Hippson Lifestyle
Publicerad: 2014-07-17
Isabelle Wiklund och Max går över bron och Elvira Svensson på Morej flyttar muggen.
WE – en gren även för ponnyryttare
Det är sommarlov och vad vi gärna kallar "typiskt svenskt sommarväder", med omväxlande sol och regn. På vackra Kulla Vreta Gård utanför Örsundsbro har ett gäng barn och ungdomar mellan sju och femton år samlats, för att under två dagar träna working equitation (WE) tillsammans med sina ponnyer.
Text & foto: Ulrika Pernler
Flera av ryttarna har träffats tidigare. I april hölls en prova på-kurs i WE här på Kulla Vreta, och några veckor efter den möttes de igen när Uppsala Ponnyklubb hade en träningstävling. Efter de två tillfällena uttrycktes en önskan om fortsättning, och under de här två dagarna är det tolv ponnyekipage som kommit för att lära sig ännu mer. Det ligger mycket förväntan i luften.
Intresset för den ”nya” grenen WE är stort, speciellt runt Mälardalen, och de senaste två åren har det varit tryck både under träningstillfällen och på tävlingar. Men ännu har ponnyryttarna inte riktigt upptäckt grenen. Det är bland annat därför Åsa Tinnerholm, som är en av initiativtagarna till ungdomssatsningen, är här i dag.
Åsa Tinnerholm ropar ut nästa övning.
Passar för alla åldrar
Åsa har själv tränat och tävlat WE upp till svår klass, och hon är flitigt anlitad som instruktör vid träningar och kurser.
– Att undervisa barn och ponnyer är extra roligt. Det är en sådan glädje och man dras verkligen med av deras entusiasm inför övningarna, säger Åsa. Grenen passar utmärkt för ryttare i alla åldrar. Inte minst för barn, där dressyrövningarna blir mer konkreta och dessutom roligare att utföra.
Den här gången består kursen av två teknikpass första dagen, och en träningstävling innehållande programridning och teknikbana dag två. Man kan enkelt beskriva själva teknikmomentet som dressyr runt och över olika hinder.
På utebanan står en mängd hindertyper utställda. Där finns tunnor, slalompinnar, ett litet hinder och en klocka där man ska stanna och plinga – bland annat. Första dagen går båda passen åt till att öva på hindren ett och ett, efter Åsas instruktioner.
Rebecca Tinnerholm på Fuchzia plingar i klockan.
Konkreta uppgifter
Tindra rider New Forest-ponnyn Oskar. Hon har tränat WE för Åsa på Rotbrunna några gånger tidigare, så för henne är hindren inte helt okända. Tindra visar vant hur man rider fram och gör halt mellan pinnarna, sedan flyttar hon muggen från den ena stolpen till den andra – utan att hästen får gå iväg förrän hon är klar. Fast att hoppa hindret är roligast. Och att galoppera förstås.
Tioåriga Isabelle rider på shetlandsponnyn Max. Hon har en till ponny som heter Tubbe, det är med honom hon tänker komma ut på tävlingsbanorna framöver. Max har riktigt grå tinningar och Isabelle berättar att han är över trettio år gammal. Fast ingen vet exakt hur gammal han är.
– Jag får jobba lite så att Max inte ska somna, säger Isabelle.
Sedan travar hon och Max in i fållan i ett behagligt tempo.
Julia Törnros och Esmeralda i tunnhindret.
”Kul sätt att rida dressyr”
Från att ha varit instruktör under första lägerdagen, så går Åsa över till domarrollen den andra. Några snälla mammor hjälper henne med protokollskrivningen. Ponnyerna är flätade och några ryttare har pyntat sina hästar med blommor instuckna i flätorna.
I bakgrunden springer Helena och fyller på lagret av saft, smörgåsar och bullar. Det går åt i samma takt som det läggs fram. Man blir hungrig av att rida.
Jacob, som är tolv år, är här med ponnyn Bazze som är arton år. Det är första gången Jacob rider en hel bana och blir bedömd av domare. Det flyter på fint, och både Bazze och Jacob ser ut att tycka att det är roligt.
Efteråt säger Jakob att det mesta gick bra, men han är lite missnöjd över att han glömde att det skulle vara skrittövergång mellan tunnorna. Det tänker han komma ihåg nästa gång. Jacob tycker att WE är ett kul sätt att rida dressyr. Dessutom kan man ha nytta av att till exempel kunna öppna och stänga en grind i andra situationer.
Jakob Johansson och Bazze rider enkelslalom.
Vill börja tävla
Elvira som är tio år gillar hästar med mycket ludd i öronen. Det har båda hennes ponnyer Arvid och Morej. Arvid är egentligen Elviras lillasysters ponny, men Elvira har med honom på lägret för att han ska få öva sig.
När Elvira rider dressyrprogrammet, på lägrets andra dag, är det första gången Arvid är i ett ridhus.
– Han var jätteduktig, säger Elvira med ett leende, när hon och Arvid kommer ut efter att ha ridit sitt program.
För Rebecca som är sju år är det tävlingsmomentet som hägrar. Hon har tävlat en gång förut med sin ponny Fuchzia, när det var prova-på-tävling.
Rebecca tycker att det ska bli kul att rida teknikbanan. Men innan hon startar ber hon Åsa att lägga ner den översta bommen på hindret för att Fuchzia inte ska fundera över om hon tänker hoppa eller inte. Sen rider Rebecca hela banan som ett rinnande vatten och hon ler stort när hon går i mål.
– Nu ska jag byta om och springa ner till bryggan och bada, ropar hon till sin pappa över staketet, direkt när hon har passerat mållinjen.
Flera moment samma dag
Några har hittat varandra lite extra under de två dagarna. Julia T, Julia E och Sandra till exempel. De är i nedre tonåren och har passat på att sova över på gården. Eller, så mycket sova blev det visst inte. Men de har väldigt varit roligt tillsammans och säger i kör att de tänker fortsätta rida WE.
Julia T och Sandra har tränat och tävlat i working equitation redan, för Julia E väcktes intresset på en träning i våras. Vid den avslutande samlingen sitter de tillsammans vid bordet och räknar ut summan på sina tävlingsprotokoll.
– Det är roligt med en gren där man får rida flera olika moment på en och samma dag, säger Julia T.
Åsa är nöjd efter två intensiva men väldigt roliga och givande dagar. Deltagarna har en sista samling och hon talar om hur duktiga alla varit. Åsa berättar att hon hoppas få träffa barn och ponnyer igen, samtidigt som hon delar ut några små avslutningspresenter. Redan innan de åker hemåt är det flera av deltagarna som frågar när de ska träffas nästa gång.
På Svenska Ridsportförbundets hemsida har Working Equitation en egen flik. Där hittar du bland annat information om grenen, samt en lista över grenledare i de olika distrikten. Grenledaren kan du kontakta om du är nyfiken, har frågor eller vill prova på.
taggar
Liknande webbartiklar
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Svensk tog sjätteplacering vid VM i Working Equitation: "Jättelycklig"
- Storfavoriten vann och hemmahoppet skrällde i WE-SM
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
- Ryttarna redo för SM i Working Equitation
- Sensationell internationell svensk WE-seger
- WE-ekipage genrepade inför SM-veckan
- Allsidigheten lockar många till WE
- Nu kan du ta en klassiker i ridsport
- Jessica gick från elitserien till hästägare: "Föll sig naturligt att plocka upp ridningen igen"
relaterade artiklar

Flugtäcket förvandlas till riddarutrustning
Ponnyer är kända för att vara påhittiga – så den här skapade sig en egen flughuva. Perfekt passform med hål för ögonen, dessutom.

Polishästarna hälsade på i Södertälje
I onsdags kunde Södertäljebor möta hästar när de var ute på stan. Med på uppdraget var Polisrytteriet i Stockholms två största hästar.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Maria Gretzer redo för Mästarnas mästare
Först tackade ridsportprofilen nej till deltagande i tv-programmet. Hon ändrade dock sitt beslut och snart väntar inspelningen av äventyret.
Säger till Hippson: "Är absolut en skräckblandad förtjusning"

GCT-tävlingarna är tillbaka
Efter ett kortare sommaruppehåll är det dags för Global Champions Tour igen. Den här gången står London som värd.
Tre svenskar i startfältet – däribland en nybliven världsmästare

"Tro på kvaliteten – och ta det lugnt"
Naturlig hästhållning, skapa band till hästen, gott horsemanship och ligga ett steg före. Det tror Jens Fredricson är grunden för att bli mästare.

Räkna på 18 m² per häst i ligghallen
Forskningen visar att minimikraven på yta per häst i ligghallar kan vara för liten, hästar föredrar större yta för att vilja ligga ner och vila.

Sporthästar får ofta belastningsskador
Tävlingshästar utsätts för allt högre belastning. Veterinär Axel Wallman berättar om hälsoläget och vad som är viktigt att tänka på i uppbyggnaden av hästen.
»En ryttare med ett bra system kan få en sämre rygg att fungera utmärkt.«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vad krävs av framtida toppekipage?
När Göran ”Yogi” Breisner träffade de åtta ryttarna i ATG Talang blev det ett samtal om lagbygge, eget driv och konsten att forma en hållbar satsning.
"Var nyfiken och håll koll på vilka trender som är på gång i sporten"

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!