Träna din sits

Recensioner - Recensioner

Publicerad: 2010-07-14

Träna din sits

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

 
"Träna din sits" är en dvd av ridläraren och forskaren Mari Zetterqvist Blokhuis och dressyrryttaren Mads Hendeliowitz, inspelad på Segersta Equestrian. Syftet med filmen är att beskriva vad en bra sits är, hur den kan anpassas till olika hästar och att ge inspiration till hur vi kan träna för att rätta till eventuella sitsfel och brister. Målgruppen är ryttare på alla nivåer.
 
I första kapitlet beskrivs den välbalanserade och avslappnade sitsen, samt varför sitsen är så viktig. Mads rider och visar, och speakern förklarar hur de olika kroppsdelarna inverkar och samverkar i respektive gångart, i övergångar, under exempelvis sidvärtsrörelser, samt på rakt och böjt spår. Det är den lodräta "dressyrsitsen", kompletterat med lättridningen, som tas upp - inte hoppningens tvåpunkts- eller trepunktssits. Inte så konstigt kanske, med tanke på att både Mads och Mari är dressyrinriktade.
 
Efter att Mads Hendeliowitz har visat "facit" för en bra sits kommer tre fallstudier, det är tre tjejer som är elever på Sergersta som blir skärskådade. Först Lina, som har problem med rytmen samt sitter lite "ovanpå" hästen och inte riktigt kommer ner i sadeln. Därefter Malin, som behöver jobba på sin följsamhet och på att kunna slappna av. Och slutligen Moa, som behöver bli lite mer stabil i sin mellandel och mjukare i armarna.   
Vi får veta anledningen till respektive brist och ryttarna får övningar som ska hjälpa dem att rätta till sina sitsfel. Det gäller både övningar vid "vanlig ridning" och vid longering. Lina får exempelvis rida lätt "ojämnt" - stå upp två och sitta ner ett - hon får rida lätt i galopp och så vidare.

Slutligen får vi se hur ryttarna tränar upp sina sitsar, utifrån respektive svaghet, i gymmet och på en så kallad Balimo-pall eller på en pilatesboll. De konkreta övningarna är väldigt inspirerande, även om de ovana "modellerna" ser ut att bli lite fnissiga ibland! 
Lina får till exempel göra balansövningar på pilatesbollen och på en balansplatta. Hon visar också hur man själv kan massera och stretcha spända muskler. Malin får träna upp sin rörlighet, bålstabilitet och kroppskontroll i höfterna på Balimo-pallen. Hon gör även rörlighetsövningar på mattan. Moa får träna liksidighet och koordination. 

Det känns både nytt och nyttigt med filmade sitsråd. Visst finns det flera bra böcker om ryttarens sits och inverkan på marknaden, men där kan det ibland vara svårt att förstå de teoretiska förklaringarna, till exempel av hur man ska använda vikten och sittbenen. Här blir det betydligt lättare att fatta!
Som tittare känner jag absolut att Mari, som forskat på sitsen och har jobbat på Strömsholm, vet vad hon pratar om. "Varför finns det inte sådana här ridkurser - där man får sin sits analyserad?" tänker jag spontant när jag ser filmen. Om man jämför med golfen, där det finns svingstudios på var och varannan klubb där man får sin sving filmad och analyserad, ligger vi verkligen efter...
 
Ska jag säga något negativt är det att filmen känns lite lågbudget, till exempel vad gäller grafik, musik och omslag. Sedan hade jag såklart gärna sett lite mer av vissa saker. Till exempel ännu fler "ryttartyper" och sitsegenheter - kanske framför allt hos ryttare på lite lägre nivå, där sitsfelen framkommer ännu tydligare. Men som sagt - innehållet är intressant och givande, så jag kan helt klart rekommendera filmen!
 
Titel: Träna din sits
Producent: Mari Zetterqvist Blokhuis (MZ Equitation) och Mads Hendeliowitz (Segersta Equestrian) 
Pris: 290 kronor + frakt (beställs på www.mzequitation.se)
Speltid: 56 minuter

Recensentens betyg:  

Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.