H.M. Konungens Hovstall

Recensioner - Recensioner

Publicerad: 2010-10-27

H.M. Konungens Hovstall - Kungliga transporter

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

 
Detta prinsessbröllopsår har bokaffärerna nästan svämmat över av rojalistisk litteratur, inte minst om Viktoria och Daniel. Men i årets bokskörd finns också en kunglig bok om hästar - eller närmare bestämt om hovstallet. Snett bakom Dramaten, mitt i centrala Stockholm, bor nämligen kungafamiljens hästar. Och bilar.
 
I boken om hovstallet skildras hästarnas vardag, hur de tränas, de olika yrkena på hovstallet, samt institutionens historia - från Gustav Vasa och framåt. De olika vagnarna, remtygen och uniformerna beskrivs - men också kungens favoritbilar. För hovstallet sköter de kungliga transporterna, oavsett om de sker med hjälp av hovar eller hjul. Och man sköter dem diskret, det finns en oskriven lag bland personalen att de inte pratar så mycket utåt om det där med att köra omkring med kungen och drottningen.  
 
Boken är pampigt stor, den är välskriven och bilderna är vackra. Men om man själv inte är så värst rojalistisk känns alla ritualer och ceremonier lite lätt gammalmodiga. "H.M. Konungens Hovstall" är ett klockrent boktips till någon som både gillar kungligheter, hästar och historia. Men den är kanske inte lika klockren till den "vanliga" ryttaren, som oftast snarare är ute efter ridtips eller hästfakta.  
 
Sista kapitlet i boken handlar om hästarnas sommarlov. Vi får se härliga bilder på när de brallar loss i sin sommarhage - dit de körs och bor under några härliga veckor varje år. En fråga som stannar kvar hos mig som läsare är dock hur hovstallet, som saknar riktiga hagar, löser de nya bestämmelserna under resten av året. Numera är det ju krav på att hästen ska få röra sig i frihet i sina naturliga gångarter, varje dag. 
 
 
Titel: H.M. Konungens Hovstall - Kungliga transporter
Författare: Gunilla Mild Nygren
Foto: Charlotte Gawell
Förlag: Bokförlaget Arena
Pris: Cirka 413 kronor enligt förlaget, men kostar runt 250 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 176

Recensentens betyg:  


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.