Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-07-25
”Vuxen-nybörjaren” som blev ridlärare
En del säger att man inte kan lära sig rida riktigt bra som vuxen. Att musklerna inte längre har reaktionsförmågan som krävs. Och visst har många ”vuxen-nybörjare” fått se söner och döttrar rida om dem. Men ett och annat undantag finns, som visar att det inte bara går att lära sig rida som äldre. Det går dessutom att bli både instruktör och tävlingsryttare.
Text: Beata Hansson
Foto: Privat
Att ”allt är möjligt”, är det bara ord? Så kan man ibland tänka när man sitter där i sadeln och det bara inte fungerar. Och personen som säger det, ridläraren i mitten, har ju betalt för sina instruktioner. Det kan man surt tänka när den där osynliga tråden ner till hästen känns stum och avklippt.
Men då kan jag berätta om en av dem som står i mitten, Paméla Christensen. Hon lärde en gång ut grunderna i ridning till min dotter. Och jag följde inte bara dottern utan även Paméla med stort intresse, från läktaren, under de följande åren.
Paméla fick barnen att hitta rytmen i sadeln. Hon såg alla elever som individer. Lärde dem att tro på sig själva. Men hon verkade också förstå sig på hästar och ridning. En riktig hästtjej, tänkte jag.
– Nej, jag var ju inte det. Min barn- och ungdom har i stället ägnats mycket åt dans och gymnastik. Men jag blev tidigt reumatiker. Jag fick med åren väldigt ont i kroppen då jag även var överrörlig, berättar hon så här många år senare.
Ringde runt till ridskolor
Tre barnafödslar senare tog det tvärstopp. Det var strax innan Paméla fyllde trettio. Läkarna gav henne ett stort ”nej” till fortsatt träning. Men hon har alltid varit en fysisk person som älskat att röra sig, Paméla började fundera på alternativ och hon kom på ett. Ridning.
Hästar hade hon alltid tyckt om, men av någon anledning aldrig fått syssla med för sin mamma. Att det var svårt att lära sig som vuxen hade hon förstås fått höra. Men hon tänkte bara ”Hur svårt kan det vara?” och började ringa runt till olika ridskolor. Till slut hittade hon en som tog emot vuxna nybörjare.
– Jag red där en gång i veckan och kände att det var så roligt. En ridlärare såg potential i mig och flyttade upp mig till en grupp där ”veteranerna” red. En av dessa var tydlig med att berätta för mig att ”Du är inte riktigt på vår nivå”. Då växte hornen ut. Jag bestämde mig för att satsa.
Egen häst efter bara fem år
Paméla åkte direkt till butiken och köpte ”Dressyr med Kyra” av Kyra Kyrklund. Hon började läsa och lägga ihop teori och praktik. Balansen hade hon fått genom gymnastiken, lyhördheten genom dansen. Drömmen om tävling gjorde att smärtorna från remautismen fick trängas tillbaka.
”Det här kan väl inte vara så svårt” tänkte Paméla och köpte sin första häst, när hon hade ridit mindre än fem år. Hon fick ha den på ridskolan. Ridskolechefen, som såg en vinnarskalle, lovade vinnarskallen en hatt om hon lyckades ta sig till medelsvår klass.
– Alla som känner mig vet att en sådan frestelse kan jag inte motstå...
Smärtan satte stopp
I samma veva satt jag, som ridit i typ hela mitt liv, på läktaren och såg hur Paméla formade min dotter till ryttare (som förstås skulle komma att rida om mig några år senare). Jag noterade hur hon flirtade med ponnyerna, lirkade med ryttarna och pedagogiskt förklarade för föräldrarna.
– Jag var ju utbildad pedagog, men jag var inte ridlärare. Och så var jag ju närapå nybörjare själv, minns Paméla.
Hon red, utvecklades, köpte finare hästar och tävlade med godkända resultat upp till S:t Georges – samtidigt sade kroppen ifrån alltmer burdust. Paméla kunde knappt gå vissa dagar och ridningen fungerade inget vidare. Jobbet som ridlärare tärde på kroppen. Hon började grubbla kring alternativa lösningar för sitt yrkesliv, och så köpte hon en hästsportbutik.
Parallellt med detta gick Paméla C-tränarutbildningen. Teoriprovet är gjort men det praktiska har hon kvar.
Det funkade ett tag att arbeta i butik, men hon märkte att hon blev allt sämre av att stå stilla hela dagarna. Paméla fick ibland hålla sig i disken när hon tog betalt och till slut fick hon sälja sin häst.
Mellan hopp och förtvivlan
Morfintabletter dygnet runt. Inte kunna rida. Inte stå i butiken. Knäckt? Nej, inte Paméla. Hon sadlade om, gick tillbaka till ridhusmitten och började instruera.
– Det jag vill lära ut, som jag själv har fått lära mig den hårda vägen, är att det inte bara finns ett sätt att rida på eller ett sätt att sitta på hästen. Vi ser alla olika ut och har kroppsligt väldigt olika förutsättningar. Det gäller att hitta en individuell sits som ger önskad verkan på hästen, säger hon.
Men Pamélas kropp blev bara sämre. Hon minns hur hon skällde ut sin tränare utan att inse att det var hon som inte kunde rida, eftersom hon hade för ont. Och till slut kunde hon inte ens gå på toaletten utan hjälp.
Det slutade med tre steloperationer och tre långa år utanför hästvärlden. Tre år av ständig värk och utan allt det gamla. Det som hade varit glädjen i livet.
– När jag, efter några år, åkte och hälsade på min tidigare ridskola fick jag dock ett erbjudande. Ridskolechefen undrade om jag inte kunde tänka mig att hålla en ponnylektion i veckan? Och har man haft egen häst, har man varit ute på tävling, då vill man tillbaka, säger Paméla.
Har hittat en strategi för att kunna rida
Så hon köpte sig en ny häst. En lektion blev flera och till slut instruerade hon fyra dagar i veckan. Paméla var tillbaka, dock inte utan smärta. Men hon har lärt sig att hantera den, till viss del. Målet är att komma ut på tävling igen. Hon vill tillbaka till piruetter och galoppombyten.
Nu har Paméla ridit i ett och ett halvt år, men hon rider bara lätt i traven. Att sitta ner gör för ont.
Galoppen är riktigt svår, hon är beredd att kämpa och traggla, att hitta alternativa övningar om någon inte fungerar. Och hon har bra hjälp av sin mentor och tränare Kristian von Krusenstierna.
– Herregud, de rider ju utan ben på Paralympics, hur svårt kan det vara? utbrister Paméla.
Knepet är nu att lyssna på kroppen, men att ändå inte sluta rida helt. Känns det extra jobbigt någon dag sitter hon av och leder hästen en stund i stället.
Men lägga av med ridningen? Nej, det skulle inte gå, hävdar hon. Inte på något vis. Kroppen skulle stelna och själen förtvina.
Målet är att så småningom kunna tävla igen.
Liknande webbartiklar
- Startar ridskola med musik på schemat: ”Vill åt dem som vill njuta av sin ridning”
- Maja har varit ridlärare i 40 år: ”Jag har aldrig funderat på att sluta”
- Att få lära sig rida är inte helt lätt – det vet Andreas som är 1,83 lång
- Ridlärarrollen från dåtid till samtid: "Har antagit ett nytt sätt att undervisa"
- Coachning kan bli vardag på ridskolan
- Patrik Kittel: ”Även på ridskolenivå ska du uppmuntras att utveckla dig”
- Tenhult satsar på bra skolhästar: ”Kan bli dyrare i slutändan att köpa billigt”
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Ylva driver lyxridskola med lusitanohästar: ”Krävs en hel del från ryttaren”
- Ridsporten får över en miljon via Gräsroten
relaterade artiklar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!