Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-07-25
”Vuxen-nybörjaren” som blev ridlärare
En del säger att man inte kan lära sig rida riktigt bra som vuxen. Att musklerna inte längre har reaktionsförmågan som krävs. Och visst har många ”vuxen-nybörjare” fått se söner och döttrar rida om dem. Men ett och annat undantag finns, som visar att det inte bara går att lära sig rida som äldre. Det går dessutom att bli både instruktör och tävlingsryttare.
Text: Beata Hansson
Foto: Privat
Att ”allt är möjligt”, är det bara ord? Så kan man ibland tänka när man sitter där i sadeln och det bara inte fungerar. Och personen som säger det, ridläraren i mitten, har ju betalt för sina instruktioner. Det kan man surt tänka när den där osynliga tråden ner till hästen känns stum och avklippt.
Men då kan jag berätta om en av dem som står i mitten, Paméla Christensen. Hon lärde en gång ut grunderna i ridning till min dotter. Och jag följde inte bara dottern utan även Paméla med stort intresse, från läktaren, under de följande åren.
Paméla fick barnen att hitta rytmen i sadeln. Hon såg alla elever som individer. Lärde dem att tro på sig själva. Men hon verkade också förstå sig på hästar och ridning. En riktig hästtjej, tänkte jag.
– Nej, jag var ju inte det. Min barn- och ungdom har i stället ägnats mycket åt dans och gymnastik. Men jag blev tidigt reumatiker. Jag fick med åren väldigt ont i kroppen då jag även var överrörlig, berättar hon så här många år senare.
Ringde runt till ridskolor
Tre barnafödslar senare tog det tvärstopp. Det var strax innan Paméla fyllde trettio. Läkarna gav henne ett stort ”nej” till fortsatt träning. Men hon har alltid varit en fysisk person som älskat att röra sig, Paméla började fundera på alternativ och hon kom på ett. Ridning.
Hästar hade hon alltid tyckt om, men av någon anledning aldrig fått syssla med för sin mamma. Att det var svårt att lära sig som vuxen hade hon förstås fått höra. Men hon tänkte bara ”Hur svårt kan det vara?” och började ringa runt till olika ridskolor. Till slut hittade hon en som tog emot vuxna nybörjare.
– Jag red där en gång i veckan och kände att det var så roligt. En ridlärare såg potential i mig och flyttade upp mig till en grupp där ”veteranerna” red. En av dessa var tydlig med att berätta för mig att ”Du är inte riktigt på vår nivå”. Då växte hornen ut. Jag bestämde mig för att satsa.
Egen häst efter bara fem år
Paméla åkte direkt till butiken och köpte ”Dressyr med Kyra” av Kyra Kyrklund. Hon började läsa och lägga ihop teori och praktik. Balansen hade hon fått genom gymnastiken, lyhördheten genom dansen. Drömmen om tävling gjorde att smärtorna från remautismen fick trängas tillbaka.
”Det här kan väl inte vara så svårt” tänkte Paméla och köpte sin första häst, när hon hade ridit mindre än fem år. Hon fick ha den på ridskolan. Ridskolechefen, som såg en vinnarskalle, lovade vinnarskallen en hatt om hon lyckades ta sig till medelsvår klass.
– Alla som känner mig vet att en sådan frestelse kan jag inte motstå...
Smärtan satte stopp
I samma veva satt jag, som ridit i typ hela mitt liv, på läktaren och såg hur Paméla formade min dotter till ryttare (som förstås skulle komma att rida om mig några år senare). Jag noterade hur hon flirtade med ponnyerna, lirkade med ryttarna och pedagogiskt förklarade för föräldrarna.
– Jag var ju utbildad pedagog, men jag var inte ridlärare. Och så var jag ju närapå nybörjare själv, minns Paméla.
Hon red, utvecklades, köpte finare hästar och tävlade med godkända resultat upp till S:t Georges – samtidigt sade kroppen ifrån alltmer burdust. Paméla kunde knappt gå vissa dagar och ridningen fungerade inget vidare. Jobbet som ridlärare tärde på kroppen. Hon började grubbla kring alternativa lösningar för sitt yrkesliv, och så köpte hon en hästsportbutik.
Parallellt med detta gick Paméla C-tränarutbildningen. Teoriprovet är gjort men det praktiska har hon kvar.
Det funkade ett tag att arbeta i butik, men hon märkte att hon blev allt sämre av att stå stilla hela dagarna. Paméla fick ibland hålla sig i disken när hon tog betalt och till slut fick hon sälja sin häst.
Mellan hopp och förtvivlan
Morfintabletter dygnet runt. Inte kunna rida. Inte stå i butiken. Knäckt? Nej, inte Paméla. Hon sadlade om, gick tillbaka till ridhusmitten och började instruera.
– Det jag vill lära ut, som jag själv har fått lära mig den hårda vägen, är att det inte bara finns ett sätt att rida på eller ett sätt att sitta på hästen. Vi ser alla olika ut och har kroppsligt väldigt olika förutsättningar. Det gäller att hitta en individuell sits som ger önskad verkan på hästen, säger hon.
Men Pamélas kropp blev bara sämre. Hon minns hur hon skällde ut sin tränare utan att inse att det var hon som inte kunde rida, eftersom hon hade för ont. Och till slut kunde hon inte ens gå på toaletten utan hjälp.
Det slutade med tre steloperationer och tre långa år utanför hästvärlden. Tre år av ständig värk och utan allt det gamla. Det som hade varit glädjen i livet.
– När jag, efter några år, åkte och hälsade på min tidigare ridskola fick jag dock ett erbjudande. Ridskolechefen undrade om jag inte kunde tänka mig att hålla en ponnylektion i veckan? Och har man haft egen häst, har man varit ute på tävling, då vill man tillbaka, säger Paméla.
Har hittat en strategi för att kunna rida
Så hon köpte sig en ny häst. En lektion blev flera och till slut instruerade hon fyra dagar i veckan. Paméla var tillbaka, dock inte utan smärta. Men hon har lärt sig att hantera den, till viss del. Målet är att komma ut på tävling igen. Hon vill tillbaka till piruetter och galoppombyten.
Nu har Paméla ridit i ett och ett halvt år, men hon rider bara lätt i traven. Att sitta ner gör för ont.
Galoppen är riktigt svår, hon är beredd att kämpa och traggla, att hitta alternativa övningar om någon inte fungerar. Och hon har bra hjälp av sin mentor och tränare Kristian von Krusenstierna.
– Herregud, de rider ju utan ben på Paralympics, hur svårt kan det vara? utbrister Paméla.
Knepet är nu att lyssna på kroppen, men att ändå inte sluta rida helt. Känns det extra jobbigt någon dag sitter hon av och leder hästen en stund i stället.
Men lägga av med ridningen? Nej, det skulle inte gå, hävdar hon. Inte på något vis. Kroppen skulle stelna och själen förtvina.
Målet är att så småningom kunna tävla igen.
Liknande webbartiklar
- Startar ridskola med musik på schemat: ”Vill åt dem som vill njuta av sin ridning”
- Maja har varit ridlärare i 40 år: ”Jag har aldrig funderat på att sluta”
- Att få lära sig rida är inte helt lätt – det vet Andreas som är 1,83 lång
- Ridlärarrollen från dåtid till samtid: "Har antagit ett nytt sätt att undervisa"
- Coachning kan bli vardag på ridskolan
- Patrik Kittel: ”Även på ridskolenivå ska du uppmuntras att utveckla dig”
- Tenhult satsar på bra skolhästar: ”Kan bli dyrare i slutändan att köpa billigt”
- Dressyrnestorn Bo Tibblin: ”C-tränarna borde ha ridlärarutbildning”
- Stöd för att aktivera vuxna ryttare
- Ylva driver lyxridskola med lusitanohästar: ”Krävs en hel del från ryttaren”

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!