarna var Grevlundas stallchef Jenny Talinsson, hon berättade inte bara om stallets välplanerade utfodringsrutiner utan även hur hon har hamnat där hon är i dag.
Jenny inleder med att hon faktiskt inte var så intresserad av hästar alls förrän hon blev kanske tolv år gammal.
– Till dess följde jag med strömmen. Det var det man gjorde på landet, man höll på med hästar, skrattar hon.
Så småningom växte dock ett genuint intresse fram. Jenny tränade för Pia Holgersson och den kontakten gjorde att hon efter gymnasiet fick jobb i ett privatstall med lite hopphästar.
– Det ledde i sin tur vidare till att jag började jobba hos Pether Markne där jag blev kvar i sju år. Jag hade hand om både Ampère och Flyinge Amiral, den senare var och är min stora kärlek!
Har gjort stora mästerskap
Talinsson fick göra OS år 2000 tillsammans med Pether och Amiral. Under en tid var även Lisen Bratt i stallet som elev och de lärde känna varandra.
– Pether fixade så att jag började jobba hos Lisen när hon och Peder bodde i Flen, efter två år hängde jag med dem ner till Skåne, berättar Jenny.
Då Lisen blev gravid stannade hennes tävlande av lite. I samma veva sprang Jenny på Peter Erikssons dåvarande hästskötare Lina som funderade på att sluta med stalljobb, hon peppade Jenny att ta över som tävlingsgroom i teamet efter VM i Jerez.
– Jag var kvar nio år på Flyinge och gjorde flera mästerskap med Peter och Cardento, minns Talinsson och fortsätter:
– Peter Eriksson har lärt mig precis allt, han visade att det faktiskt går att jobba ”som vanligt” även med hästar, det handlar om att ha rutiner och om planering. Han skrev upp exakt när han skulle rida, ”Cardento 9.00–9.40”. Om Peter inte syntes till 9.39, då tänkte jag att nu ligger han i ett dike…
Mindre frihet på inomhusjobb
När avelsverksamheten på Flyinge avvecklades drogs det ner på personal. Jenny flyttade uppåt i landet och fick jobb hos dressyrryttaren Caroline Bonde.
– Men så blev hon också med barn och jag fick för mig att jag skulle börja jobba i hästbutik. Det passade dock inte mig att stå där inne hela dagarna, jag insåg vilken frihet det innebär att jobba med hästar!
Jenny kom på att hon med sitt nya och ”vanliga” liv gick upp 6.00, skulle se respektabel ut och därför behövde fixa sig, skulle ta sig till jobbet, jobba 9.00–18.00 och sedan åka till stallet. Så dagarna blev faktiskt längre än när hon arbetade i stall.
Så småningom ringde Lisen och behövde en stallchef på Grevlunda. Jenny hoppade på och det har hon inte behövt ångra, hon älskar sitt jobb. Dessutom menar hon att det nästan är en förutsättning att själv ha varit proffsgroom i det arbete hon har nu. Det gör att hon har stor förståelse för hästskötarna i teamet.
– De har ett jobb där det är superviktigt att kunna hantera press och stress, du kan inte sätta dina egna behov först. Som hästskötare är du assistent åt både hästen och människan, du måste värna hästarna i alla lägen och ha väldigt bra kommunikation och samspel med din ryttare, säger hon.
Tävlingsgroomarna har emellanåt ett intensivt program. När de kommer hem sent har de i regel sovmorgon dagen efter, sedan plockar de i ordning allt efter tävlingen. Och därefter tar de igen sin ledighet.
Lisens och Peders hus på Grevlundagården. Foto: Ida Röök
Rutiner och säkerhetstänk
Jenny förklarar att A och O i ett stort stall är att hitta fungerande rutiner. Det kan handla om till synes små detaljer, som att alla kratsar ur hovarna innan hästen tas ur boxen eller att alla hänger upp täckena på samma sätt. Just nu har Grevlunda en del hingstar i stallet, då är säkerhetsrutinerna extra viktiga.
– Praktikanter håller absolut inte på med hingstarna, men det är bra för dem att få se hur vi hanterar dessa. Exempelvis sadlar vi alltid hingstar i boxen, det kan stå tre ston på uppbindningsplatsen och då är det inte så bra att klämma in en hingst. Det är jätteviktigt att hela tiden förutse en situation och att tänka på säkerheten, säger Talinsson.
Något Jenny är väldigt noggrann med är att personalen har fullt fokus på hästarna, att de exempelvis inte pillar med mobilen i tid och otid.
– Många vill ha lurar i öronen när de mockar, men den tid du har i boxen med hästen på morgonen är inte till för dig utan för den. Du kan missa att hästen har ett tjockt ben för att du lyssnar på en låt. Använd pauserna till att reflektera, inte till att titta på telefonen, utbrister hon och fortsätter:
– Var närvarande! Det är i boxen man upptäcker saker. Detta handlar om respekt gentemot hästen och mot sina arbetskamrater.
Apropå smittlarmen under vintern berättar Jenny att de redan tidigare hade strikta rutiner. Kommer det in en ny häst har den sina egna grejer och tempas dagligen. Grevlunda har dessutom ett litet stall där nykomlingen får stå i två veckor, ingen häst tas in i det stora stallet direkt.
– De kan ju komma med ringorm eller vad som helst, det behöver inte handla om virus, säger hon.
Samtliga hästar på Grevlundagården, även de yngre, vaccineras mot hästinfluensa varje halvår. Och de yngre hästarna som är tre–fyra år står i ett eget stall, inte med tävlingshästarna.
Jenny avslutar:
– Jag måste också få säga att jag jobbar med ett härligt och ambitiöst gäng. Mina arbetskamrater är fantastiska!
Hitta din nästa hoppsadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna kategorin:
"Sadlar | Hoppning".
Samtliga hoppsadlar hittar du HÄR
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Grevlundas stallchef om framgångshelgen: ”Ingenting lämnas åt slumpen”
- Peder Fredricson hyllas med ett eget träd: ”Känns jätteroligt”
- Marie vann med egna hästen: ”Hon är så häftig”
- Grevlundagården prisas: ”Att få verka här betyder så mycket för oss”
- De vann Grevlunda-besöket: ”All In var som en stor nallebjörn”
- Ledigt jobb hos Lisen och Peder Fredricson
- Lisen om hur hon och Peder har byggt upp sin verksamhet
- Grattis, Lisen Bratt Fredricson som fyller 40 år i dag
- Peder Fredricson om sitt Grevlunda: Framgången sitter i detaljerna
- Fyra av Bollerups uppfödningar startar i Flyinge

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!