Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-12-19
Tracken har haft två karriärer: ”Alla hästar har rätt att få åldras med kärlek”
Vi fick ett fint brev till redaktionen från Jennifer Morén i Östersund, som ville berätta om sin snart 30-åriga varmblodshäst Tracken. Hon har haft honom i halva sitt liv och halva hans, trots att han dessutom har en hel travkarriär bakom sig. ”Jag tänker på alla de travhästar som inte får chansen att ha en karriär efter att de har slutat med tävlandet, trots allt är de inte så gamla då”, säger hon.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Hej Jennifer, berätta, hur fann du och Tracken varandra?
– Tracken, eller Track Turbo som han egentligen heter, kom till mig den första maj 2001. Jag var endast tio år gammal och väldigt förväntansfull. Det var en bekant till min pappa som hade honom tidigare och ville att Tracken skulle få bli ridhäst efter att han hade slutat tävla på travbanan. Jag minns när de lastade ut honom ur transporten. Han hade ett täcke där det på ena sidan stod hans namn och på den andra "Stall Berg". Tracken hade vinröda benlindor och ett långt repgrimskaft som räcktes över direkt till mig.
– Där stod jag, världens lyckligaste tioåring med min alldeles egen häst. Det var inte helt lätt i början, han var enbart riden lite western och jag kunde ingenting om westernridning. När jag fick Tracken red jag fortfarande ponny på ridskolan och egentligen var jag kanske för liten för en storhäst just då. Men det brydde jag mig inte om, det skulle gå, och det gick!
Var han framgångsrik under sin karriär på travbanorna?
– Tracken tävlade fram till 1997, så han var tio år när han slutade gå löp. Han sprang in runt 173.000 kronor, inga miljonbelopp, men på den tiden var det nog helt okej.
Vad har ni hittat på tillsammans under de här åren?
– Eftersom jag inte var så gammal när jag fick honom reds Tracken inte jättemycket de fösta två åren. Efter ett tag började jag rida honom mer kontinuerligt och vara med på dressyrträningar för instruktör, han blev väldigt fin i dressyren.
– Trots att Tracken inte var utbildad i dressyr innan han kom till mig har han lärt mig otroligt mycket. Det är så roligt att se tillbaka på vår första lektion, då vi tränade på att hålla i gång arbetstrav på volt. Att från detta kunna rida samlad trav i balans är häftigt.
– Förutom ridningen har jag tömkört honom och även kört honom för vagn, vilket både Tracken och jag har tyckt varit roligt.
Hur ser hans liv ut som ”pensionär”?
– Livet som pensionär är lugnt och skönt. Tracken går i hagen på dagarna med sin hästkompis Lilly, som min lillasyster äger sedan tio år tillbaka. Eftersom han är pigg och glad rids Tracken fortfarande lite ibland, vi går även på promenader emellanåt. Han tycker att det är roligt att få komma ut och röra på sig och brukar bli väldigt pigg, men han tycker att det är lika mysigt att vara i stallet och få massage eller att bli kliad i öronen.
Nästa år fyller Tracken hela 30 år – vad är hemligheten bakom att han har hållit så bra?
– Jag tror att man till del ska ha tur för att få en skadefri och hållbar häst, det finns inga garantier att den inte skadar sig eller blir sjuk. Men man kan förebygga mycket genom att tänka på hur man lägger upp sin träning och övrig hantering.
– Själv försöker jag alltid ligga steget före, för att minska risken för skador och sjukdom. Om jag rider en dressyrträning låter jag inte honom vila dagen efter, då får han gå ett lättare pass för att dagen därpå vila och få återhämta sig. Jag tror på att både trappa upp och trappa ner träningen inför och efter vila, även om det bara handlar om en dag. Det har fungerat för mig och har gett mig en hållbar häst.
Många hästar avlivas fortfarande efter avslutad travkarriär. Vad tycker du om det? Och vad tror du att man kan göra för att fler hästar ska få leva vidare?
– Det slog mig häromdagen att jag har haft Tracken i över halva hans och halva mitt liv. Och jag tänker en del på alla de travhästar som inte får chansen att ha en karriär efter att de har slutat med tävlandet. De är trots allt inte så gamla när de inte får tävla i trav längre.
– Jag tycker att alla hästar har rätt att få åldras med kärlek, att få komma till någon som älskar dem mer än allt annat. Så blev det i alla fall för min underbara häst och jag hoppas att fler och fler hästar får en sådan chans.
– Visst, jag kan ha förståelse för att man som djurägare får ta ett tråkigt beslut om en häst – efter avslutad karriär – har dragit på sig skador som är svåra att läka. Men jag personligen skulle inte kunna ta ett sådant beslut med en fullt frisk häst.
– Å andra sidan vill man veta att hästen får ett livslångt, bra hem om man väljer att sälja den vidare. Jag tror att det är viktigt att lyfta fram ridtravarna, det är otroliga hästar! De är oftast hanterade och tränade från väldigt tidig ålder, vilket har gjort dem trygga. De går att få riktigt fina i dressyren och många blir väldigt duktiga hopphästar.
– Jag har utvecklats jättemycket tillsammans med Tracken och hoppas att vår historia kan inspirera andra att få upp ögonen för travhästens mångsidighet.
Tracken i hagen med sin bästa kompis.
taggar
Liknande webbartiklar
- Vill stärka pensionerade travares position: "Saknas en tydligare struktur"
- Nytt projekt ska omskola travhästar till ridhästar: "Har ett oförtjänt dåligt rykte"
- Alva och Läckerols resa blev en tecknad serie: "Jag blev väldigt starstruck"
- Läckerol – travaren som blev 14-åriga Alvas ridhäst: "Man får en vän för livet"
- Ridtravaren som tävlar medelsvår dressyr
- Här får travhästarna en ny karriär – Essunga ryttarförening får stipendie
- Travhäst dog under lopp på Åbytravet
- Sigge gick från travet till fyrspannseliten: ”Han står mig väldigt nära”
- Hopphästar på stor travhästauktion: ”Win-win för alla parter”
- Hon kombinerar ridning med travsport: "Rider dressyr även på mina travare"
relaterade artiklar

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!