Rid i harmoni med hästen

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2007-09-26

Rid i harmoni med hästen

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

Vid en första anblick ser Perry Woods bok "Rid i harmoni med hästen", som kom ut tidigare i år, ganska anspråkslös ut. Omslagsbilden är visserligen fin, men titeln är luddig och om man bläddrar upptäcker man att den inte innehåller ett enda foto eller en enda illustration.
Men skenet bedrar - det här är en riktigt, riktigt bra bok. Det var länge sedan jag läste något om hästar och ridning som gav så många aha-tankar och väckte så många funderingar!

Engelsmannen Perry Wood har under många år utvecklat ett eget koncept för träning av hästar och ryttare som han kallar för "Real riding". Han har hämtat inspiration från massor av håll, men basen i konceptet är empati med hästen, lätthet och kommunikation. "Det låter lite flummigt" kan en skeptiker tycka, men det är just detta som är så häftigt med Perrys bok - den är väldigt konkret och inte ett dugg flummig!

Boken är uppdelad i fem huvudkapitel - Hästen, Ryttaren, Tanken, Partnerskapet och Horsemanship. På ett personligt och tidvis riktigt roligt sätt förklarar Perry Wood sin syn på de pusselbitar som i slutändan ska bilda ett harmoniskt ekipage. Dessutom ger han handfasta råd om allt från hur man kommer tillrätta med sitsproblem till hur man kan använda tanken (det vill säga mental träning) för att bli en bättre ryttare. Nästan alla kapitel avslutas med praktiska råd och med en sammanfattning.

Författaren förklarar dels hur vi som människor kan tänka när vi kommunicerar med hästar, dels ger han exempel på hur olika saker uppfattas av hästen. Sammantaget ger detta läsaren en mycket god förståelse för varför hästen (och människan!) beter sig som den gör.
Ett konkret exempel på hans sätt att förklara är mellanrubriken "Några tankar om: 'Stanna - åh nej, jag ändade mig. Var snäll och fortsätt' (kallas också halvhalt)".
Perry har inget emot halvhalter, tvärtom, han vill bara få oss att inse hur de uppfattas av hästen!

Mina favoritkapitel i boken är nog de som rör ryttarens sits, inverkan och hjälpgivning. Perry går igenom de vanligaste sitsfelen, vad de beror på och hur man botar dem, samt slår hål på myten att ryttaren ska rida med ben-ben-ben och säte-säte-säte. Istället menar han att varje hjälp ska vara genomtänk och föregås av ett beslut från ryttarens sida.
Författaren betonar samtidigt att ridpasset ska vara kul - både för ryttare och häst. Han uppmanar oss att stannar upp när vi rider och fråga oss: Har jag kul nu? Verkar hästen har roligt?

En annan "myt" han tar död på är att hästen måste vara på tygeln precis hela tiden. Perry förespråkar att man varierar formen för hästen, och att man en stund då och då gärna får rida den på helt långa tyglar - även i trav och galopp. Visst tycker han att hästar ska ridas på tygeln/i form eftersom det gör det lättare för dem att bära ryttarens vikt. Men hästen ska vara harmoniskt på tygeln, som en bieffekt av korrekt ridning, inte gå med nedsågat huvud!  

I kapitlet "Tanken" finns ett helt avsnitt om tålamod, något man behöver massor av när man hanterar hästar. Författaren ger exempel på hur man kan träna upp sitt tålamod, exempelvis genom att testa att le när hästen busar lite, eller genom att göra upp med sin egen resultatfokusering och prestationsångest. En av våra största skyldigheter mot hästen är att kontrollera vårt humör, så att den kan känna sig trygg med oss.

Det som är så härligt med Perry Wood är att han aldrig gör anspråk på att sitta inne med den enda sanningen, han fördömer inga ridstilar och skuldbelägger inte ryttare. Grundinställningen är att vi alla vill göra rätt och bli bättre, men ibland sätter okunnighet eller oförmåga käppar i hjulet. Dock är inga problem oöverstigliga!

Perry Wood menar att man inte ska vara rädd för att ifrågasätta om den instruktör man rider för är "den rätta". Instruktören är någon du betalar för att hjälpa dig. Är han eller hon dålig på att förklara eller är dålig på att anpassa sig efter dina behov och din förmåga - byt! Ridläraren får inte bara ge order, han eller hon måste kunna svara på varför du ska göra på ett visst sätt.
Författaren tycker att det är viktigt att man vågar använda fantasin och experimentera när man rider, och då är det självklart viktigt att man har en tränare som är med på noterna och vågar prova nya saker.

Som ni kanske märker är boken väldigt svår att beskriva, den innehåller helt enkelt massor av klokheter och tips som man har användning för när man rider och umgås med hästar. Lite bilder hade kanske gjort boken ännu lite bättre, men även utan foton och illustrationer kommer den snubblande nära ett toppbetyg. Läs den!

Titel: Rid i harmoni med hästen
Författare: Perry Wood
Förlag: Ica Bokförlag
Cirkapris: Enligt förlaget 249 kronor, men boken kostar snarare runt 150-160 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 224

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.