Hippson Lifestyle
Publicerad: 2015-05-25

Till minne av en älskad ridskolehäst
Den älskade ridskolehästen Jabin hedras av eleverna genom att det varje år rids en tävling uppkallad efter honom, Jabin Cup. Vi ringde upp ridskolechefen Åsa Linnér på Ölmstad Rid- och Körsällskap, för att höra mer om tävlingen. Och möts av en historia om en häst som spred stor kärlek och skapade många minnen.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Ute på ridskolor runt om i Sverige tar många ryttare sina första, och ibland nervösa, skrittsteg till häst. Och på ridskolan utanför Gränna fanns det under många år en gentleman som fick ryttarna att känna sig extra trygga – han hette Jabin. Att han fick rycka in som vikarie på ridskolan i Ölmstad var egentligen en slump, eller ödet om man så vill.
Utdömd av veterinären
Åsa Linnér köpte in Jabin som sjuåring, då var han en yster och ganska oriden individ. Det blev naturligt att han gick med i verksamheten på Vissmålens Ridklubb, där Åsa då jobbade. Men av hälsoskäl såg hans karriär som lektionshäst ut att bli kort.
– Han fick en kraftig, nästan astmaliknande hosta och blev utdömd. Men en av mina elever var envis och älskade honom så mycket att hon räddade honom, med stallflytt och fokus på rehabilitering, säger Åsa.
Allt gick enligt planerna med rehabiliteringen och genom åren tävlade ekipaget hoppning, dressyr och fälttävlan på lägre nivå.
Återvände till ridskolan
Efter fem år som privathäst fick Åsa ett samtal från Jabins ägare, som behövde be om råd. Hon kunde inte längre ha kvar sin älskade häst, på grund av en egen skada. Att sälja honom var inget alternativ, och efter flera misslyckade försök med fodervärdar stod hon nu utan en lösning.
– Jag tvekade inte en sekund, utan ringde upp försäkringsbolaget och frågade om jag fick ta över hennes del i ägandet av Jabin. Det är ett beslut jag aldrig har ångrat, berättar Åsa.
Åsa hade Jabin som sin egen häst, men när ridskolan behövde en vikarie var det ganska lätt att förstå att han skulle uppträda som en gentleman.
Pigg pensionär
Åsa berättar med mycket värme i rösten om den älskade hästen som levde upp under lektionerna, och blev kvar i verksamheten. Han har lärt oräkneligt många ryttare att göra fina galoppfattningar, perfekta skänkelvikningar och har visat sin glädje i hoppningen.
De lektioner han inte blev sadlad visade han sitt stora missnöje genom att sparka i boxen när ryttarna satt upp. Efter alla år lärde han sig instruktörernas "standardövningar" utantill, och hostan som han tidigare dömdes ut för kom aldrig tillbaka.
När Jabin fyllde 25 år beslutade ridskolan att han skulle pensioneras från verksamheten, få flytta till ett privatstall och tillbringa dagarna i de stora hagarna. Något han hatade.
– Han slutade äta, gick ner i vikt och blev deprimerad efter flytten. Vi trodde att han skulle behöva få sluta sina dagar tidigare än vi tänkt oss, men då var det dags för "Hästens dag".
En symbol på ridskolan
Den trötta och gamla hästen fick således komma tillbaka till ridskolan, något som var tänkt för endast en dag, men när han kom till anläggningen tändes en glöd i hans ögon.
– Han blev överlycklig när vi tog tillbaka honom. Där fick vi svaret på att han inte var redo att pensioneras. Han älskade verkligen alla barn och ridskolan, det var otroligt att se.
Det blir känslomässigt för Åsa att tänka tillbaka på hästen som hon träffade varje dag i över 18 år, hon gör sitt bästa för att förmedla hur hon uppfattade Jabin. Men oavsett vilka ord hon använder för att beskriva honom, så hörs det på rösten. Det är en blandning mellan glädje och sorg, glädje för att hon under sitt liv lärt känna en häst som honom. Och sorg för att han, efter att ha levt i drygt 31 år, inte längre finns kvar.
– Mot slutet fick han inte hoppa längre, men jag minns så väl den lektionen då jag hade lagt ut bommar och han satsade allt mot dem. Flickan på ryggen fick hålla i sig hårt, han kunde inte hålla sig från att busa den gången, skrattar Åsa.
Jabin Cup – öppen för alla ryttare
För att hedra Jabin startade ridskolan Jabin Cup, när han fortfarande var kvar i stallet. Det är en dressyrtävling där alla tävlar mot alla, oavsett häst eller ponny och nivå.
Ryttarna kan rida allt från LC:1 till MsvB:1, poängen omräknas till procent och med hjälp av en fastställd koefficient utses vinnare. Varje år är intresset stort, för många av ryttarna är cupen deras första tävling, eller tävlingen de tränar inför under året.
För eleverna och instruktörerna på ridskolan är Jabin Cup dessutom ett sätt att behålla minnet av sin älskade häst.
relaterade artiklar

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!